Meleci i poznavanje onoga što je u prsima

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 1054 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #14362
  Anonimno
  Neaktivan

  U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

  Stalna komisija za izdavanje fetwi je upitana o poznavanju onoga što je u prsima, pa je odgovorila : “Samo Allah zna ideje, misli i skrivene tajne u srcima […] Svako ko tvrdi da zna najskrivenije misli i ono što je skriveno u ljudima, time želi dijeliti Allahovo gospodstvo, što je kufr…”

  Istina je da su nas Allah i Njegov Poslanik Muhammed, sallallahu alayhi ve sellem, obavijestili da meleci znaju sva naša djela, uključujući djela srca. Ali im to znanje nije prirodno. Allah je Taj koji im otkriva namjere Svojih robova, kao što podučava nekim stvarima koje se odnose na nevidljivo nekog od Svojih poslanika.

  Ibn Hadžer, Allah mu se smilovao, kaže: “Postoji dokaz u ovom hadisu da melek zna šta je u srcu čovjeka, jer ga je Allah o tome informisao ili mu je dao način na koji mu omogućuje da ima to znanje.

  Ono što podržaje prvo mišljenje jeste hadis koji prenosi Ibn Ebu Dunija od Ebu El-Imrana Džunija (Poslanik, sallallahu alayhi ve sellem, kaže): “Allah pozove meleka i kaže mu:” Napiši u korist toga, to i to djelo” – Melek kaže: “Gospodaru! On nije učinio to djelo” – On (Allah, op.prev.) kaže: “Ali je imao namjeru da ga učini““

  Rečeno je (u pogledu drugog mišljenja): “Kada čovjek namjerava počiniti loše djelo, melek osjeti smrad, a kada namjerava učiniti dobro djelo, on osjeti lijep miris” (Prenosi Taberi od Ebu Mishara El-Medenija. Ovo mišljenje je također prenešeno od Sufijana Ibn Ujejne)” (Izvor: Fethul-Bari, 11/325)

  Ibn Tejmijje, Allah mu se smilovao, je upitan: “Ako je namjera tajna između roba i njegovog Gospodara, kako je onda meleci mogu znati?“ On je odgovorio: “El-Hamdulillah, prenosi se od Sufijana Ibn Ujejne u odgovoru na ovu problematiku sljedeće: “Kad čovjek namjerava učiniti dobro djelo, melek osjeti lijep miris, a kad namjerava počiniti loše djelo, on osjeti smrad”“ (Izvor: Medžmu El-Fetawa, 4/253)

  Hvala Allahu, Gospodaru svjetova.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.