Odredi svoj cilj !!!

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Odredi svoj cilj !!!

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 6 mjeseci. This post has been viewed 147 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #10555

  Anonimno

  [attachment=173]rsz_nature.jpg[/attachment]

  Može li putnik ikako putovati bez cilja? Nijjet je taj koji određuje put i pojašnjava pravac kako bi se na osnovu toga napravio plan kretanja. Shodno tome, nosi se i opskrba za taj put.

  Takav je i put vjernika na kojem mora imati iskren nijjet, jer Allahov Poslanik, sallAllahu ‘alejhi ve sellem, kaže: “Djela se vrednuju prema namjerama i svaki čovjek ima ono što je zanijjetio, pa kome hidžra bude radi Allaha i njegova Poslanika, pa njegova hidžra je radi Allaha i Njegova Poslanika. A kome njegova hidžra bude radi dunjaluka kojeg želi steći ili radi žene kojom se želi oženiti, onda je njegova hidžra radi onoga zbog čega ju je uradio.” (vidi bilješku 1)

  Stoga odredi svoj cilj, dragi brate i sve ono što želiš postići slijeđenjem ovog puta. Odredi jasno i precizno svoj cilj kako bi moga stići do njegovog kraja koji si zacrtao.

  Jesi li se prihvatio iltizama (vidi bilješku 2) da bi postao poznati šejh i daija, i predvodnik koji drugi slijede? Jesi li se prihvatio iltizama jer nisi uspio u dunjalučkim stvarima pa si dunjaluk htio steći putem ahireta (vidi bilješku 3).

  Odredi prvo svoj cilj, o jadniče, i znaj dobro da Sveznajući dobro poznaje svačiji nijjet.

  Kada je jedan beduin krenuo u džihad sa Allahovim Poslanikom, sallAllahu ‘alejhi ve sellem, i Poslanik mu nakon toga udijelio od plijena, ovaj čovjek mu reče: “Nisam te radi ovoga slijedio.” (vidi bilješku 4)

  Zato raščisti svoj nijjet: Zbog čeka slijediš ovaj put?

  Nijjet je, plementi brate, osnova ibadeta, njime se odvaja ispravno od neispravnog kao i iskreno od neiskrenog. Na osnovu njega se određuju i stepeni onih koji se kreću ovim putem, i nagrađuju shodno poteškoćama puta. Iskrenim nijjetom, čovjeku postaju lahke poteškoće ovoga puta.

  Ibn Kajjim, rahimehullah, kaže: “Iskrenost je put spasa, islam je čamac uspjeha, a iman je obala sigurnosti.” (vidi bilješku 4)

  Kada odrediš pravac, i spoznaš pravac kroz dva tevhida-tevhid kasda i tevhid maksuda, tj. tevhid cilja, ili namjere i tevhid ciljanog, pri čemu je maksud Uzvišeni Allah, dok je kasd gledanje u Njegovo plemenito lice na Sudnjem danu – tek onda možeš osjetiti sreću i rahatluk na svom putu. To će ti biti još jasnije i uočljivije kada budemo govorili o brojnosti smutljivaca, mnogobrojnim mračnim putevima i preprekama na putu koje mogu slabiti odlučnost. Ali ako se ostvari tevhid kasda i tevhid maksuda, onda putniku neće štetiti spomenute stvari.

  Zato vodi računa o svom nijjetu, brate putniče. Nijjet je početak puta pa očisti svoje srce kako bi bio spreman za put.

  ————————————————–

  Bilješka

  1. Buhari 1, Muslim 1907. Hadis je muttefekun ‘alejhi.

  2. Iltizam – neodvajati se od nečega, doslijednost u pridžavanju Allahove Knjige i sunneta Poslanika, sallAllahu ‘alejhi ve sellem

  3. Tj. da čovjek činjenjem dobrih djela umjesto nagrade na Ahiretu stiče dunjaluk. Nažalost tako danas radi veliki broj imama koji dobrim djelima pribavljaju dunjalučku korist učeći Kur'an uz novčanu nadoknadu. Oni time izokriću svrhu i cilj objavljivanja Allahove Knjige, pa umjesto da ona bude uputa i putokaz ljudima i biva sredstvom gomilanja dunjaluka. Op. prev.

  4. Tj. nisam te slijedio radi imetka, već, kako se u rivajetu dalje spominje da je rekao:”… već da me strijela pogodi ovdje (pokazavši na svoje grlo)”, a to se zaista kasnije i desilo. Op. prev.

  5. “Mifaku daris-seadet”, 72.

  Izvor: “Put ka oprostu Milostivog Gospodara”

  Muhammmed Husejn Jakub

  str:31-32

  http://www.stazomislama.com/islamski-tekstovi/rekaik/518-odredi-svoj-cilj

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj