Osam laži moje majke – dr. Mustafa Akkad

 • This topic has 5 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 10 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 871 times
Pregledavate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
 • Autor
  Postovi
 • #13235
  Anonimno
  Neaktivan

  Osam laži moje majke
  dr. Mustafa Akkad

  _______________________________________________________________________

  Moja mati nije uvijek govorila istinu… slagala mi je osam puta u bitnim životnim trenucima! Priča počinje sa mojim rođenjem. Rođen sam kao sin jedinac u veoma siromašnoj porodici… siromašnoj do te mjere da nismo imali dovoljno hrane, a kamoli nešto više. U rijetkim prilikama zadesilo bi se da imamo malo riže u kući… Majka bi pripremila skromni obrok i uvijek bi istresala svoj dio na moj tanjir govoreći: ”Jedi, sine, ja nisam gladna.

  Ovo je bila njena prva laž.

  Kada sam malo odrastao, moja majka bi, po okončanju kućnih poslova, otišla do rijeke koja se nalazila ispod kuće, nadajući se da će uloviti ribu kako bih ja jeo zdravu hranu i razvijao se kao svako drugo dijete. Jednom prilikom, hvala Allahu, uspjela je uloviti čak dvije ribe. Požurila je u kuću i spremila obje ribe i stavila ih pred mene. Ja sam malo-pomalo jeo ribu, a moja je majka jela ono što je ostajalo iza mene na kostima. Vidjevši to, moje je srce zatreperilo i onu drugu ribu stavio sam pred majku, a ona ju je vratila rekavši: ”Sine, pojedi i ovu drugu, jer znaš da ja ne volim ribu.”

  Ovo je bila njena druga laž.

  Vrijeme je prolazilo i došao je dan mog polaska u školu. Kako nismo imali dovoljno imetka da se školujem, majka je otišla u jednu trgovinu odjevnim predmetima i dogovorila se s vlasnikom da prodaje odjeću po kućama uglednih i bogatih ljudi. Jedne hladne i kišovite noći, majka se duže zadržala na poslu. Čekajući je kod kuće, zabrinuo sam se i izašao da je potražim. Ugledao sam je kako nosi torbu s odjećom i kuca na vrata tuđih kuća. Zovnuo sam je: ”Majko! Hajde dođi. Idemo kući, kasno je i hladno. Možeš nastaviti sutra ujutro!” Ona se nasmijala i rekla: ”Sine moj, ja nisam umorna.”

  Ovo je bila njena treća laž.

  Došao je dan polaganja školskih ispita. Iako je bilo veoma vruće, majka je željela poći sa mnom u školu. Sunce je pržilo zemlju, a površina pijeska titrala je od toplote. Ušao sam u školu, a ona je ostala čekati u školskom dvorištu, doveći za moj uspjeh. Kada su ispiti završili, izašao sam iz škole, a ona me dočekla u topli majčinski zagrljaj, ispunjen ljubavlju i milošću. U ruci je držala hladan i svjež sok koji je kupila radi mene. Kada sam ga počeo piti, okrenuo sam se i pogledao u nju: niz njeno čelo slivale su se kapljice znoja. Pružio sam joj čašu i rekao: ”Majko, pij”, a ona reče: ”Sine, samo ti pij. Ja nisam žedna.”

  Ovo je bila njena četvrta laž.

  Nakon smrti mog oca, majka je živjela teškim udovičkim životom. Preuzela je svu odgovornost za vođenje kuće, jednostavno – morala se brinuti o svemu. Život je postao teži, a mi smo često smo gladovali. Pored naše kuće živio je moj amidža, inače veoma dobar čovjek. On nam je često slao hranu da utolimo glad. Kada su komšije vidjele da je naše stanje postalo nesnošljivo, savjetovali su majku, koja je još uvijek bila mlada, da se uda za čovjeka koji bi nam pomagao. Međutim, moja je majka odbila ovaj savjet riječima: ”Ja nemam potrebe za ljubavlju.”

  Ovo je bila njena peta laž.

  Po završetku fakulteta, dobio sam dobro plaćen posao u jednoj firmi i odlučio sam da preuzmem brigu o kući. Kako je majčino zdravlje oslabilo, nije više mogla prodavati odjeću po kućama, tako da je počela prodavati povrće na tržnicama. Kada je odbila da prestane raditi, izdvojio sam dio svoje plate i dao joj, a ona je odbila primiti rekavši: ”Čuvaj, sine, svoje pare, ja imam dovoljno za sebe.”

  Ovo je bila njena šesta laž.

  Bez obzira što sam dobio posao, nastavio sam školovanje i ubrzo sam magistrirao. Postigao sam uspjeh i povećali su se moji prihodi. Njemačka firma ponudila mi je dobar posao u svom sjedištu u Njemačkoj. Zbilja sam se obradovao i tako počeo i sanjati o novom sretnom životu. Nakon što sam otputovao i sredio svoje stanje, nazvao sam majku i pozvao je da živi kod mene. Ona nije htjela da me ometa i rekla mi je: ”Sine, ja nisam naučila da živim lagodno.”

  Ovo je bila njena sedma laž.

