Dali se evropski ustav sukobljava sa serijatom?

 • This topic has 4 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 10 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 574 times
Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #13780
  Anonimno
  Neaktivan

  Njegov pogled na šerijat u Evropi u razgovoru za DW, pojasnio je i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić. „Nedavno mi je postavljeno jedno jako zanimljivo pitanje: Da li u evropskim ustavima postoji nešto što se sukobljava sa šerijatom? Ja sam odgovorio da ne postoji, jer su svi evropski ustavi zasnovani na pet osnovnih principa koje i šerijat zastupa. A to je pravo na život, pravo na vjeru, pravo na slobodu, pravo na imetak i pravo na čast. To je šerijat, to je pet osnovnih poruka na kojima se zasniva šerijat i poruka šerijata. Ne razumijem zašto postoji takva fobija, u Evropi se nigdje ne primjenjuje bilo koji religijski zakon. Čitava Evropa je zasnovana na demokraciji. Ljudi na izborima izaberu svoje predstavnike, parlamenti donose zakone, sudovi ih implementiraju, a sudije nisu kadije da primjenjuju bilo koji vjerski zakon. Šerijat je mnogo više od onoga na šta se on stalno pokušava svesti, to je muslimanski pogled na svijet i vodič kroz život“, zaključio je poglavar Islamske zajednice u BiH, Mustafa ef. Cerić.

  #13808
  Anonimno
  Neaktivan

  Ne znam jel vam mudro ovako prenositi riječi našeg uvaženog nadbiskupa vrhbošnjačkog, borca za demokratiju i sekularizam. Zar niste naučiti dosad mudrost od mudrog “Saffa” i mudrih daija posaffanih oko IZ-a da je velečesni Serić uvijek htio reći nešto dobro samo što često njegove izjave budu prožete budalaštinama i kufrom, ali morate znati da je on htio reći nešto dobro i da mu je dobar nijjet! Jer je on iznimno mudar i svaki njegov potez je na dobrobit nas bošnjaka koliko ga god mi ne razumjeli. Morate braćo biti muuudri.

  #13809
  Anonimno
  Neaktivan

  Čitao sam prije ovu izjavu tako da mislim da se AK47 samo šali. 🙂

  Bitan je nijet 🙂

  #13812
  Anonimno
  Neaktivan

  Ceric je upao u neke struje ne zna ni sam kakve.

  #13814
  Anonimno
  Neaktivan

  Mnogo bolje bi mu bilo da je barem na pola od odgovorenih pitanja rekao ne znam.

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.