Moderne haridžije (nekoliko korisnih savjeta)

 • This topic has 13 odgovora, 7 glasova, and was last updated prije 10 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 2005 times
Pregledavate 14 postova - 1 do 14 (od ukupno 14)
 • Autor
  Postovi
 • #13958
  Anonimno
  Neaktivan

  Današnje haridžije se prepoznaju po nekoliko svojih karakteristika:

  Oni proglašavaju ljude nevjernicima zbog svojih grešaka, maloumnosti, šubhi… Zbog stvari koje nisu sigurne i potvrđene… Nekad čak i zbog stvari koje nisu realne i koje uistinu i ne postoje!

  Za njih je dovoljno da im neko kaže kako je za nekoga rečeno ovo ili ono, da oni zatim tu osobu izvedu iz islama.

  Oni ne poznaju pravilo umanjivanja grešaka muslimana, kao što ne uzimaju u obzir dobra djela tog insana. Uopšte ne razmatraju nijjet kod određenih postupaka koji nisu jasni. Niti uzimaju u obzir pronalaženje opravdanja poznatim imamima i vođama muslimana kako to kaže imam Ibn Tejmijje!

  Oni ne pravdaju neznanjem, kao ni pogrešnim tumačenjem, kao i nemogućnošću osobe da se udalji od tog djela!

  Njima manjka pravde i pravednog sagledavanja stanja. Oni će te protekfiriti zbog neslaganja sa njima i zbog malih stvari… Proglasiće te najvećim tiraninom i stanovnikom vatre.

  Neznalice su u pitanjima vjere. Ajete koji su objavljeni povodom predvodnika nevjerstva i nepravde oni spuštaju na vjernike, na muwehide! Često spominju citate učenjaka i njihove knjige, ali ih ne stavljaju na njihovo pravo mjesto. Zato neki zavedeni mladići misle da su oni učeni. A oni, u stvari, riječima učenjaka pravdaju svoje pretjerivanje i neispravne stavove spram drugih ljudi. Ako pažljivije pogledate i pregledate citate tih učenjaka, uvidjećete da su oni protiv njih a ne za njih, ili u najmanju ruku nisu u korist onome u šta oni vjeruju!

  Oni gaje duboku mržnju protiv muslimana muwehida a sve pod izgovorom oživljavanja akide ljubavi i mržnje u ime Allaha kako oni tvrde! Kada bi se za njih reklo da oživljavaju akidu mržnje i neprijateljstva a ne akidu prijateljstva i neprijateljstva, to bi bilo tačnije i ispravnije!

  Oni pokušavaju da poreknu i negiraju tvdnju da oni proglašavaju ljude nevjernicima zbog velikih grijeha, kako bi time odagnali od sebe epitet strogosti i pretjerivanja. Međutim, oni u stvari proglašavaju ljude nevjernicima i bez ikakvog počinjenog grijeha kao što smo već kazali, čime su postali gori od haridžija i otišli su mnogo dalje od njih (protekfirili su mudžahide na Allahovom putu, kao i vođe džihada, što ih čini gorim od murdžija i drugih zabludjelih frakcija koji mudžahide proglašavaju tekfirovcima, haridžijama i teroristima, opomena Stazom islama)!

  Oni se prepoznaju po samodopadanju i oholjenjem nad Allahovim robovima, oni nemaju poštovanja prema starijima, niti se na njih ugledaju. Kod njih su stari i djeca isti.

  Ovakve su današnje haridžije. Zato, budi oprezan! Upozoravaj ljude na njih. Pazi se da ne budeš od njih, a da to i ne znaš!

