Levy: Izraelsko društvo živi u mračnom periodu

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 5 months by Anonimno. This post has been viewed 620 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #12943
  Anonimno
  Neaktivan

  Govoreći o regionalnim temama novinaru agencija Anadolija (AA), on je naglasio da “koliko god Izrael tvrdio da je jedina demokratska zemlja na Bliskom Istoku, on ne želi demokraciju, jer se boji koraka koje će napraviti lideri koji su demokratski izabrani nakon Arapskog proljeća”.

  Govoreći o odnosu Izraela i Hamasa, Levy je rekao da između Izraela i Hamasa postoji nepotpisan dogovor, koji se može opisati kao “ako ti baciš jednu bombu i ja ću baciti jednu”.

  “Izrael želi da Gaza bude problem Egipta i u tom pogledu mu nesmeta što ima više otvorenih vrata”, rekao je Levy.

  On je dodao da po pitanju Sirije među izraelskim liderima postoje različita mišljenja.
  “Među izraelskim liderima nema jednakog mišljenja po pitanju Sirije. Izrael nije nikada imao direktan problem sa Sirijom. Za sada su jedini problem za Izrael eventualni odnosi Sirije sa Iranom. Ukratko, Izrael se okorištava sirijskom krizom, jer je čitava pažnja okrenuta prema Siriji, dok niko ne gleda na Gazu i Izrael, što Izraelu daje odriješene ruke”, kazao je Levy.

  Daniel Levy je rekao da su odnosi između Izraela i Turske pogoršani i prije slučaja “Mavi Marmara”.

  “Odnosi između dviju država narušeni su 2008. godine, kada je Izrael napao Gazu, a dramatično su narušeni kada je napadnut turski brod ‘Mavi Marmara'”, kaže Levy.
  On naglašava da, kada je tek počela okupacija, izraelski humanisti su rekli da, ako se nastavi okupacija i kršenje ljudskih prava, to neće donijeti štetu samo za Palestince, nego da će i Izrael imati veliku štetu od toga.

  “Dok Izrael bude nastavio u ovom pogledu postajat će manje demokratski i dok traje okupacija Izrael će biti dalji od demokratije, humanizma i sve će biti više rasistički. Ovo je tragedija za Izrael, a isto tako i za Palestince. Izraelski lideri, prekidajući komunikaciju sa vanjskim svijetom varaju vlastiti narod. Izrael je trenutno u jednom mračnom periodu i mora naći put da izađe iz njega”, rekao je Levy.

  (Anadolija)

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.