interwiev noam chomsky

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 9 years, 9 months by Anonimno. This post has been viewed 1710 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #16879
  Anonimno
  Neaktivan

  Mnoge zabludjele i priglupe bosnje koji sebe pripisuju islamu danas da i ne govorimo o kafirima imaju krivo misljenje da amerika i izrael podrzavaju pobunjenike u Siriji evo sta o tome misli jedan od mislioca i veliki intelektualni autoritet danasnjice u svijetu medju nevjernicima:

  Noam Chomsky, američki lingvist, filozof, povjesničar i politički aktivist, poznat po svom kritičkom stavu prema vanjskoj politici SAD-a i modernom kapitalizmu, ovih je dana boravio u Libanonu i za dnevni list Al-Akhbar iz Beiruta je dao opširan intervju u kojem se osvrnuo na situaciju na Bliskom Istoku, slučaj Edwarda Snowdena, rat u Siriji i pobune u arapskom svijetu bolje poznate kao “Arapsko proljeće”.

  Za Bliski Istok tvrdi kako je ušao u fazu raspada sporazuma Sykes-Picot. Sporazum Sykes-Picot, sklopljen 16. svibnja 1916., bio je tajni sporazum vlada Velike Britanije i Francuske, kojim su dvije zemlje odredile sfere svog utjecaja na Bliskom i Srednjem Istoku nakon završetka l. svjetskog rata.

  Chomsky tvrdi “kako je u tijeku prekrajanje imperijalnih granica koje su u proteklih sto godina bile jedan od glavnih razloga ratova u Trećem svijetu. Što se tiče Sirije, dao je jedno prilično čudno viđenje situacije u toj zemlji. Naime, Chomsky tvrdi “kako SAD i Izrael uopće i ne žele da Assadov režim padne, a to što šalju oružje (a ne salju) pobunjenicima ne znači ništa, jer ako bi SAD i Izrael htjeli uništiti Assada, Izrael bi mobilizirao trupe na Golanskoj visoravni i time bi pobunjenicima pomogao više nego oružjem”.

  Al-Akhbar:MZ: Mislite li da Bliski Istok prolazi kroz proces revizije sporazuma Sykes-Picot?

  Noam Chomsky: Mislim da je sporazum ‘Sykes-Picot’ u fazi raspada, što je zanimljiv fenomen. Prošlo je jedno cijelo stoljeće i sporazum ‘Sykes-Picot’, koji je tada nametnut od strane imperijalnih sila, nema više legitimitet. On još uvijek štiti interese istih sila koje su ga u to vrijeme nametnule. Tako je u cijelom svijetu. Teško je naći jednu granicu koja ima bilo kakvo opravdanje, uključujući i američko-meksičku granicu ili granicu između SAD-a i Kanade.

  Gledajte, u svijetu je gotovo svaki sukob posljedica nametnutih imperijalnih granica i nijedan nema veze sa stanovništvom koje tamo živi. Sporazum ‘Sykes-Picot’ se raspada i kako god završilo u Siriji, a teško je zamisliti kako će se sve završiti, ali ako išta preživi dijelovi Sirije će se odvojiti. Kurdsko područje je već sad gotovo autonomna oblast i oni se počinju povezivati s iračkim kurdskih područjima, a to se u određenoj mjeri može preliti i na jugoistočnu Tursku. Što će se dogoditi s ostatkom zemlje, teško je reći.

  Al-Akhbar: Što mislite o intervenciji Hezbollaha u Siriji?

  Noam Chomsky: Hezbolllah je u vrlo teškom položaju. Ako u Siriji pobijede pobunjenici Hezbollah će ostati nezaštićen, a to može značiti njihovu propast. Postoji razlog da se tako misli, nisam siguran da je ovo onaj pravi i moglo bi se raspravljati o tome, to je razumljivo.

  Al-Akhbar: Ima li kakve veze odluka Obame da naoruža sirijske pobunjenike s Izraelom?

  Noam Chomsky: Ne, to su odvojene stvari. Prije svega, Izrael nije bio protiv Assada. On je bio manje ili više vrsta diktatora kojeg su htjeli i činio je što im je odgovaralo. SAD se ne protivi Assadu i čak su obavještajno surađivali. Ne u potpunosti, ali dovoljno. Da Izrael i SAD želi potkopati Assadov režim i pomoći pobunjenicima, mogli su to učiniti vrlo jednostavno i bez oružja. Izrael je mogao mobilizirati znatne snage na Golanskoj visoravni i Sirija bi bila prisiljena mobilizirati dodatne snage. Budući da to nisu učinili, oni i ne žele da režim padne.

  Al-Akhbar: Hoćete li ‘Arapsko proljeće’ nazvati arapskim proljećem, ili će mu dati drugo ime?

  Noam Chomsky: Mislim da je to dobro ime. Mada ne znam je li to sada ‘Arapska zima’, ali sam siguran kako je ‘Arapska jesen’. Pretpostavljam da će se dogoditi još jedno proljeće. Ne mislim da je situacija stabilna. Čini mi se kao kontinuirani proces, ali kao što sam rekao, to se događa u cijelom svijetu u različitim oblicima.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.