  Šejh Ebu Basir et-Tartusi
  Izvor: Stazom islama

  #13964
  Anonimno
  Neaktivan
  oni nemaju poštovanja prema starijima, niti se na njih ugledaju. Kod njih su stari i djeca isti.

  ovo sam primjetio kod mladze brace koja su odskora u islamu i natrpali se znanjem koje teshko nose a pocesto stvari uzmu “zdravo za gotovo”
  Cudu jedan hadis po pitanju odredzene mesele i misle ako su culi od uvazeni i poshtovani nama shejhova daje po toj meselo sve receno i stavljena tacka.Kada im se ukaze na ono shto su od shejhova i uceni ispravno culi a pogreshno razumijeli odma tvoje godine nemaju nikake vaznosti i pocesto nepokazu poshtovanje spram godina i znanja i mudrosti koje snjima Allahovom s.w.t. voljom dolaze i kad im napomenesh dasi malo stariji aludirajuci time i na moguce malo bolje razumijevanje i znanje kazu ti u lice kako godine nemaju veze u islamu.
  Čak sam dozivio od mladzega brata dame zabrinuta lice upozorava i objashnjava pravila tekfira pa ja ispado neznalica.
  Zaista sam vishe puta apelirao kod starije i ucenije brace da malo potenciraju pitanje ahlaka kod mladze brace koju “drma hamas#”
  A svima nama savjetujem danam mozak prije radi od jezika kako nebi i neznajuci zapali u veliki grijeh i postali a da i neznamo ono shto nevolimo i shto mrzimo.

  #13970
  Anonimno
  Neaktivan

  Ne znam ako postoje dokazi iz Kur'ana ili Sunneta po kojima se starije osobe moraju postovati, ali znam da je to bio jedan od glavnih principa po kojem su mene roditelji odgajali. Cini mi se da je taj princip sve manji i manji prioritet roditelja ovih dana. Ako neko ima islamske dokaze o tome, volio bih da ih znam.

  A svima nama savjetujem danam mozak prije radi od jezika kako nebi i neznajuci zapali u veliki grijeh i postali a da i neznamo ono shto nevolimo i shto mrzimo.

  Allah te nagradio za ovo sto si napisao brate Hajrohajrullah. Da nas Allah uputi da ovako svi promislimo prije nego sto kazemo ili uradimo.

  #13971
  Anonimno
  Neaktivan

  Dzamba post=8878 wrote: Ne znam ako postoje dokazi iz Kur'ana ili Sunneta po kojima se starije osobe moraju postovati, ali znam da je to bio jedan od glavnih principa po kojem su mene roditelji odgajali. Cini mi se da je taj princip sve manji i manji prioritet roditelja ovih dana. Ako neko ima islamske dokaze o tome, volio bih da ih znam.

  A svima nama savjetujem danam mozak prije radi od jezika kako nebi i neznajuci zapali u veliki grijeh i postali a da i neznamo ono shto nevolimo i shto mrzimo.

  Allah te nagradio za ovo sto si napisao brate Hajrohajrullah. Da nas Allah uputi da ovako svi promislimo prije nego sto kazemo ili uradimo.

  Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha , da bi vam se milost ukazala. (El-Hudžurat, 10.)

  Ovaj ajet jasno kazuje ko su samo braca (za razliku od mnogih bosnji, koji dzahilski govore “bosnjak je bosnjaku brat”).

  Postoji mnogo hadisa o medjuljudskim odnosima i ponasanju:

  Džerir ibn Abdullah el-Bedželi, r.a., kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:
  “Ko ne bude milostiv, neće se ni prema njemu milosti imati.” (Buharija 2020)

  Aiša, r.a., kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:
  “Džibril mi je neprestano preporučivao dobročinstvo prema susjedu tako da sam pomislio da će susjeda uključiti među nasljednike.” (Buharija 2021)

  Ebu Šurejh, r.a., kaže: – Zaista je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:

  “Tako mi Allaha, on ne vjeruje! Tako mi Allaha, on ne vjeruje! Tako mi Allaha, on ne vjeruje!”
  Tada je neko upitao: – Ko to, Allahov Poslaniče? On je odgovorio:
  “Onaj čiji susjed nije siguran od njegova zla.” (Buharija 2022)

