Nedoumica oko 'viska' subahaneke ili salavata..

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 10 years, 10 months by Anonimno. This post has been viewed 3687 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #17130
  Anonimno
  Neaktivan

  Sta ako proucim subhaneke recimo na 3. rekatu farza ili bar pocnem da ucim pa se sjetim da ne treba, ili kad recimo krenem da ucim ili pak proucim salavate na prvom sjedenju farza, sta cu uciniti ako sam to uradio u dzematu a sta ako sam sam klanjao.
  I jos jedna nedoumica da li trebam ista ja uciti na farzima u dzematu dok stojimo?? :barek:

  #17133
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu alejkum.

  Ako proucis subhaneke na 3. rekatu to ne zahtjeva da cinis sehvi sedzdu. A ako pocnes da ucis pa se sjetis, prekinut ces ucenje i uciti ono sto treba na 3. rekatu a ovo vazi i za 2. i 4. rekat.

  Ucenje salavata na prvom sjedenju bilo da klanjas farz ili nafiu je dozvoljeno tako da ako ih proucis neces ciniti sehvi sedzdu ako klanjas sam, a u dzematu i ne mozes da cinis jer treba da slijedis imama (a svakako nisi obavezan zbog salavata da cinis sehvi sedzdu).

  Ucit ces sve sto se uci na namazu kao da klanjas sam osim Fatihe i sure kad klanjas u dzematu na namazima gdje imam uci na glas. Tada ces sutjeti i slusati ucenje imama. Znaci na sabahu ucis sve osim Fatihe i sure, na aksamu ucis sve osim Fatihe i sure na prva dva rekata i na jaciji ucis sve osim Fatihe i sure na prva dva rekata.

  Evo malo o namazu i o sehvi sedzdi pa procitaj.

  http://www.resnica-haq.com/Namaz_u_islamu.pdf

  Click to access bs_Propisi_sehvi_sedzde.pdf

  #17140
  Anonimno
  Neaktivan

  Ucit ces sve sto se uci na namazu kao da klanjas sam osim Fatihe i sure kad klanjas u dzematu na namazima gdje imam uci na glas. Tada ces sutjeti i slusati ucenje imama. Znaci na sabahu ucis sve osim Fatihe i sure, na aksamu ucis sve osim Fatihe i sure na prva dva rekata i na jaciji ucis sve osim Fatihe i sure na prva dva rekata.

  Sobzirom da kada je u pitanju učenje fatihe u namazu ulema se razilazi oko toga. Pa budući da razilaženje postoji trebao si da barem navedeš postojanje tog razilaženja, ako ništa drugo, a shodno tome da ti nisi spomenuo, ja ću ovdje postaviti tekst koji ukratko ali i korisno obrađuje ovu temu.

  Učenje fatihe na svakom rekatu farza i nafile

  Vjerodostojni hadisi govore o obavezi učenja Fatihe na svakom rekatu. Budući da su ti hadisi vjerodostojni, onda nema prostora za razilaženje.

  ‘Ubada ibn Es-Samit radijellahu anhu prenosi da je Poslanik alejhis-selam rekao: „Nema namaza onaj ko e prouči Fatihu“.1

  Ebu Hurajra radijellahu anhu kaže da je Božiji Poslanik alejhis-selam rekao: „Ko obavlja namaz ne učeći Fatihu (Majku Knjige) (u drugoj verziji stoji: Fatihu Knjige), namaz mu je nepotpun“.2

  Ebu Hurajra radijellahu anhu prenosi da je Božiji Poslanik alejhis-selam rekao: „Nije potpun onaj namaz koji se obavlja bez učenja Fatihe“.3

  Ed-Darekutni bilježi vjerodostojno predanje:
  „Nije potpun namaz onome ko ne prouči Fatihu“.

  Od Ebu Seida se prenosi: „Naređeno nam je da proučimo Fatihu i ono što znamo iz Kur'ana“.4

  U nekim verzijama hadisa koji govore o čovjeku (ashabu) koji je pogriješio u namazu stoji: „Zatim uči Fatihu“ pa sve dok mu (Poslanik) nije rekao: „Zatim ovako postupi na svakom rekatu“.
  Pouzdano je i to da je Poslanik alejhis-selam na svakom rekatu nafile ili farz-namaza učio Fatihu. Dok predanja suprotna tome ne postoje. A ibadeti se temelje na slijeđenju Poslanika alejhis-selam koji kaže: „Klanjajte kao što mene vidite da klanjam“.5
  Iz knjige: “Fikhus-sunne”, poglavlje: farzovi namaza.

  Vidimo da je ovo (tj. obaveznost učenja Fatihe, bilo da imam uči na glas ili u sebi) mišljenje koje je preče i jače zbog hadisa koji su gore spomenuti, i zato što je to stav ashaba i imama nakon njih, npr: Buharije, Šafije, Ahmeda, San'anija i drugih.
  Čak šta više, imam Buharija je napisao zasebnu knjigu u kojoj izabire i podupire i brani ovo mišljenje, tj. da je obavezno da se uči Fatiha na svakom rekatu, bilo da imam uči na glas ili u sebi. A Allah najbolje zna.

  Fusnote:
  1) El-Buhari, Muslim, Et-Tirmizi, Ebu Davud, En-Nesai, Ibn Madže i Ahmed.
  2) Ahmed, El-Buhari i Muslim.
  3) Ibn Huzejme s vjerodostojnim senedom, Ibn Hibban i Ebu Hatim.
  4) Bilježi ga Ebu Davud. Hafiz Ibn Hadžer i Ibn Sejjidinnas kažu: „Niz prenosilaca ovog hadisa je vjerodostojan“.
  5) Bilježi El-Buhari.

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.