Džennetske deredže

Nova naslovna forums ISLAM Islamsko vjerovanje – akida Džennetske deredže

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 5 mjeseci. This post has been viewed 464 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #10713

  Anonimno

  Džennetske deredže


  Džennetske su deredže mnogobrojne, a udaljenost između dvije deredže jeste kao udaljenost između neba i Zemlje. Stotinu deredža pripada borcima na Allahovom putu, a ostale su za mu'mine i ulemu.

  Allah, dželle šanuhu, kaže (u prijevodu značenja):

  ”A one koji pred Njega izađu kao vjernici, a koji su dobra djela činili – njih sve čekaju visoki stupnjevi.” (Ta-Ha, 75)

  Allah, dželle šanuhu, kaže (u prijevodu značenja):

  ”Allah će na visoke stupnjeve uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje. A Allah dobro zna ono što radite.” (El-Mudžadela, 11)

  Allah, dželle šanuhu, kaže (u prijevodu značenja):

  ”One koji se budu borili ulažući imetke svoje i živote svoje Allah će odlikovati čitavim stupnjem nad onima koji se ne budu borili, i On svima obećava lijepu nagradu. Allah će borcima, a ne onima koji se ne bore, dati veliku nagradu, počasti od Sebe, oprosti i milost. Allah prašta i samilostan je.” (En-Nisa, 95-96)

  Prenosi se od Ebu Hurejrea, radijAllahu anhu, da je Resulullah, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ”Ko bude vjerovao u Allaha i Njegovog Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, obavljao namaz i postio ramazan, ima kod Allaha pravo tražiti da ga uvede u Džennet, bez obzira da li se borio na Allahovom putu ili sjedio u zemlji u kojoj je rođen.” A ashabi su upitali: ”Božiji poslaniče, zar nećemo obradovati ljude?” A on je rekao: ”Zaista u Džennetu ima stotinu katova koje je pripremio Allah, dželle šanuhu, za borce na Allahovom putu. Prostor između dva kata jeste kao prostor između neba i Zemlje. Ako tražite od Allaha Džennet, onda Ga molite za Firdevs, a to je središte, odnosno najviši nivo Dženneta i odatle izviru džennetske rijeke a iznad toga je ‘Arš’, tj. Allahovo prijestolje.”’ (Hadis prenosi Buharija, El-Feth, 351/6)

  Prenosi se od Abdullaha bin Amra bin Asa, radijAllahu anhu, da je Resulullah, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ”Reći će se onom ko je provodio vrijeme sa Kur'anom: ‘Uči, podigni i uljepšaj glas kod učenja kao što si lijepo učio na dunjaluku, zaista će tvoja kuća biti kod posljednjeg ajeta kojeg si proučio.”’ (Hadis prenosi Ahmed, El-Musned 192/2, a Albani ga smatra sahihom, Sahihul-Džami’, 349/6)

  Autor: Abdul – Melik el – Kulejjib

  Iz knjige: Strahote Sudnjeg dana

  Obrada i priprema: http://www.stazomislama.com/

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj