Libija zabranila vjerske stranke

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 618 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #7996
  Anonimno
  Neaktivan

  Libijsko vladajuće Nacionalno prelazno vijeće usvojilo je zakon o zabrani partija zasnovanih na vjerskim principima.

  Mustafa Abdel Jalil, lider NPV-a: Ne želimo da u vladi postoje podjele prema ideološkim razlikama.

  U Libiji je u srijedu usvojen zakon kojim se zabranjuju stranke zasnovane na vjerskim principima, što je izazvalo oštre kritike pro-islamskih snaga, koji su najavili učešće na predstojećim izborima.

  Glasnovornik Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV) Mohammed al-Hareizi rekao je da je cilj zakonske odredbe koja regulira formiranje političkih partija da sačuva “nacionalno jedinstvo”, prenosi AP.

  “Partije ne trebaju biti zasnovane na etničkim ili vjerskim ideologijama i mi ne želimo da u vladi postoje podjele prema ideološkim razlikama”, kazao je on.

  Islamski aktivisti su, poput drugih vjerskih i političkih grupa, bili marginalizirani tokom višedecenijske vladavine Muammara Gaddafija, koga su ubili libijskih pobunjenici u oktobru prošle godine, poslije osmomjesečnih borbi.

  Kritika Bratstva

  Ovaj zakon usvojen je dva mjeseca uoči prvih općih izbora u Libiji, na kojima će se birati 200 poslanika za skupštinu, čiji će prvi zadatak biti pisanje novog ustava i formiranje vlade.

  Islamske partije i pokreti su se borili da popune politički vakuum nastao urušavanjem autoritarnih režima nakon prošlogodišnjeg “Arapskog proljeća”, a u Tunisu i Egiptu su pro-islamseke snage napravile značajan politički uspjeh na parlamentarnim izborima.

  Novi zakon je izazvao oštru kritiku Muslimanskog bratstva, najorganiziranijeg političkog pokreta u Libiji.

  “Ovo nije demokratija”, rekao je Mohammed Gaira, glasnogovornik Stranke slobode i razvoja, koju su osnovali pripadnici Muslimanskog bratstva početkom godine.

  “Mi ne shvatamo ovaj zakon. On možda ne znači ništa, a može značiti i to da niko od nas ne može učestvovatij na izborima”, dodao je on i zaključio: “Mi smo nacionalna stranka i islam je naša religija. Ovaj zakon je neprihvatljiv i odgovara samo liberalima.”

  (AJB)

  Mashallah.

  “On jednima na pravi put ukazuje, a druge, s pravom, u zabludi ostavlja, jer oni, mjesto Allaha, šejtane za zaštitnike uzimaju i misle da dobro rade”. (Al-Araaf 7:30)

  ”Zar pored Allahove žele drugu vjeru, a Njemu se, htjeli ili ne htjeli, pokoravaju i oni na nebesima i oni na Zemlji, i Njemu će se vratiti! Reci: ‘Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Isma'ilu, i Ishaqu, i Ja'qubu, i unucima, i u ono što je dato Musa'u i ‘Isa'u i vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi nikakvu razliku među njima ne pravimo, i mi se samo Njemu klanjamo.’ A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama – neće mu biti primljena i on će na onom svijetu nastradati.” (Ali Imran, 83-85)

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.