Lijep odnos prema stvorenjima – Muhammed b. Salih el-Usejmin

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 946 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #7127
  Anonimno
  Neaktivan


  Lijep odnos prema stvorenjima
  Šejh Muhammed b. Salih el-Usejmin

  Hasan el-Basri definirao je lijep odnos prema stvorenjima kao”otklanjanje neprijatnosti, pružanje dobročinstva i veselo lice”.

  Otklanjanje neprijatnosti ogleda se u tome da osoba poštedi druge svojih neprijatnosti, kao npr. neprijatnosti vezane za imetak, neprijatnosti vezane za dušu, neprijatnosti vezane za čast itd. Ko ne poštedi druge svojih neprijatnosti, takav se ne može opisati kao osoba lijepog ponašanja.

  Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na jednom od najvećih skupova kojem je prisustvovao, rekao je: ”Doista su krv vaša, i imeci vaši, i čast vaša sveti, kao što je svet ovaj dan, u ovom svetom mjesecu, na ovom svetom mjestu.“ (Buhari, Muslim)

  Čovjek koji drugima uzima imetak, vara, obmanjuje, čini nasilje, psuje i gibeti, takav se ne može opisati kao čovjek lijepog odnosa prema stvorenjima, jer ne otklanja svoje neprijatnosti od ljudi, već je njegov grijeh veći ako oštećena osoba ima kod njega veće pravo. Neprijatnost učinjena roditeljima nije ista kao neprijatnost učinjena nekom drugom, neprijatnost učinjena bližnjima ili komšiji nije kao neprijatnost učinjena nekome drugome.

  Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Tako mi Allaha, ne vjeruje, tako mi Allaha, ne vjeruje, tako mi Allaha, ne vjeruje[/b]!” Ashabi upitaše: ”Ko, Allahov Poslaniče?”, a on odgovori: ”Onaj od koga nije miran komšija.” (Buhari)

  Pružanje dobročinstva je plemenitost i darežljivost. Plemenitost nije samo pružanje materijalne pomoći, kao što smatra većina ljudi, naprotiv plemenitost se ogleda u tjelesnom dobročinstvu, čuvanju časti i pružanju materijalne koristi. Kada vidimo osobu da rješava potrebe ljudi, da im pomaže, da se zalaže za njih, da širi znanje među njima, da im pruža finansijsku pomoć, takvu osobu ćemo opisati kao osobu lijepog morala i karaktera.

  Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Bojte se Allaha gdje god bili, i nakon lošeg djela uradi dobro djelo, ono će ga izbrisati, i ophodi se prema ljudima lijepim moralom.” (Ahmed, Tirmizi)

  Kada ti neko nanese nepravdu i učini nešto loše, ti mu se smiluj i oprosti, jer je Allah Uzvišeni pohvalio takve osobe: ”One koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju, a Allah voli one koji dobra djela čine” (Ali Imran, 134); ”…i ako oprostite, to je bliže bogobojaznosti” (El-Bekare, 237);”…neka im oproste i ne zamjere
  (En-Nur, 22); ”…a onoga ko oprosti i izmiri se, Allah će nagraditi” (Eš-Šura, 40).

  Svaka osoba koja dolazi u kontakt sa ljudima mora od njih doživjeti neki vid neprijatnosti. Stoga je toj osobi obaveza da pređe preko tuđih grešaka i da oprosti, znajući da će takvim ponašanjem dovesti do stabilizacije i prosperiteta u odnosu sa bratom muslimanom. Kaže Uzvišeni: ”Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.” (Fussilet, 34) Dalje Allah objašnjava koje su to osobe koje ovo mogu postići: ”To mogu postići samo strpljivi, to mogu postići samo srećni.” (Fussilet, 35)

  Također, važno je da osoba bude nasmijanog i vedrog lica. Suprotno ovome je namršteno lice. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ”Ne potcjenjujte ništa od dobrih djela, pa makar da svog brata sretnete nasmijanog lica.“ (Muslim) Nasmijano lice unosi radost u ljudska srca, stvara ljubav i širokogrudnost među ljudima. Pokušaj i vidjet ćeš!

  Rekao je najbolji i najljepši uzor Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve ala alihi ve sellem”Tvoj osmijeh u lice tvom bratu tebi je sadaka.…….'” (Tirmizi)

  Međutim, ako budeš namršten, ljudi će te izbjegavati i izbjegavat će druženje i razgovor sa tobom. Pa i ako te zadesi bolest povišenog pritiska, najbolji lijek za to je nasmijano i vedro lice. Stoga doktori savjetuju da onaj koji je iskušan visokim pritiskom treba da izbjegava one osobe koje ga mogu razljutiti i ostaviti negativan utjecaj na njega, povećavajući mu tako njegovu bolest. Važno je da osoba bude vedrog lica jer to doprinosi stvaranju širokogrudnosti i ljubavi kod stvorenja.
  Ovo su tri osnove na kojima je zasnovano lijepo ponašanje i moral u ophođenju sa stvorenjima.

  Preveo: Sead Kumro, Fakultet hadisa časnog

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.