Da li mi muž može zabraniti posjećivanje ……

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 513 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #6224
  Anonimno
  Gost

  Da li mi muž može zabraniti posjećivanje bolesne majke, i da li je majka muslimanka ako ne klanja svaki dan?

  [attachment=28]odgovori-i-fetve-stazom-islama.jpg[/attachment]

  Pitanje: Esselamu alejkum we rahmetullah!

  Ako se jedan od roditelja razboli, npr. majka, i od bolesti ne može da hoda niti da se sama brine o sebi, već je potrebna pomoći druge osobe, da li mi moj muž može zabranjivati da je posjećujem svaki drugi dan? Iako je služi bratova žena, majci je nezgodno da se presvlači pred snahom, pa je ja moram presvlačiti?

  I da li bi se majka, ako bi preselila a izgovrala šehadet, mogla nazvati muslimankom jer sve do sad nije klanjala propisane namaze svaki dan, već je to obavljala ponekad, znači nekad klanja podne, nekad samo akšam? Takođe, već dugo godina posti mjesec ramazan i uz ramazan klanja svaki namaz?

  Molim vas u ime Allaha da što prije objavite odgovor na moje pitanje!
  Allah vam podario Džennet! Amin!

  Odgovor: We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu,

  Izdržavanje roditelja i vođenje brige o njima onda kada su oni bolesni, slabi ili iznemogli, predstavlja fardi kifaje. Ukoliko jedno dijete (sin ili kćerka) vodi računa o njima i ispunjava njihove osnovne i neophodne potrebe, onda grijeh spada sa sviju. Ali ako se niko od njih ne pobrine za svoje roditelje, onda su svi griješni. U tvom slučaju tvoj brat i njegova žena se brinu o tvojoj majci, pa ukoliko oni ispunjavaju osnovne potrebe tvoje majke, onda sa tebe spada obaveza brige o njoj i postaje poželjna stvar.

  Što se tiče toga da li ti muž može zabraniti da tvoju majku obilaziš svaki dan kako bi joj pomagala na to utiče više stvari, faktora. Ali u cjelini kažemo tvoj muž ti ne bi trebao zabranjivati da odlaziš kod tvoje majke i činiš joj dobročinstvo u njenoj bolesti ukoliko se za tvoj odlazak njoj neće vezati upadanje u haram s tvoje strane, i ukoliko ćešći odlazak tvojoj majci neće dovesto do zanemarivanja prava tvog muža kod tebe, a pravo muža kod žene je veće od prava njene majke kod nje.

  Stoga ti ostaje da tvoga muža posavjetuješ da te ne sprječava u češćem obilasku tvoje majke zbog njene bolesti ukoliko ne posjeduje valjani šerijatski razlog radi kojeg bi ti zabranio češći odlazak kod nje, kao i da ga potsjetiš veliki broj šerijatskih tekstova koji govore o vrijednosti dobročinstva prema roditeljima a posebno kada su oni stari, iznemogli i slabi.

  Od Abdullaha ibn Mesuda, radijellahu anhu, se prenosi da je pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o djelu koje je najdraže Allahu pa je on rekao: „Namaz u njegovom vremenu.” „Potom koje?” – upita Abdullah. „Dobročinstvo prema roditeljima” – odgovori Poslanik.

  Što se tiče drugog pitanja, a to je da li će se tvoja majka smatrati muslimakom ukoliko izgovora šehadet a ne klanja propisane namaze, osim podne ili akšam, a svaki namaz samo za vrijeme ramazana, opće je poznato razilaženje učenjaka po pitanju ostavljanja namaza.

  Prva skupina učenjaka je stava da ostavljanje namaza ne predstavlja djelo kufra ukoliko ga čovjek ostavi iz lijenosti ne negirajući njegovu obavezu. Ovog stava su imam Ebu Hanife, Malik, Šafija i drugi učenjaci.

  Druga skupina učenjaka je stava da ostavljanje namaza predstavlja djelo kufra koje čovjeka izvodi iz vjere. Ovo je stav koji se prenosi od ashaba, radijellahu anhum. Nije poznato da je iko od ashaba zastupio prvi stav, tj. da ostavljanje namaza nije kufr. To je takođe stav imama Ahmeda i velikog broja učenjaka, a posebno prva tri stoljeća. (Detaljnije o dokazima ove skupine pogledaj klikom ovdje )

  Potom se ova druga skupina učenjaka razišla oko broja namaza koje ukoliko čovjek namjerno ostavi postaje nevjernik, pa tako jedna skupina smatra da namjerno ostavljanje makar jednog namaza sve dok ne istekne njegovo vrijeme predstavlja djelo kufra. Ovaj stav se prenosi od nekoliko ashaba Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, među kojima je i Omer, radijAllahu anhu.

  Druga skupina je stava da čovjek ne postaje nevjernikom ukoliko ostavi jedan ili dva namaza u toku dana, te da je osoba koja ponekad klanja a ponekad ostavlja namaz i dalje musliman ali veliki griješnik, i ovaj stav je prioritetniji, a Allah najbolje zna. Ovo je stav kojeg zastupa šejhul islam Ibn Tejmije i njegov učenik Ibnul Kajjim, rahimehullahu teala. (Detaljnije o dokazima ovog stava pogledaj ovdje)

  Bojim se da se klanjanje samo akšama ili samo podne namaza u toku dana ne može svrstati u povremeno već u rijetko klanjanje te da tvoja majka ukoliko ustraje na klanjanju samo jednog namaza neće preseliti kao muslimanka. Stoga je na tebi, cijenjena sestro, da prije svega upućuješ dovu Allahu za svoju majku, jer samo Uzvišeni daje uputu, a da nakon toga uzmeš sve moguće sebebe ne bi li potstakla svoju majku da u najmanju ruku obavi nekoliko namaza u jednom danu i time inšaallahu teala izađe iz granica kufra.

  Molim Uzvišenog Allaha da tvojoj majci podari uputu i da je usmrti na imamu. Amin!

  Odgovorio: prof. Idriz Bilibani

  Izvor: http://www.stazomislama.com/

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.