  Aiša, r.a., kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: “Zaista Allah voli blagost u svemu.” ‘(Buharija 2025)

  Ebu Musa, r.a., priča da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:

  “Vjernici su međusobno poput čvrste građevine čiji dijelovi ojačavaju jedan drugog.”
  Tada je Vjerovjesnik, s.a.v.s., pokazujući kako to izgleda, isprepleo svoje prste. Dok je on još sjedio, ušao je čovjek koji je nešto pitao ili neku drugu potrebu imao pa se Vjerovjesnik, s.a.v.s., okrenuo nama i rekao: “Zauzmite se (za njega), bit ćete nagrađeni! I neka Allah odredi ono šta hoće preko jezika Svoga Vjerovjesnika!” (Buharija 2026)

  Enes ibn Malik, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:
  “Nemojte mrziti jedni druge; nemojte zavidjeti jedni drugima; nemojte okretati leđa jedni drugima, nego budite braća, o Allahovi robovi! Nije dozvoljeno muslimanu da ne govori sa svojim bratom više od tri dana.” (Buharija 2034)

  Džubejr ibn Mut'im, r.a., kaže: – Čuo sam Vjerovjesnika, s.a.v.s., kad je rekao: “Onaj ko raskine rodbinske veze neće ući u Džennet.” (Buharija 2009)

  “Vjernici su u svojoj međusobnoj ljubavi, samilosti i saosjećanju poput tijela, kada oboli jedan njegov organ cijelo tijelo osjeća nesanicu i temperaturu.” (Muslim, 4685)

  U bratstvo se ubraja pomoć onome kome je nepravda učinjena i onome ko je slab i ponižen. Uzvišeni kaže (prijevod značenja):

  “Oni koji vjeruju, i iseljavaju se, i u borbi na Allahovu putu zalažu imetke svoje i živote svoje, i oni koji daju utočište i pomažu, oni jedni druge nasljeđuju. A onima koji vjeruju, a nisu se iselili – vi ne možete, sve dok se ne isele nasljednici biti. A ako vas zamole da im u vjeri pomognete, dužni ste da im u pomoć priteknete, osim protiv naroda sa kojim o nenapadanju zaključen ugovor imate. -A Allah dobro vidi ono što radite.” (Enfal, 72).

  Ovako se pomoć ugnjetavanom muslimanu smatra dužnošću o bilo kojem predjelu Zemlje da se radi. Ta pomoć je u vidu djela i govora. Ibn Ebi Šejbe, kao što se spominje u “Kenzul-ummalu”, od Ibn Omera , radijAllahu anhu, prenosi da je rekao:
  “Da spasim muslimana iz nevjerničkih ruku draže mi je nego čitavo Arapsko poluostrvo.”

  “Šest je obaveza muslimana prema muslimanu.” -Upitaše: “Koje su to, Božiji Poslaniče!” – “Kada ga sretneš da mu selam nazoveš, kada te pozove da mu se odazoveš, kada od tebe savjet zatraži da ga posavjetuješ, kada kihne, pa Allahu zahvali, da mu nazdraviš (riječima jerhamukellah), kada oboli da ga obiđeš, a kada umre da mu dženazu ispratiš.” (Muslim, 4023.)

  Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, kaže: “Nema dvojice muslimana koji se, kada se sretnu, pozdrave i rukuju, a da im, i prije nego što se rastanu, neće biti oprošteno.” ( Ibn Madže)

  Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, je rekao: “Vjera je savjet.” Upitan kome, odgovorio je: “Allahu, Njegovoj knjizi, Njegovom Poslaniku, vođama muslimana i muslimanima, uopće.” (Muslim 55)

  “Pomozi svome bratu, bilo da čini nepravdu ili je njemu učinjena nepravda. Ako čini nepravdu, neka mu zabrani, jer je to pomaganje njemu, a ako mu je učinjena nepravda, neka mu pomogne.” (Buharija 2444)

  Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, je rekao: “Vjera je iskrenost.” “Prema kome, o Poslaniče? – rekoše. “Prema Allahu, Njegovoj knjizi, Njegovom Poslaniku, vođama vjernika i ostalim ljudima.” (Muslim)

  Musliman treba svoje ophođenje sa prijateljima izgrađivati na principu ljubavi i mržnje u ima Allaha. Uzvišeni Allah je obećao onima koji se u Njegovo ime vole da će ih staviti u Svoj hlad, na Dan kada neće biti drugog hlada do Njegovog hlada. Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je rekao u hadisu o sedmorici koje će Allah staviti u Svoj hlad, na Dan kada neće biti drugog hlada do Njegovog hlada: “Dvojica ljudi koji se u ime Allaha vole, pa se u to ime sastaju i rastaju.” (Muslim)

  Vjerovjesnik, sallAllahu ‘alejhi ve sellem, rekao je: “Ko želi da bude udaljen od Vatre i uđe u Džennet, neka dočeka smrt vjerujući u Allaha i Sudnji dan i neka prema ljudima postupa onako kako voli da se prema njemu postupa.”(Muslim 1844)

  Poslanik s.a.w.s kaze:
  “Vjernik je vjerniku poput građevine koja se međusobno podupire” (Tirmizi, Ahmed..)

  “I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromašnima, i komšijama bližnjim, i komšijama daljnjim.” (En Nisa 36)

  “O vjernici, dužnost prema Allahu izvršavajte i pravdeno svjedočit! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite ne navede da nepravedni budete” (El-Maide, 8)

  Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kod koga se nađu tri osobine osjetiće slast imana: da mu Allah i Njegov Poslanik budu draži od svega drugog, da voli čovjeka ni zbog čega drugog osim radi Allaha i da mrzi da se vrati u nevjerstvo nakon što ga je Allah izbavio iz njega kao što mrzi da bude bačen u vatru.” (Buharija 16, Muslim)

  #13972
  Anonimno
  Neaktivan

  Dzamba post=8878 wrote: Ne znam ako postoje dokazi iz Kur'ana ili Sunneta po kojima se starije osobe moraju postovati, ali znam da je to bio jedan od glavnih principa po kojem su mene roditelji odgajali. Cini mi se da je taj princip sve manji i manji prioritet roditelja ovih dana. Ako neko ima islamske dokaze o tome, volio bih da ih znam.

  Prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nije od nas onaj ko nije milostiv prema mlađima i ko ne poštuje starije!”

  #13978
  Anonimno
  Neaktivan

  Rekao je Poslanik, s.a.v.s.: ‘‘Ne pripada mome ummetu onaj ko ne poštuje naše starije i nema milosti prema našim mlađima….” (Ahmed, br. 22654, od Ubade b. Samita, r.a. Ahmed Šakir ga je ocijenio dobrim kao i šejh Albani u Sahihu Tergib, br. 101.) Lijepo postupanje prema staroj, sijedoj osobi, u isto vrijeme je i veličanje Uzvišenog Allaha. Rekao je Poslanik, s.a.v.s: ”U veličanje Allaha spada i ukazivanje počasti starom, sijedom muslimanu…” (Ebu Davud, br. 4835, od Ebu Muse el-Eš'arija, r.a. Albani ga je ocijenio vjerodostojnim. Vidjeti: Sahihul-Džami'a, br. 2199.)

  #13986
  Anonimno
  Neaktivan

  Hvala braco na ovim dokazima. Vidi se koliko je postovanje drugoga, i mladjeg i starijeg, vazno u islamu. Allah nas uputio da ove rijeci nastavimo sprovoditi u djela.

  #13999
  Anonimno
  Neaktivan

  Samo da se vratim na prvi post od Pero

  Danas je žalosno samo što braća jedni na druge upiru prstom i nazivaju ih haridžijama upravo iz gore navedenih razloga. Tako da svako od nas treba biti oprezan u svojim riječima i djelima jer … Kad brat kaže bratu kafire, jedan od njih dvojice je to upravo postao.

  i na koju skupino danas možemo uprti prsti i reći da su haridžije?

