OTVORENO PISMO MUFTIJI MUAMERU EF. ZUKORLIĆU

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 10 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 889 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #15200
  Anonimno
  Neaktivan

  OTVORENO PISMO MUFTIJI MUAMERU EF. ZUKORLIĆU
  AUTOR: Mithad Ćeman

  Od jednog našeg posjetitelja smo zamoljeni da objavimo otvoreno pismo koje je, prije izvesnog vremena, predsjednik Udruženja studenata Bošnjaka Islamskog univerziteta u Medini – USBIUM za školsku 1430./1431.) uputio muftiji Muameru Zukorliću povodom uvreda izrečenih na jednoj tribini o Univerzitetu u Medini i medinskim studentima.

  Pismo kako nam je napisano do sada u cjelosti nije objavljivano.

  U nastavku vam donosimo cijeli tekst pisma.

  Otvoreno pismo muftiji Muameru ef. Zukorliću

  Neosnovanim blaćenjem drugih nećemo istaći naše kvalitete

  Traženje znanja je jedan od najvećih ibadeta i naredbi u islamu. Generacije muslimana kroz historiju islama putovali su u razna mjesta, napuštajući svoj rodni grad i svoje najmilije da bi ostvarili ovaj zajednički farz i kako bi po povratku donijeli svjetlo istine u svoja mjesta.

  Tako je i sa Bošnjacima koji su od vremena dolaska islama u naše krajeve pa do današnjih dana putovali u razne svjetske obrazovne centre radi intelektualnog napretka i sazrijevanja, nebi li se okitili sa što više vještina i umjeća. Ti centri su najprije bili u Istambulu, zatim u egipatskom Azharu i tuniskoj Zejtuni da bi danas to djelimično bilo u Mekki, Damasku, Ammanu, Rijadu, Kasimu… a najviše u Medini.

  Studenti Bošnjaci u Medini počeli su pristizati na njen prestižni Univerzitet početkom 90-ih godina i od tada do današnjih dana ovaj Univerzitet je pohađalo preko 120 Bošnjaka.

  Ti studenti, po povratku, učestvovali su u mnogim misionarskim aktivnostima poput: držanje vazova, predavanje u medresama, školama i fakultetima, prevođenje i pisanje, uredništvo časopisa, halke Kur'ana… trudeći se da oplemene zajednicu u kojoj žive. Tako da danas imamo istaknute ličnosti u bošnjačkim ulemanskim krugovima koji su svoje studije završili na ovom plodonosnom Univerzitetu.

  Pored svog angažmana i rezultata po okončanju studija, studenti Bošnjaci u Medini već dugi niz godina, već pune dvije decenije, ulažu ogroman napor i zalaganje kako bi boravak hadžija, umraša i raznih delegacija u Medini bio što prijatniji, ljepši i plodonosniji. Ovu činjenicu zna svaki onaj koji je posjetio ovaj sveti i drevni grad i o tome postoje mnogi članci koji su, između ostalog, bili objavljivani u Preporodu i Glasu islama.

  Zbog svega navedenog smatram da studenti i svršenici Medinskog univerziteta ne zaslužuju opis koji ste dali prilikom odgovora na pitanje da li je bolji Univerzitet u Pazaru ili u Medini. Ovdje ne želim da tretiram temu koji je univerzitet bolji jer je to stvar subjektivnog mišljenja i iskustva svakog pojedinca i razumljivo je, čak pohvalno, što ste dali prednost pazarskom univerzitetu i svojim ličnim, porodičnim primjerom to potvrdili, ali želim naglasiti da blaćenjem i omalovažavanjem onih koji su uvijek imali ispruženu ruku prema vama i prema instituciji koju predstavljate, tj. većini studenata i svršenika Univerziteta u Medini, nećete postići nikakvo dobro, niti na taj način dajete pravu sliku o tim ljudima koji su, bez obzira na vašu poziciju, na posljetku ipak vaše kolege.

