Mudžahidi zarobili gradove,aerodrom i cijeli sjeveroistočni Mali

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 10 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 477 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #7313
  Anonimno
  Neaktivan

  Zapovjedništvo Islamskog pokreta Ansar al-Din (pomagači vjere),koje djeluje u bliskoj suradnji sa Alkaidom Islamskog Magriba (AKIM),izvjestilo je da su Mudžahidi preuzeli punu kontrolu nad velikim teritorijama u sjevero-istočnom Maliju,uzimajuči velik broj zarobljenika,marioneta i članova mariontske vlade,izvještava “Ansar forum”.

  Mudžahidi su oslobodili nekoliko gradova kao Tinezawaten, Tessalit i Aguelhok.

  Treba podsjetiti,da je prije nekoliko dana došlo do vojnog udara u Maliju od strane marionetske vojske i rezultat je bio svrgavanje marionetskog “predsjednika” Amadou Tourea gdje je zauzeta njegova predsjednička palača.Nakon toga, vojska je govorila na državnoj televiziji.Marionete su objavile raspuštanje državnih institucija bivšeg režima i ukidanje Ustava.

  “Nacionalni Komitet za Obnovu Demokratije i Države (CNRDR) je odlučio da preuzme odgovornost i da stane u kraj nesposobnom režimu Ahmadua Tourea”, rekli su predstavnici marionetske vojske.Trenutno boravište “predsjednika” Amadua nije poznato.

  Očigledno je da su mudžahidi iskoristili priliku da izađu iz pustinje i da zauzmu gradove koji su ostali nekontrolirani od strane marioneta.

  “Hvala Allahu,imamo ovu oblast pod kontrolom”,rekao je u izjavi komadant Ansar al-Din pokreta.

  “Naši vojnici na Allahvom putu kontroliraju gradove Tinezawaten, Tessalit, Aguelhok i uskoro ćemo donijeti nove pobjede”,navodi se u saopštenju.”Tko god se neslaže,mora napustiti našu teritoriju”,dodaje komandant mudžahida. Za vrijeme borbe,vojnici Ansar al-Din pokreta su uzeli najmanje 110 marionetskih vojnika i njihovih pomagača kao zarobljenike,koji su nakon toga protjerani
  iz te teritorije.

  “Postoji 30 zarobljenika među nama-dva Turaega,četiri Arapa i ostali su sa Juga”,rekao je jedan od zarobljenika koji se predstavio kao desetar Hasan iz Gao sedme satnije.

  Zvaničnici iz Malija nisu komentarisali uspjehe Muddžahida.

  Zapovjedništvo Ansar al-Din je objavila video poruku gdje pozivaju Malijce da u državi uspostave Šerijatski Zakon.
  http://www.youtube.com/watch?v=tr6C49Zvhlc&feature=youtu.be;feature=share

  “Naša je dužnost da se borimo za implemetiranje Šerijata u Maliju” rekao je šejh Ag Aoussa,glasnogovornik pokreta.

  Ag Aoussa je desna ruke Emira Ansar al-Din pokreta,Ag Ghalija,koji je prikazan u trinaestominutnom videu kako pregleda mudžahide i kako ih predvodi u namazu.

  Ag Ghaly je bio jedna od najistaknutijih figura pobune Tuarega devedestih godina i aktivno surađuje sa mudžahidima Alkaide u Islamskom Magribu (AKIM) koju vodi njegov rođak Hamada Ag Hama.Osim mudžahida,video pokazuje zarobljene i ubijene vojnike Malijskog vojnog režima posle oslobađanja grada Aguehok.Vojnici Ansar al-Din pokreta su zauzeli vojnu bazu marioneske vlade.

  “Malijska vlada je pojačala svoju vojnu prisutnost u našim teritorijama,i mi smo odlučili da se branimo”,rekao je Ag Aoussa,govoreći na Tamašek jeziku koji koriste Tuarezi.

  Neki izvori sugeriraju da mudžahidi AKIMa(Alkaide Islamskog magriba) uspješno funkcioniraju u sjevernoj regiji Malija,takođe kao i u Alžiru
  i Mauritaniji.Oni vode džihad rame uz rame sa borcima Ansar al-Din pokreta. Ansar al-Din kažu da imaju namjeru uvesti Šerijatski Zakon diljem zemlje.

  Teritorije koje su dovedene pod kontrolu Malijskih mudžahida se nalaze kao veliki pustinjski pojas,blizu granice sa Alžirom.U oslobođenom gradu Tessalit,mudžahidi kontroliraju veliki aerodrom.U tom pogledu,Alkaida Islamskog Magriba vjerovatno će po prvi put koristiti borbene avione u borbi protiv marioneta.

  izvor:kavkazcentar

  #7314
  Anonimno
  Neaktivan

  Sada će demoNkratski Zapad i Amerika naoružati murtede (otpadnike), kao što su to uradili u Somaliji, Afganistanu, Iraku…, a režimski učenjaci i “mudre” daije će intenzivirati priču o opasnosti tekfirovaca i haridžija po ummet. A Allah će i jednima i drugima presuditi pravednom presudom!

  #7317
  Anonimno
  Neaktivan

  Bas gledam na karti, veliko je to prostranstvo. Treba iskoristiti priliku dok je drzava u rasulu.

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.