Osobine čestite supruge vjernice

 • This topic has 6 odgovora, 5 glasova, and was last updated prije 10 years, 10 months by Anonimno. This post has been viewed 885 times
Pregledavate 7 postova - 1 do 7 (od ukupno 7)
 • Autor
  Postovi
 • #7296
  Anonimno
  Gost

  Prva osobina

  Privrženost vjeri

  Ona je vjernica; svojom vanjštinom i nutrinom manifestuje revnost u Allahovoj vjeri, bez oklijevanja, daleko je od kolebanja, lijenosti, odlaganja i povođenja za ličnim prohtjevima; pokornost Allahu, subhanehu ve te'ala, i Njegovom Poslaniku, sallAllahu alejhi ve sellem, nikada nije predmet spora između nje i njenog muža; ispunjava Allahove naredbe, a zabranjene stvari izbjegava; poviš svega ona je ambiciozno pripravna za svaki vid hajra.

  Druga osobina

  Lijep moral

  Ona je lijepog morala, blage naravi, prijatnog govora, umjerenog karaktera, pravilnog ponašanja. U sebi nema zlobe niti želje za osvetom. Nema prkosa i oholosti s kojom bi mužu zagorčavala život.

  Treća osobina

  Traženje šerijatskog znanja

  Čestita supruga vjernica traga za šerijatskim znanjem. Ona poznaje njegovu vrijednost, odlike i značaj, i zato posebnu pažnju poklanja njegovom traženju. Ona posjeduje razrađen znanstveni program kojeg se pridržava i od kojeg ne odstupa. Majke vjernika i žene selefa ovog ummeta pružaju joj divan primjer u traženju znanja i rada po njemu.

  Četvrta osobina

  Poštivanje muža

  Njeno ophođenje prema mužu odraz je poštovanja prema njegovom velikom ugledu kojeg mu je Islam dodjelio. Sva njegova prava ona izvršava na najpotpuniji način, jer na ta prava ona gleda kao na ibadet putem kojeg se približava Uzvišenom Allahu, a ne kao običnu svoju obavezu.

  Peta osobina

  Traženje muževljeva zadovoljstva

  Čestita supruga vjernica plijeni svojim osjećajem, jasno se zapaža njeno traženje muževljeva zadovoljstva. Snažnih je emocija i prefinjenih osjećaja. Veseo izraz lica i osmjeh sa usana njen dom ispunjava blaženstvom i bračnom srećom.

  #7297
  Anonimno
  Gost

  Osobine čestite supruge vjernice II dio

  Mužu daje prednost nad sobom

  Ona je neobično darežljiva i požrtvovana. Zanemaruje svoje potrebe i zaboravlja na sebe. Mužu daje prednost nad samom sobom. Njegovo zadovoljstvo pretpostavlja svome zadovoljstvu, njegov užitak nad svojim užitkom i ono što on voli nad onim što ona voli. Pokornost mužu njena je osnovna karakterna crta bez koje bi bila kao bez zraka koji udiše.

  Skromna je u imetku

  Ona je umjerena i ne rasipa imetak. Ne hvališe se muževim imetkom ako je bogat, niti se žali na neimaštinu ako je siromašan. Zna kada će i kako trošiti. Darežljiva je i ne škrtari. Umije ekonomično raspolagati imetkom. Zadovoljna je sa svim što joj je Allah odredio, a njena nafaka joj je dovoljna.

  U muževoj kući žena je povjerenica njegovog imetka. Sve što joj je povjereno u kući, besprijekorno čuva i pazi. Ona ne može slobodno, bez muževa dopuštenja, raspolagati onim što joj je povjereno. U vjerodostojnom hadisu stoji: ”… žena je pastirica u kući svoga muža i odgovorna je za svoje stado.” (Buharija i Muslim)

  Skromna je po pitanju dunjaluka

  Ne hrli poput mnogih žena za nasladama ovoga svijeta žudeći za mnoštvom odjeće, hrane i pića, obiljem zlata i drugog imetka. Naprotiv, ona je skromna i razumna. Zato svoju kuću na ovom svijetu ukrašava imanom i dobrim djelima, a sutra – to je neprocjenjivi ukras njene ahiretske kuće.

  Vodi računa o svom izgledu

  Supruga vodi računa o svom uljepšavanju, svom mirisu, svojoj higijeni i čistoći. Zna koliko uljepšavanje ostavlja velik i snažan utjecaj na srce njenog muža i koliko je čini njemu sve dražom i dražom. Zato njena odjeća, njen miris i njena čistoća odaju sliku žene koja poklanja veliku pažnju tim stvarima. Ona, također zna, da uljepšavanje ima veoma značajnu ulogu u očuvanju kreposti njenog muža, njegovom zadovoljstvu i željom za njom, a, također, u velikoj mjeri odražava se i na lijep bračni život, te čvrstinu obruča ljubavi, naklonosti i intimnosti.

  Zahvalna je svome mužu

  Uvijek je zahvalna mužu na svakoj kapljici znoja potrošenoj na zaradu od koje se hrane ona i njena djeca. Zahvalna je na hrani, piću i ostalom što muž donosi u kuću. Uvijek moli Allaha da mu to nadoknadi i zamijeni još boljim. Ona ne poriče blagodati koje joj ukazuje.

  Motiv za to su joj riječi Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem: ”Allah ne gleda u ženu koja nije zahvalna svome mužu, a ne može bez njega.” (Bilježe ga En-Nesai, El-Bezzar i drugi. El-Albani ga je ocijenio vjerodostojnim (sahih). Es-Silsiletus-sahiha, hadis br. 289)

  #7298
  Anonimno
  Neaktivan

  Ovakvih je na dunjaluku 1%. Mozda.

  #7300
  Anonimno
  Neaktivan

  Da mi je naći jednu sa svim pobrojanim vrlinama otišao bi pješice na kraj svijeta po nju. 🙂

  #7310
  Anonimno
  Gost

  صلاح الدين post=1504 wrote: Ovakvih je na dunjaluku 1%. Mozda.

  Naravno da postoje ovakve sestre sa ovakvim osobinama.

  #7321
  Anonimno
  Neaktivan

  Sellam alejkum sestro Ghuraba jako poucan tekst.
  Naravno da postoje mnoge sestre vjernice sa ovakvim osobinama, nemoze obican musliman znati koliko ih ima i gde. Inshallah ce ih biti jos vise. :barek:

  #7322
  Anonimno
  Neaktivan

  صلاح الدين post=1504 wrote: Ovakvih je na dunjaluku 1%. Mozda.

  Naglasak na možda.Samo dobro odgojene muslimanke imaju sve ove osobine zajedno,a takvih je zaista vrlo malo.
  Ali kao što meni jedan brat na to uvjek kaže,da smo mi ashabi i žene bi nam bile ashabijke.
  Ima li tu istine? 🙂

Pregledavate 7 postova - 1 do 7 (od ukupno 7)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.