  Vaša tvrdnja o luksuznim autima koje ti studenti voze nije primjerna sa više aspekata.

  *Jedan je zbog toga što vi najbolje znate šta znače luksuzna auta i šta znače prigovori i zamjerke na to, jer mnogo je onih koji svoje kritike prema vama usmjeravaju posmatrajući vozni park koji vam je na raspolaganju.

  *Drugi razlog je što generaliziranje jedne zajednice ili pojedinca nije u duhu pravde, a samim tim ni u duhu našeg dina islama, a ipak ste vi prvi čovjek naših krajeva koji je zadužen za pravilno i odgovorno tumačnje islama.

  *Treći razlog je taj što nemaju svi sinovi Sandžaka novčanih mogućnosti da pohađaju privatni Međunarodni univerzitet u Novom Pazaru.

  *Na posljetku nije nimalo moralno, niti zahvalno predstavljati prijateljski narod Saudijske arabije na način i u svjetlu kako vi to radite i zar ne bi trebali na dobročinstvo tog naroda prema muslimanima Bošnjacima Bosne i Sandžaka u najmanju ruku uzvratiti zahvalom.

  Ovo pismo nije napad na vašu ličnost niti na vašu ulogu, jer vas smatram vođom Bošnjaka Sandžaka i čovjekom koji je pokazao i pokazuje veliku žrtvu, hrabrost i umijeće za pokretanje i ostvarivanje vjerskih, nacionalnih a indirektno i političkih ciljeva i interesa Bošnjaka u Sandžaku, a i šire. Međutim, ćutnja na neslaganje i nepostojanje upozorenja na vaše eventualne greške ili eventualno uvrede, u šta spada i spomenuti odgovor, neće nam donijeti nikakva dobra, već bi bilo gomilanje prašine pod tepih što bi kad tad kulminiralo problemom i neprijatnošću.

  S nadom da ćete ovo pismo uzeti u obzir prilikom budućih odgovora i nastupa o drugim i drugačijim i od Allahu molim, a od vas zahtjevam da smognete snage i, da se isto onako kako ste oblatili tako i, javno izvinete svima onima koji su se našli uvrijeđenim vašim tvrdnjama i klasifikacijama i time dokažete da niko nije iznad šerijata, jer šerijat naređuje očuvanje časti svakog pojedinca.

  Mithad Ćeman (svršenik Medinskog univerziteta i predsjednik Udruženja studenata Bošnjaka Islamskog univerziteta u Medini – USBIUM za školsku 1430./1431.)

  P.S konacno se jedan kako kaze student “bosnjak” sijetio da kaze bar dijelis istine makar i preko pisma, koje ce vjerovatno tagut zanemariti i odbaciti ali bar jedan od onih koje konstantno zukurlic vrijedza se sijetio da bar na ovakav nacin (pismom) odgovori na tagutove lazi i potvore.

  #15204
  Anonimno
  Neaktivan

  Lijepo je to Halide sto si ovo pismo objavio ovdje na forumu.Zukorlic odavno zasluzuje da mu se istina kaze,ali nazalost nije jedini,ima ih jos mnogo,a jedan je i takozvani muderis (Halilovic).Nadam se da ce i njemu neko da se obrati…Amin… :rad:

  #15205
  Anonimno
  Neaktivan

  Ovo je samo mali dijelic Istine i odgovora na gomila zukurlicevih potvora, lazi, uvrijeda, obmana…Dobro je da je bar jedan od medinskih kako kaze “bosnjackih” studenata skupio hrabrost makar i na ovakav nacin da odgovori tagutu. Kazem “bosnjackih” jer mnogi od tih studenata kad zavrse studije i dodzu u BiH ili Sandzak poprime od zukurlica i ostaih novotara nacionalisticki otrov pa umijesto u izvorni Islam oni pozivaju u bosnjastvo i nekakav novotarski bosnjacki Islam.

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.