Par pitanja

 • This topic has 4 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 9 years, 11 months by Anonimno. This post has been viewed 699 times
Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #9901
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu alejkum. Novi sam ovdje, i ostajem dokle budem u mogučnosti. Imam 20 godina, i vjeru praktikujem već negdje oko godinu dana, uglavnom koliko sam u mogučnosti. Ispred mene je dug put, al uspjevaju strpljivi. Kroz tu godinu dana stekao sam dosta šerijatskog znanja, uglavnom isključivo kroz dersove naši daija, razne tekstove i knjige. Međutim, postavit ću pitanje, možda vama smiješno, al ipak nigdje nisam mogao naći konkrentan odgovor, niti hadis koji bi mi bio dovoljan.

  Nedavno sam čuo da nije obavezno klanjati sunnet namaz (mislim na 2 sabahska, 6 podnevski, 4 ikindijski, 2 akšamski i 6 jacijski), takođe da spajanja sunneta sa farzom je novotarija, a u našim džamija isključivo se klanja sve zajedno.
  Znaći, postoji li hadis koji kaže da nije obavezan sunnet klanjati, već samo farz? Ne trebaju mi odgovori tipa “Da” “Ne”, jer takve odgovore sam već vidjeo, želim argumentirano, jer namaz je ipak velika stvar. Ako je odgovor da nije obavezno, onda šta sa ajetom koji kaže “Reci: “Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!” A ako ne htjednete, on je dužan da radi ono što se njemu naređuje, a vi ste dužni da radite ono što se vama naređuje, pa ako mu budete poslušni, bićete na pravom putu; – a Poslanik je jedino dužan da jasno obznani. (Svjetlost, 54)”
  Kako je naš Poslanik a.s klanjao, u džamiji sve, ili?
  Da još dodam, obzirom da mi je džamija po dalje od kuće, klanjam kući, ne mogu na svaki namaz u džamiju, al svakako inšAllah uz ramazan, isključivo boravak u džamiji.

  #9937
  Anonimno
  Neaktivan

  We alejkumu selam.Broj obavezni namaza u danu i noći je pet sabah, podne, ikindija, akšam i jacija, Poslanik je bio upitan za Islam pa je odgovorio: ‘Pet namaza u danu i noći. Dali je obaveza na mene mimo njih: ‘Ne osim da dobrovoljno obavljaš” (Buhari 46,Muslim 8).

  A što se tiče suneta ili dobrovoljnog namaza njihov je broj deset ili dvanest shodno mišljenju uleme stim da je mišljenje od dvaneast rekata, ako Bog da, odabranije. Ibnu Omer je rekao: “Zampamtio sam od Poslanika a drugoj predaji klanjao sam sa Poslanikom: deset rekata dva rekata prija podne, dva poslije podne, dva poslije akšama, dva poslije jacije i dva prije sabaha” (Buhari 1165,1172). I rekao je Poslanik u predaji od Aiše r.a.: ‘ Ko ustraje u obavljanju dvanaest rekata suneta Allah će mu sagraditi kuću u Džennetu, četri rekata prije podne, dva poslije podne, dva poslije akšama, dva poslije jacije i dva prija sabaha” (Ibnu Madže,Tirmizi,hadis sahih Sahihu Džami`a 6183 Albani). Kao što se prenosi od Aiše r.a. da je rekla: “Poslanik ne bi ostavljao četiri rekata prije podne i dva rekata prije sabaha”(Buhari 1182).

  Rekao je Ibnu Kajim pojašnjavajući razliku u broju rekata prije podne kako je to prenio Ibnu Omer i Aiše r.a: ‘Može se reći: Ukoliko je poslanik klanjao u kući klanjao je četri rekijata, a ako bi klanjao u mesdžidu klanjao je dva što je očitije, ili je radio ovaka i ovako, tako da je preneo svako od Aiše r.a. i Ibnu Omera ono što su vidjeli. I oba hadisa su vjerodostojna i nema razloga da se opovrgava njihova vjerodostojnost ili da se kaže ova četri rekata nisu od podnevski suneta već zaseban namaz kojeg bi klanjao Poslanik poslije zeval-kada sunce pređe pola neba. Rekao je Poslanik: ‘To je sat u kojem se otvaraju nebeska vrata, i volim da se u njoj uspne od mene dobro djelo ( Ahmed, Tirmizi hadis sahih)”(Zadu-Mead).Stalna komisija za fetve u Sudijskoj Arabiji, kada je upitana da li je grijeh ostavljanje klanjanja sunneta, kazala je: “čovjek koji klanja obavezne –farz-namaze, a ne bude klanjao sunnete, nije grješan, ali će njihovim izostavljanjem izgubiti mnogo sevapa.” (7 tom, str. 232) Allah najbolje zna.Nadam se da če ti biti od koristi.

  #9952
  Anonimno
  Neaktivan

  Hvala Imran, to je već bolji odgovor. :barek:
  Ako ima još ko, šta dodati na ovu temu, neka doda.

  #10232
  Anonimno
  Neaktivan

  We alejkumu Selam

  Na Sudnjem danu prvo za sta ce insan biti pitan jeste namaz, ispitivat ce se farzovi, pa ako oni ne budu potpuni, upotpunit ce se nafila namazima, ovo je opce poznata stvar koju svaki musliman treba znati. Hadis o ovome ne znam napamet, ko poznaje neka ga postavi,a naci cu ga u medjuvremenu, inshaAllah. Dakle da, za izostavljanje nafila neces biti kaznjen ali za neispunjavanje, znaci potpuno obavljanje farza hoces, ali odtuda Allahova milost u nafilama. A ko to od nas moze reci da je u zivotu obavio samo jedan farz namaz besprijekorno,a gdje su svi ostali.

  #10234
  Anonimno
  Neaktivan

  ‘Prvo za što će čovjek odgovarati je namaz, pa ako bude potpun tako će se i primiti, a ukoliko bude manjkav, reći će Uzvišeni Allah melekima: ‘Pogledajte da li Moj rob ima nafila, pa njima upotpunite farzove…”’ (Ebu Davud).

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes