Dženet je za one žene i muškarce koji vjeruju

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 1020 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #13968
  Anonimno
  Neaktivan


  Žene Dženneta: “Crna Zena”

  “Dzenet je za one zene i muskarce koji vjeruju.

  Cesto puta mozemo cuti kako imam za vrijeme vaza na dzumi namazu prica o Dzenetu i odjednom, nasa srca i misli se “ukljuce” na tu talasnu duzinu, kao da slusamo interesantnu emisiju na radiju. Medjutim, mnogo govornika, imama, prica o raju kao da je to kuca samo za muskarce. U stvarnosti, to bas i nije tako! Raj je, kako rece na pocetku, za zene i muskarce koji vjeruju. Cijena, ili karta, za raj jeste cvrsto vjerovanje u Allaha dzelesanuhu, ljubav prema Allahu dzelesanuhu i Njegovom poslanika s.a.w.s., te poslusnost prema Allahu dzelesanuhu i Njegovom poslanika s.a.w.s.

  Sta sljedi jeste par dobrih vijesti koje su nam ostavljenje u amanet od Allahovog dzelesanuhu poslanika Muhameda a.s. koje se odnose na zene . *Rekla je Aisa radijalahu anhu: “Ja nisam bila ljubomorna na niti jednu od poslanika a.s. zena kao sto sam bila ljubomorna na Hatidzu, iako je ona umrla prije nego sto sam se ja i udala za poslanika alejhiselaam, jer sam dosta puta cula kako je poslanik alejhiselaam spominje te da je Allah dzelesanuhu rekao poslaniku a.s. da prenese dobru vijest Hatidzi da ce ona biti jedna od tih koja ce imati palacu u Dzenetu napravljenu od Qasaba (materijal napravljen od dragog kamenja i bisera), i kada se god zakolje kurban, Hatidza ce dobiti od Allaha dzelesanuhu veliki dio ovog mesa da podjeli medju svojim prijateljicama (Sahih al- Buhari). *Anas prenosi da je Allahov dzelesanuhu poslanik alejhiselaam rekao: “Najbolje zene cijelog covjecanstva su cetiri zene: Merijem kcer Imrana, Asija zena farina, Hatidza kcer Kuvalidova, i Fatima kcerka poslanika a.s.” (Buhari i Muslim).

  *Prenosi Ebu Hurejre: “Kada je Dzibrail dosao poslaniku a.s. on mu je rekao: ‘O ti Allahov poslanice! Hatidza ce ti uskoro doci da ti donese tanjir mesne supe (ili neke vrste hrane ili nekog pica). Kada ti dodje, poselami je u ime njenog Boga, Allaha dzelesanuhu, i u moje ime takodjer, i prenesi joj dobru vijest o kuci od Qasaba u Dzenetu gdje nece biti buke ili umora (nedaca)’ (al- Buhari).”

  *Prenosi Ata bin Abi Rabah: “Ibn Abbas mi je rekao, ‘Da li hoces da ti pokazem zenu koja ce biti jedna od stanovnika Dzeneta?’ Ja sam rekao, ‘Da.’ On je potom rekao, ‘Ova crna zena je dosla kod poslanika a.s. i rekla mu, ‘ Ja imam napade epilepsije i moje se tijelo prilikom napada obnazi, otkrije; molim te, moli se Allahu dzelesanuhu za mene.’ Poslanik a.s. joj se obratio ‘Ako hoces, budi strpljiva i imat ces (uci ces u) Dzenet; a ako zelis ja cu se moliti Allahu dzelesanuhu da te izljeci.’ Ona je potom rekla, ‘Ja cu ostati strpljiva,’ ali je dodala, ‘ Ali ja se takodjer obnazim u toku napada, zato molim te, moli Allaha dzelesanuhu za mene da se neotkrivam vise.’ Muhamed a.s. je potom zamilo Allaha dzelesanuhu u ime ove zene (al- Buhari).”

  Gore spomenuti hadisi ocito tvrde da neke zene vec imaju status Dzenetlija. Sta zene sadasnjice mogu da urade da bi dobile, zaradile, status Dzenetlije? Da bi dobile status Dzenetlije, zene sadasnjice moraju raditi kako su ove zene proslosti radile, zivjele, ponasale se, pricale, oblacile se, hodale, et cetera. U ovom tekstu, mi ce mo pokusati da naucimo inshAllah od ove crne zene koja cak nije poznata ni po imenu, radije, poznata je po svome djelu, vjeri, umjerenosti, cistoci, i po njenom statusu Dzenetlije. I ovo je, zaista, ono sto je na kraju i najvaznije, a evo i zasto.

  Kada je Abdulah Ibn Abbas radijAllahu anhu rekao “ova crna zena,” nije isao na to da nam ukaze na njenu pripadnost nekoj rasi ili da umanji njenu vaznost na neki nacin. Da pace, on je mislio da nauci ljude oko njega jedan od velikih Islamskih principa, a to je “O ljudi! Mi smo vas stvorili od covjeka i zene i razdvojili smo vas u ljude i plemena da mozete znati jedni druge, gdje su oni najpostovaniji medju vama oni koji su najreligiozniji kod Allaha dzelesanuhu.” ….

  “Kazu, iman (vjera) se nedobija nadanjem, iman je ono sto se desava u nasim srcima i sto dnevno potvrdjujemo nasim dijelima (maa waqa`a fil qalbi wa saddaqahul-`amal). Na vama je sada da razmislite o ovome sto ste procitali i da se klanjate Allahu dzelesanuhu da i vi budete jedan od stanovnika Dzeneta, i da nam Allah dzelesanuhu podari vjeru i strpljivost koja ce nas dovesti do Dzeneta. Takodjer, molite Allaha dzelesanuhu da blagoslovi (dariva) nas ummet sa jos vise zena kao sto je bila ova crna zena radijAllahu anhu (neka je Allah zadovoljan sa njom), koje ce nam pomoci da se koncentrisemo i ostanemo na pravom putu.

  Postovane sestre, eto ko su i kakve su zene raja!”

  NAPOMENA: Preuzet dio teksta koji sam smatrala zanimljivim i važnim za temu vjerovanja i Dženneta

  Autor: nepoznat
  Izvor i cijeli tekst se mogu naći na: http://balkanbosna.tripod.com/id80.html

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.