KURBAN BAJRAM-Eid ul-Adha

 • This topic has 3 odgovora, 4 glasa, and was last updated prije 9 years, 11 months by Anonimno. This post has been viewed 2190 times
Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Autor
  Postovi
 • #12940
  Anonimno
  Neaktivan

  KURBAN BAJRAM-Eid ul-Adha
  :zastava1:
  Kurban-bajram – Eid ul-Adha je najznačajniji islamski praznik ( praznik prinošenja žrtve )
  Kurban je klanje odredenih životinja u tacno odredeno vrijeme sa namjerom približavanja Allahu, dž.š.
  Kaze Uzviseni Allah :
  Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno ce on bez pomena ostati ! (Mnogo dobro – El-Kevser, 1-3 ajet)
  Poslanik s.a.v.s. je rekao:
  “Nema Allaha dražeg djela kojeg covjek može uciniti na dan bajrama od puštanja krvi kurbana. Zaklana životinja ce na sudnjem danu doci sa svojim rogovima, papcima i runom (dlakom). Kurbanska krv stigne do Allaha (bude primljena kod Allaha) prije nego što padne na zemlju. Zato se i vi radujte kurbanu.” (Ibnu Madže i Tirmizi)
  Poslanik s.a.v.s. je rekao:
  “Kao kurban se ne smije zaklati cetvoro: coravo ili slijepo, jako bolesno, hromo koje nije sposobno samo hodati i izrazito mršavo tako da se na kostima ne može napipati meso.” (Muslim)

  Trebamo imati na umu da mi hajvana kojeg nam je Allah darovao Njemu žrtvujemo. Hajvana žrtvujemo Onome koji nam je najdraži, koga volimo iznad svega drugoga i koji se ni s cim ne može usporediti. Zbog toga mi žrtvujemo ono što je kod nas najljepše i najvrednije. Time pokazujemo da smo za Njega spremni dati najbolje što imamo.

  Uzvišeni Allah na nekoliko mjesta u Kur'anu spominje propis kurbana.
  U suri “El-Kevser” je rekao:
  “Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji…”

  U suri “El-Hadž” Uzvišeni Allah je rekao:
  “A klanje kamila smo vam ucinili jednim od znakova Allahove vjere, i vi od njih imate koristi; zato spominjite Allahovo ime kada budu u redove poredane, a kada padnu na zemlju, jedite ih, a nahranite i onoga koji ne prosi, a i onoga koji prosi; tako smo vam ih potcinili da biste bili zahvalni.” (El-Hadž, 36)

  U suri “El-Bekara” Uzviseni Allah je rekao:
  “O vjernici udjeljujte lijepe stvari koje sticete, …ne izdvajajte ono što ne vrijedi da biste to udjelili – kad ni vi sami to ne biste primili, osim zatvorenih ociju. I znajte da Allah nije ni o kome ovisan i da je hvale dostojan.”(El-Bekara, 267)

  U suri “El-Hadž” Uzvišeni Allah je rekao:
  “Do Allaha nece doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali ce Mu sigurno stici iskreno ucinjena dobra dijela vaša…”(El-Hadž, 37)

  Smisao propisivanja klanja kurbana ogleda se u slijedecem:

  – zahvalnost Allahu na blagodatima kojima nas je obasuo. Klanjem kurbana mi žrtvujemo jedan od ni'meta koji nam je darovao Uzvišeni Allah. On nam daje, a mi Njemu žrtvu prinosimo.
  – Evociranje uspomena na Ibrahima a.s. i njegova sina Ismaila a.s. koji nam pokazaše primjer spremnosti na žrtvu za Gospodara svjetova. Allah je Ibrahimu a.s. njegova sina zamijenio velikim kurbanom. U ajetu kaže: “I mi smo ga zamijenili kurbanom velikim”. (Es-Saffat, 107)

  Pribavljanje hrane za dane bajrama i poslije. Kako god covjek ima ahiretsku korist od klanja kurbana, tako isto ima i dunjalucku koja se ogleda u hrani koju sebi obezbijedi za odredeni period. Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Ovo su dani hrane, pica i spominjanja Allaha dž.š.”
  – Približavanja Allahu i postizanje Njegove naklonosti. Cilj klanja kurbana i jeste približavanje Allahu ovim cinom. Allah se brine za svoga roba i šalje mu sredstvo približavanja.