  Kako je vrijeme prolazilo, majka je sve više starila i ubrzo je oboljela od zloćudnog karcinoma. U tim teškim trenucima neko joj je morao hizmetiti. Šta sam mogao da uradim kada su između mene i moje voljene majke bile mnoge države? Ostavio sam sve i vratio se kući. Majku sam zatekao u postelji. Kada me je ugledala, pokušala je nasmijati se. Srce mi se cijepalo jer je bila iscrpljena i slaba. Nije to više bila ona majka koju sam poznavao… Suze su se počele slijevati niz moje obraze, ali ona me i tada pokušala utješiti rekavši: ”Sine, ne plači, ja ne osjećam bol.”

  Ovo je bila njena osma laž.

  Nakon što je to izustila, zatvorila je oči i više ih nije otvorila.

  Svakome ko uživa blagodat živih roditelja, poručujem:
  Čuvaj ovu blagodat prije nego što budeš tugovao za njenim gubitkom.

  Svakome ko je izgubio svoju voljenu majku, poručujem:
  Uvijek se prisjeti koliko se samo umarala radi tebe. Moli Allaha da joj oprosti i da joj se smiluje.

  #13240
  Anonimno
  Neaktivan

  Selam alejk. Jaseere fala ti sto si ovo objavio. Moja rahmetli mati nas je napustila pre dva dana al citam ovo sada i znam da je njena ljubav prema meni i Allahu s.w.t. vecna. Svi koji je imate volte i cuvajte mater dok je ziva.

  #13254
  Anonimno
  Neaktivan

  Ve alejkumu selam ve rahmetullah @sandzakmuslim. . da Uzvišeni Allah oprosti tvojoj majci i podari tebi i tvojoj porodici strpljenja radi gubitka voljene osobe i da vas nagradi hajrom ovog i Budućeg svijeta.

  #13260
  Anonimno
  Neaktivan

  da i tebe Allah nagradi

  #13290
  Anonimno
  Neaktivan

  MashaAllah lijepa prica, samo mi malo islamskog ambijenta u njoj fali, medutim neznam ovog autora, jeli on neki shejh ili je to prica nekoga drugog covjeka.

  Druga stvar, zelim da ukazem sandzakmuslim na jednu strvar, da ima funkcija za privatne poruke ja bi mu to tamo saopstio, ali se nadam da me nece pogresno razumjeti a namjera mi je iskrena…

  Rekao je;

  Moja rahmetli mati nas je napustila pre dva dana al citam ovo sada i znam da je njena ljubav prema meni i Allahu s.w.t. vecna

  Ispravno je reci; …da je njena ljubav prema Allahu A ZATIM MENI (a ne spomenuti prvo sebe pa Allaha sto je totalno pogresno, iako se spominje prvo Allah jer je on Stvoritelj svih nas, mora se izmedu Stvoritelja i stvorenja staviti ZATIM da bi se to odvojilo)… Imamo dokaz za to u hadisu kada je neki ashab r.a. rekao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem, ”Kako Allah zeli i ti…” pa mu je Muhammed, sallallahu álejhi we sellem odgovorio ”zar si mene pridruzio Allahu, reci mashaAllah-Kako samo Allah hoce…” Nasao sam i hadis;

  Kao sto se prenosi da je jedan covjek dosao Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem, i rekao mu: “Kako Allah zeli i ti.“ Na to mu Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, odgovori: “Zar si me Allahu pridruzio!? Reci: “Kako samo Allah hoce.“ (Prenosi Ahmed – sahih)

  Ovo na kraju VJECNA takoder nije ispravno jer je samo Allah VJECAN, a za ljubav se tako ne kaze, jer ljubav nemora vjecno trajati, recimo sljedbenici nekih taguta-nepravednih vladara ce se odricati tih laznih bozanstava na Sudnjem danu i moliti Allaha da u dzehennemu poveca visestruko patnju onima KOJE SU NA DUNJALUKU VOLJELI I POMAGALI, (recimo sudije, vojnici, policajci, i ostali tagutski ”aparati”koji su cuvali shejtanske zakone a borili se protiv Allahovih ili ih mrzjeli ili jednostavno slijedili te tagutske a ne Allahove zakone) ALI SU IH ZATO ODVELI U ZABLUDU I DZEHENNEM, A ALLAH CE ODGOVORITI ”I VAMA I NJIMA CE BITI PATNJA UDVOSTRUCENA..”, tako i majka ili otac ce pobjeci od svoga djeteta i brinuti se samo za sebe, jer niko od nas nece biti siguran i od straha za sebe bjezati od svih, cak i svoje djece. Primjer za to je takoder da ce nas Allah na Sudnjem danu okupiti na jednom mjestu gole i bose, PA KOME CE PASTI NA PAMET DA POGLEDA U NEKOGA A KAMOLI DA GA ”VJECNO” VOLI?

  Molim Allaha da oprosti svim muslimanima grijehe i da ih uvede u Svoju Milost na Sudnjem danu i vjecni dzennet, amin. Neka mi halali sandzakmuslim, namjera mi je bila da ukazem na neispravnosti a ne da ga prozovem, nedao Allah. Selam alejkum.

  #13336
  Anonimno
  Neaktivan

  fala brate. nešto sam naučijo.

Pregledavate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.