  #14007
  Anonimno
  Neaktivan

  Ebu-Habib napisao/la:

  Samo da se vratim na prvi post od Pero

  Danas je žalosno samo što braća jedni na druge upiru prstom i nazivaju ih haridžijama upravo iz gore navedenih razloga. Tako da svako od nas treba biti oprezan u svojim riječima i djelima jer … Kad brat kaže bratu kafire, jedan od njih dvojice je to upravo postao.

  i na koju skupino danas možemo uprti prsti i reći da su haridžije?

  Selam alejkum brate……grupa za koju se može reći du su haridžije jeste “družina” Pere Ebu Muhammeda, koja se “okitila” svojstvima karakterističnim za tu zabludjelu sektu…pogotovo šta se sve piskara po njihovom forumu, da Allah dragi sačuva!!!
  Zadnja im je tema Pozivači u Džehennem, gdje nema daija koji djeluje na našim prostorima, a da ga nisu uvrstili u tu skupinu.

  #14460
  Anonimno
  Neaktivan

  Ova vaša vjera – jedina je prava vjera, a Ja sam Gospodar vaš, pa Me se pričuvajte!”
  A oni su se u pitanjima vjere svoje podijelili na skupine, svaka stranka radosna onim što ispovijeda,

  #14461
  Anonimno
  Neaktivan

  “Mi smo zavjet prihvatili i od onih koji govore: ‘Mi smo kršćani’, ali su i oni dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili, zato smo među njih neprijateljstvo i mržnju do Sudnjeg dana ubacili; a Allah će ih sigurno obavijestiti o onome što su radili.” (El-Ma'ida, 5:14)

  Znači, Allah, subhanehu ve te'ala, nas je obavijestio da u zaboravljanju/izostavljanju dijelova Objave, tj. napuštanju obaveza i zavjeta, leži uzrok njihovog neprijateljstva i mržnje.
  Ova pojava je rasprostranjena i među sektama koje se pripisuju islamu. One se do te mjere razlikuju po principima i mnogim pratećim pitanjima da sliče židovima i kršćanima, koji govore jedni o drugima: “Oni nisu ni na čemu.”

  #14462
  Anonimno
  Neaktivan

  Ebu-Habib post=8909 wrote: Samo da se vratim na prvi post od Pero

  i na koju skupino danas možemo uprti prsti i reći da su haridžije?

  Stvarno smijesno pitanje. Zar sam tekst ne govori o karekteristikama (osobinama) haridzija, kako ih prepoznati?! Sa osobinama koje sejh navodi ces ih prepoznati pa ces znat koja grupa pripada njima.

  De, procitaj dobro tekst!!!

  Današnje haridžije se prepoznaju po nekoliko svojih karakteristika:

  Oni proglašavaju ljude nevjernicima zbog svojih grešaka, maloumnosti, šubhi… Zbog stvari koje nisu sigurne i potvrđene… Nekad čak i zbog stvari koje nisu realne i koje uistinu i ne postoje!

  Za njih je dovoljno da im neko kaže kako je za nekoga rečeno ovo ili ono, da oni zatim tu osobu izvedu iz islama.

  Oni ne poznaju pravilo umanjivanja grešaka muslimana, kao što ne uzimaju u obzir dobra djela tog insana. Uopšte ne razmatraju nijjet kod određenih postupaka koji nisu jasni. Niti uzimaju u obzir pronalaženje opravdanja poznatim imamima i vođama muslimana kako to kaže imam Ibn Tejmijje!

  Oni ne pravdaju neznanjem, kao ni pogrešnim tumačenjem, kao i nemogućnošću osobe da se udalji od tog djela!

  Njima manjka pravde i pravednog sagledavanja stanja. Oni će te protekfiriti zbog neslaganja sa njima i zbog malih stvari… Proglasiće te najvećim tiraninom i stanovnikom vatre.