  [center]Ko je dužan klati kurban?[/center]

  Kurban je dužan klati punoljetan, pametan, slobodan i imucan musliman. Pod rijecima imucan musliman misli se na covjeka kojem njegove redovne potrebe dozvoljavaju izdvajanje imetka za klanje kurbana. U ovu grupu spadaju oni koji imaju novac za klanje kurbana, a on im ne treba za neke druge hitne i neodgodive poslove. Zatim oni koji imaju novac, a on im ne treba za dane bajrama. Kao i oni koji, ako su u mogucnosti da pozajme mogu pozajmiti radi kurbana ukoliko imaju mogucnost da vrate dug.

  Onome ko je nanijetio klati kurban Poslanik s.a.v.s. nareduje da se ne šiša niti reže nokte i to od pocetka mjeseca zul-hidždžeta, pa sve dok ne zakolje kurban, jer je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Kad ugledate mladak mjeseca zul-hidždžeta, neka onaj ko želi klati kurban ne dira svoju kosu ni nokte sve dok ne zakolje kurban.” (Buharija i Muslim)

  [center]Šta se može zaklati kao kurban?[/center]

  Kao kurban se može zaklati deva, krava, koza i ovca. Uvjet je da deva koja se kolje kao kurban ima pet godina. Krava treba imati dvije godine i da je ušla u trecu. Koza treba da ima godinu dana i da je ušla u drugu. Ovca treba imati godinu dana i da je ušla u drugu. Medutim, kada se radi o ovci, dozvoljeno je zaklati i ovcu od šest mjeseci ukoliko je ona napredna a ne može se naci ona od godine ili više. Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Kao kurban koljite hajvane koji su napunili odredenu dob. Ako ne možete naci takve onda vam je dozvoljeno da zakoljete i ovcu od šest mjeseci.”
  Ukbe ibn Amir se požalio Poslaniku s.a.v.s. kako ga je njegova ovca koja ima šest mjeseci povrijedila, a on mu kaže : “Zakolji je kao kurban.”
  Kao kurban nije dozvoljeno klati nabrojanu stoku pod slijedecim mahanama:
  – jako bolesna koja nije sposobna sama doci do mjesta klanja,
  – corava na jedno oko ili potpuno slijepa,
  – hroma koja nije sposobna sama hodati,
  – iscupanog roga, repa ili uha iz korijena,
  – ona koja je previše mršava, kao i ona koja nema zubi.

  [center]Vrijeme klanja kurbana[/center]

  Kurban ima svoje strogo odredeno vrijeme klanja. On se kolje prvog dana bajrama nakon što se klanja bajram namaz i može se klati sve do zadnjeg dana bajrama.
  Od Bera ibn Aziba se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Prvo sa cime cemo zapoceti u ovom danu jeste bajram namaz a potom cemo se vratiti i klati kurbane. Ko ovako uradi uradio je po našem sunnetu, a ko zakolje kurban prije ovog vremena, racunat ce mu se kao obicno meso koje je on obezbijedio svojoj porodici. U ovakvom djelu nema ništa od sunneta.”

  Buharija i Muslim prenose hadis u kome Poslanik s.a.v.s. kaže: “Ko zakolje kurban prije namaza žrtvovao ga je za sebe i svoju porodicu. A ko ga zakolje poslije namaza i dvije hutbe, taj upotpunjuje propis klanja i slijedi sunnet muslimana.”

