Najbolje djelo kod Allaha

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 2564 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #5856
  Anonimno
  Neaktivan

  Najbolje djelo kod Allaha

  Abdullah b. Mes'ud, radijAllahu anhu, rekao je: “Upitao sam Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem: ‘Koje je to djelo najdraže Allahu?’ Rekao je: ‘Namaz u njegovo vrijeme.’ Upitao sam: ‘Koje nakon toga?’ Rekao je: ‘Dobročinstvo roditeljima.’ Ponovo sam upitao: ‘A koje nakon njega?’ Rekao je: ‘Džihad na Allahovom putu.'” Rekao je: “O ovome mi je pričao Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, a da sam ga još zapitkivao, on bi mi odgovarao.”

  Prenosilac hadisa: Abdullah b. Mes'ud ibnu Gafil b. Habib b. Šemh b. Mehzum, Ebu Abdir-Rahman el-Huzeli. Islam je primio u prvo doba, i učinio je dvije hidžre, u Abdesiniju i Medinu. Učestvovao je u bitci na Bedru i svim ostalim bitkama. Allahov Poslanik, sallAllahu ‘alejhi we sellem, mu je rekao: “Doista si ti dječak koji je podučen!”, a to mu je rekao još u prvo vrijeme islama. Bio je šesti ashab koji je primio islam, kao što kaže Ebu Nu'ajm. Vjerodostojno se od njega prenosi da je rekao: “Sedamdest sura iz Kur'ana sam uzeo sa usana Allahovog Poslanika, sallAllahu ‘alejhi we sellem.” Što se tiče hadisa, od njega se bilježi da je prenio 848 hadisa Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem. Umro je, po ispravnijem mišljenju, u Medini prije Osmana, radijAllahu ‘anhu, trideset i druge (32 g.h.) ili trideset i trće (33 g.h.), i dženazu mu je klanjao Zubejr, radijAllahu anhu. Allah da bude zadovoljan s njim.

  Izvod hadisa: Buharija u Sahihu, u Knjizi o ponašanju, u poglavlju o dobročinstvu i održavanju rodbinskih veza (5625) i Muslim u Sahihu, u Knjizi o imanu, u poglavlju o pojašnjenju da je iman u Allaha najbolje djelo (139) (85).

  Pojašnjenje pojedinih riječi u hadisu

  -najdraže Allahu: tj. Allah ga voli i zadovoljan je njime više nego drugim djelima.

  -dobročinstvo: suprotno neposlušnosti, činjenju loših djela prema roditeljima i zapostavljanju njihova prava.

  -džihad: borba protiv nevjernika radi uzdizanja Allahove riječi i ta borba biva tijelom, imetkom i svime čime raspolaže musliman.

  Poruke hadisa:

  Nastojanje ashaba, radijAllahu anhum, da se upoznaju s onim što je najbolje u vjeri.

  Dobra djela se razlikuju po svojoj vrijednosti, jedna su vrijednija od drugih.

  Vrijednost namaza obavljenog u njegovom prvom namaskom vremenu; to je Allahu, subhanehu ve te'ala, najdraže djelo.

  Vrijednost dobročinstva prema roditeljima koje je neophodno i tokom njihova života tako što će prema njima biti skroman i ponizan, obraćati im se blagim i lijepim riječima, biti im na usluzi, izdržavati ih, tragati za njihovim zadovoljstvom; ali isto tako i poslije njihove smrti mora nastaviti činiti im dobročinstvo tako što će izvršiti njihovu oporuku, doviti za njih, održavati njihove rodbinske i prijateljske veze, i sve ovo obavljati u okviru Šerijata.

  Vrijednost borbe na Allahovom putu o čemu govore i drugi hadisi, poput hadisa: “Jutarnji odlazak na Allahovom putu ili večernji povratak bolji su od dunjaluka i svega što je na njemu!” (Muttefekun alejh)

  Potvrda svojstva ljubavi Uzvišenom Allahu onako kako dolikuje samo Njemu bez izokretanja značenja, sličnosti i poistovjećivanja.

  Uzvišeni Allah voli dobra djela i neka od njih više voli od drugih.

  Uvažavanje i poštivanje Vjerovjesnika, sallAllahu alejhi ve sellem, od strane njegovih ashaba.

  Fikh Ibnu Mes'uda, radijAllahu anhu, kada je prestao s pitanjima nakon trećeg pitanja kako ne bi opteretio Vjerovjesnika, sallAllahu alejhi ve sellem, mnogobrojnim pitanjima ili sebe tako što će se upoznati s mnogim dobrim djelima a neće ih moći sve činiti.

  Strpljenje muftije i učitelja s onim koji pita ili uči kod njega.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Allah će pomoći ovu vjeru sa čovjekom grešnikom

0
Rijetka je mogućnost da se u jednom čovjeku nađu i snaga i pouzdanost. Zato je Omer b. el-Hattab r.a. govorio: „Allahu moj, ja ti...

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes