Ko su Ehli-sunnet vel džemat?

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 3949 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #9010
  Anonimno
  Gost

  Ehli sunnet vel džemat su sljedbenici onog na čemu su bili Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, i ashabi, oni koji slijede sunnet i koji su ustrajni na istini, koji izbjegavaju izmišljene novotarije i rasturanje muslimanskog jedinstva, ima ih na svakom mjestu i u svako vrijeme i tako će biti do Sudnjeg dana.

  Kaže Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem: ”U mom ummetu će uvijek biti skupina koja će biti jasno na istini, neće im nauditi ko im se suprostavi, sve dok ne dođe Allahova naredba, a oni na tom.”

  Zašto je ovako nazvan?

  Nazvani su ovako zato što pripadaju sunnetu Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem, i zato što ga poznaju, i što vode računa o njemu, i zato što ga žestoko štite, i zato što su objedinjeni u njegovom prakticiranju i javno i tajno, i zbog njihove brige o zajednici muslimana. Zbog straha da se ne razbije saff, da ne propadnu žrtve, i zbog brige o džihadu zajedno sa imamima i pokornost istima, dok su ovi pokorni Allahu, dželle ša’nuhu.

  Drugi nazivi ehli sunneta vel džemata

  a) Selefus-Salih

  To su imami upute iz tri prva stoljeća islama: ashabi, tabi'ini i tabi-tabi'ini koji su spomenuti u riječima Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže:

  “Najbolje je ovo moje stoljeće, zatim ono koje ga slijedi”

  (Bilježi Buhari)

  Svako ko ih slijedi spada u selefus-salih, bez obzira koliko bio vremenski udaljen od njih. Dok onaj ko se ne slaže s njima u akidi i shvatanjima, nije od njih, pa makar živio s njima.

  b) Spašena grupa

  Spašena je od zla novotarija i zabluda na dunjaluku i vatre na Ahiretu. To zato što slijede Sunnet Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem, i rade po islamu u potpunosti. U poznatom sahih hadisu se kaže:

  ”Jevreji su se podijelili na 71 skupinu, kršćani na 72 skupine, a muslimani će se podijeliti na 73 skupine, i sve će u vatru izuzev jedne.’ Upitan je: ”A ko su oni?” – pa je odgovorio: ”To su oni na čemu sam danas ja i moji ashabi.”

  c) Pomognuta skupina

  Skupina hadisa govori da ima u sklopu ehlu sunneta vel džemata posebna grupica ljudi koja izvršava obavezu džihada na Allahovom putu. Kod te skupine se nalaze povodi za pomoć od Allaha, dželle ša’nuhu, i konkretni i apstraktni, kao ispravno vjerovanje, zuhd, ahlak, veliko znanje uz snagu i pripremu oružja, obuku, sakupljanje informacija o neprijatelju itd.

  d) Ehlul hadis (sljedbenici hadisa)

  Ulažu trud u izučavanju hadisa i esera i u prakticiranju istih u njihovom životu te izbjegavaju suprotno od poruka koje se nalaze u njima.

  Izvor: http://www.stazomislama.com/islamski-tekstovi/akida/493-ko-su-ehli-sunnet-vel-dzemat

  #9011
  Anonimno
  Neaktivan

  Es Selamu alejkum ukhti, mozes li na brzinu na msn doci?

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes