IMPROVIZACIJA U BITKI ZA KONSTANTINOPOL

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 663 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8494
  Anonimno
  Neaktivan

  IMPROVIZACIJA U BITKI ZA KONSTANTINOPOL

  Hrabrost, pravednost, inventivnost i dosjetljivost smatraju se glavnim osobinama islamske vojske u ratnim okolnostima.

  Jedna od najpoznatijih vojnih improvizacija, kako u islamskoj povijesti tako i u povijesti čoviečanstva uopće, je akcija Muhammeda el-Fatiha, Allah mu se smilovao, za vrijeme bitke za Carigrad ili Konstantinopol (današnji Istanbul).

  Naime, ovaj je vojskovođa došao do moreuza Dardanel (prolaz između Egejskog i Mramornog mora) sa svojim brodovima koji su bili opremljeni teškom artiljerijom, topovima.

  Međutim, Bizantinci su blokirali moreuz ogromnim lancima koji su se protezali između dvije obale i na taj način sprečavali brodove da prođu. Ali ovo nije omelo ovog velikog vođu i nije zaustavilo njegovo napredovanje. Odlučio je da izvede najveću operaciju prenošenja morske flote u povijesti.

  Muslimanska vojska je u toku jedne noći preko obližnjeg brda prebacila svoje brodove klizajući ih preko nauljenih drvenih debala. Tako je ovaj islamski vojskovođa zaobišao lance i spustio brodove u more po drugi put.

  Bizantinci su bili iznenađeni ovim manevrom koji u povijesti niko nije izveo na sličan način. Po prvi put u vojnoj povijesti vojskovođa se usudio da brodove, zajedno sa teškom artiljerijom i municijom i ostalom opremom, prenese preko brdovitog kopna i potom ih ponovo porine u more da bi se suočio sa neprijateljem. Ovaj neočekivani manevar rezultirao je padom grada pao u ruke muslimanske vojske sa najmanjim gubicima u ljudstvu.

  (Ali Sallabi, Osmanlijska država, str. 88)

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.