  Prodaja kurbanskog mesa, vune i kožica:

  Zabranjeno je prodavati kožicu od kurbana, loj, meso, glavu, vunu, kosu i mlijeko koje se pomuze nakon klanja, svejedno bio ovaj kurban vadžib kurban ili dobrovoljan. Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Ko proda kožicu svoga kurbana, taj nema kurbana.”(El-Hakim) Dozvoljeno je vlasniku kurbana koristiti se kožicom i praviti od nje postekiju za klanjanje, ili mijeh, ili carape od vune ili nešto slicno. Aiša r.a. je od svoje kožice napravila mijeh iz koga se pila voda.

  Da li je dovoljan jedan kurban za citavu porodicu?

  Ako u jednoj porodici živi više clanova, dovoljno je zaklati jedan kurban za sve njih, isto kao što je dozvoljeno da svi clanovi porodice kolju kurban ako to žele. U prvom slucaju nagradu od jednog kurbana dijele svi clanovi porodice. U drugom slucaju nagradu za kurban ima svaki clan posebno. Od Ebu Ejjuba El-Ensarije se prenosi da je rekao: “U doba Allahovog Poslanika s.a.v.s. domacin je klao jedan kurban za citavu porodicu i svi su jeli od tog kurbana.”

  Udruživanje u jednom kurbanu:

  Dozvoljeno je udruživanje više osoba u jednom kurbanu ukoliko se radi o devi ili kravi. Ovca i koza se kolju samo za jednu osobu i nije dozvoljeno udruživanje.
  Od Džabira r.a. se prenosi da je rekao: “Sa Allahovim Poslanikom s.a.v.s. na Hudejbiji smo klali devu za sedam osoba i kravu za sedam osoba.”(Muslim) Svi ucesnici u udruženom kurbanu treba da imaju isti nijet radi cega kolju kurban.

  Kako se vrši podjela kurbanskog mesa Uzvišeni Allah je rekao: “…a kada padnu na zemlju (kurbani), jedite ih, a nahranite i onoga koji ne prosi, a i onoga koji prosi…”(El-Hadž, 36)

  #12944
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu Alejkum, dali neko poznaje vjerodostojnost slijedeceg Hadisa : Prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik a.s., rekao: „Ko bude u mogućnosti da zakolje kurban, a ne zakolje ga, neka se ne primiče našoj musali (mjestu gdje se klanja Bajram-namaz)!” (Hakim)

  #12945
  Anonimno
  Neaktivan

  Ebu- Merjem post=7803 wrote: Esselamu Alejkum, dali neko poznaje vjerodostojnost slijedeceg Hadisa : Prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik a.s., rekao: „Ko bude u mogućnosti da zakolje kurban, a ne zakolje ga, neka se ne primiče našoj musali (mjestu gdje se klanja Bajram-namaz)!” (Hakim)

  “Ko bude u mogućnosti da zakolje kurban, a to ne uradi neka se ne približava našem džematu.”
  “Neka niko ne kolje kurbana dok ne klanja bajram-namaz.” (Buhari, Muslim)

  A isti ovaj hadis se prenosi i kod ibni Maadze.

  Allah najbolje zna.

  #12946
  Anonimno
  Neaktivan

  gariib post=7804 wrote:

  Esselamu Alejkum, dali neko poznaje vjerodostojnost slijedeceg Hadisa : Prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik a.s., rekao: „Ko bude u mogućnosti da zakolje kurban, a ne zakolje ga, neka se ne primiče našoj musali (mjestu gdje se klanja Bajram-namaz)!” (Hakim)

  “Ko bude u mogućnosti da zakolje kurban, a to ne uradi neka se ne približava našem džematu.”
  “Neka niko ne kolje kurbana dok ne klanja bajram-namaz.” (Buhari, Muslim)

  A isti ovaj hadis se prenosi i kod ibni Maadze.

  Allah najbolje zna.
  Selam alejkum.
  E ovo je dobro.
  Imam drugo pitanje, sta je sa onima koji ne poste a zdravi su mogu da poste, i dolaze na bajram namaz?

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.