  Neznalice su u pitanjima vjere. Ajete koji su objavljeni povodom predvodnika nevjerstva i nepravde oni spuštaju na vjernike, na muwehide! Često spominju citate učenjaka i njihove knjige, ali ih ne stavljaju na njihovo pravo mjesto. Zato neki zavedeni mladići misle da su oni učeni. A oni, u stvari, riječima učenjaka pravdaju svoje pretjerivanje i neispravne stavove spram drugih ljudi. Ako pažljivije pogledate i pregledate citate tih učenjaka, uvidjećete da su oni protiv njih a ne za njih, ili u najmanju ruku nisu u korist onome u šta oni vjeruju!

  Oni gaje duboku mržnju protiv muslimana muwehida a sve pod izgovorom oživljavanja akide ljubavi i mržnje u ime Allaha kako oni tvrde! Kada bi se za njih reklo da oživljavaju akidu mržnje i neprijateljstva a ne akidu prijateljstva i neprijateljstva, to bi bilo tačnije i ispravnije!

  Oni pokušavaju da poreknu i negiraju tvdnju da oni proglašavaju ljude nevjernicima zbog velikih grijeha, kako bi time odagnali od sebe epitet strogosti i pretjerivanja. Međutim, oni u stvari proglašavaju ljude nevjernicima i bez ikakvog počinjenog grijeha kao što smo već kazali, čime su postali gori od haridžija i otišli su mnogo dalje od njih (protekfirili su mudžahide na Allahovom putu, kao i vođe džihada, što ih čini gorim od murdžija i drugih zabludjelih frakcija koji mudžahide proglašavaju tekfirovcima, haridžijama i teroristima, opomena Stazom islama)!

  Oni se prepoznaju po samodopadanju i oholjenjem nad Allahovim robovima, oni nemaju poštovanja prema starijima, niti se na njih ugledaju. Kod njih su stari i djeca isti.

  Ovakve su današnje haridžije. Zato, budi oprezan! Upozoravaj ljude na njih. Pazi se da ne budeš od njih, a da to i ne znaš!

  Šejh Ebu Basir et-Tartusi
  Izvor: Stazom islama

  #14512
  Anonimno
  Neaktivan

  Ovakve su današnje haridžije. Zato, budi oprezan! Upozoravaj ljude na njih. Pazi se da ne budeš od njih, a da to i ne znaš!

  Esselamu Alejkum,

  Za mene je ovo najvazniji dio, da trebamo upozoriti ljude na danasnje haridzije i da se pazimo da slucajno ne postanemo od njih. Molim Allaha da nas uputi da budemo pazljivi po ovom pitanju.

  #14513
  Anonimno
  Neaktivan

  Pero post=9391 wrote: [quote quote=Ebu-Habib post=8909]Samo da se vratim na prvi post od Pero

  i na koju skupino danas možemo uprti prsti i reći da su haridžije?

  Oni proglašavaju ljude nevjernicima zbog svojih grešaka, maloumnosti, šubhi… Zbog stvari koje nisu sigurne i potvrđene… Nekad čak i zbog stvari koje nisu realne i koje uistinu i ne postoje!

  Za njih je dovoljno da im neko kaže kako je za nekoga rečeno ovo ili ono, da oni zatim tu osobu izvedu iz islama.

  Oni ne poznaju pravilo umanjivanja grešaka muslimana, kao što ne uzimaju u obzir dobra djela tog insana. Uopšte ne razmatraju nijjet kod određenih postupaka koji nisu jasni. Niti uzimaju u obzir pronalaženje opravdanja poznatim imamima i vođama muslimana kako to kaže imam Ibn Tejmijje!

  Oni ne pravdaju neznanjem, kao ni pogrešnim tumačenjem, kao i nemogućnošću osobe da se udalji od tog djela![/b]

  Da nas Allah sacuva ovakvih insana

Pregledavate 14 postova - 1 do 14 (od ukupno 14)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.