Davanje imena islama na osnovu namaza – ibn Kudame El-Makdisi

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 6 years, 11 months by AvatarAnonimno. This post has been viewed 1572 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #27942
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Rekao je šejhul-islam Ebu Muhammed Ibn Kudame El-Makdisi:
  “Poglavlje: Ukoliko kafir klanja, presudiće mu se islamom, bez obzira bio u nevjerničkoj državi (darul-harb) ili u islamskoj državi (darul-islam) i bez obzira klanjao u džematu ili sam. Šafija je rekao: Ako klanja u nevjerničkoj državi, presudiće mu se islamom, a ako klanja u islamskoj državi, neće mu se presuditi islamom, jer postoji mogućnost da je klanjao iz licemjerja i pretvaranja, a kažemo: ono što je islam u nevjerničkoj državi islam je i u islamskoj, poput dva šehadeta, te jer je namaz stub kojim se odlikuje islam, pa će mu se zbog njega presuditi islamom, kao i s dva šehadeta. A pretpostavka da se pretvara i ulaguje se poništava s dva šehadeta. Nema razlike bio on originalni kafir ili otpadnik-murted. Što se tiče ostalih stubova, poput zekata, posta i hadždža, njima mu se neće presuditi islamom, jer su mušrici obavljali hadždž u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, sve dok im Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, to nije zabranio, rekavši: „Mušrici neka ne obavljaju hadždž nakon ove godine.“ Zekat je milostinja, a i oni udjeljuju milostinju. Kršćanima iz plemena Tagleb je propisan zekat duplo od onoga koji se uzimao od muslimana, ali oni time nisu postali muslimani. Što se posta tiče, svaka vjera ima post, a post i nije djelo, nego sustezanje od određenih radnji u određenom vremenu, a ovo se ponekad nađe kod kafira, isto kao što se nađe kod muslimana, a nema ibreta u namjeri postača, jer je to stvar nutrine o kojoj nemamo znanja, za razliku od namaza, jer su to radnje koje su specifične za muslimane i jasno se razlikuju od molitve nevjernika. Islam nije potvrđen sve dok se ne obavi namaz koji se razlikuje od molitve nevjernika, poput okretanja Kibli, pregiba-ruku'a, sedžde, a ne priznaje se samim stajanjem, jer i oni stoje u svojim mulitvama. U ovome nema razlike između nevjernika u osnovi i otpadnika, jer ono čime se prihvata islam od originalnog nevjernika, prihvatiće se i od otpadnika, poput dva šehadeta. Prema tome, ukoliko otpadnik preseli, a njegovi nasljednici iznesu dokaz da je nakon otpadništva (riddet) klanjao, dodijeliće im se nasljedstvo, osim ako se ispostavi da se odmetnuo nakon namaza, ili je uzrok otpadništva bilo poricanje farza, Kitaba, vjerovjesnika, meleka ili slične novotarije, čiji se zagovornici pripisuju islamu, u tom slučaju mu se neće presuditi islamom na osnovu namaza, jer je on ubijeđen u obaveznost namaza i obavlja ga pored svog nevjerstva, pa će se smatrati poput ostalih radnji. A Allah najbolje zna.“ (El-Mugni: 12/290.-291.)

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Mediji: Afganistanska vlada i talibani nakon 19 godina postigli preliminarni dogovor

0
Afganistanska vlada i predstavnici talibana u srijedu su postigli preliminarni dogovor o mirovnim pregovorima, što je njihov prvi pisani sporazum u 19 godina rata, a dogovor su pozdravile Sjedinjene Američke Države kao priliku za zaustavljanje nasilja.

Pratite nas na Facebooku

5,551LikesLikes