Pokolj u Coloradu i definicija terorizma

 • This topic has 10 odgovora, 10 glasova, and was last updated prije 10 years, 7 months by Anonimno. This post has been viewed 436 times
Pregledavate 11 postova - 1 do 11 (od ukupno 11)
 • Autor
  Postovi
 • #10531
  Anonimno
  Neaktivan

  Pokolj u Coloradu: Na premijeri novog filma o Batmanu ubijeno najmanje 14 i ozlijeđeno 50

  U BLIZINI Denvera, u kinu u gradu Aurora u američkoj saveznoj državi Colorado, tijekom ponoćne premijere novog filma o Batmanu “The Dark Knight Rises”, došlo je do pravog pokolja. Do masakra je došlo u noći s četvrtka na petak oko 0.30 sati prema lokalnom vremenu.

  Američka policija je oko 11.20 sati prema hrvatskom vremenu (3.20 sati prema lokalnom vremenu) izvijestila kako je ubijeno najmanje 14 ljudi, a prvotna brojka od najmanje 20 ozlijeđenih narasla je na najmanje 50.

  Glasnogovornik lokalne policije kazao je kako je 10 ljudi preminulo na mjestu događaja, a četiri osobe su u bolnici podlegle ozljedama. Budući da je mnogo onih koji su u bolnice prevezeni u kritičnom stanju, strahuje se da bi broj mrtvih mogao dodatno porasti. Prema neslužbenim informacijama, među žrtvama ima i djece, pa čak i beba!

  Policija je kod napadača, privedenog na parkiralištu trgovačkog centra, pronašla cijeli arsenal oružja. Navodno je riječ o muškarcu u ranim dvadesetim godinama života. Nije se opirao uhićenju.

  Zasad nema dokaza da je imao suučesnika u zločinu. Identitet napadača, kao ni motivi ovog stravičnog zločina, zasad nisu poznati. FBI je tek kratko izvijestio kako slučaj nema veze s terorizmom.

  Ubojica je nakon privođenja policiji kazao kako je postavio eksplozivne naprave pa je policija u potrazi za bombama krenula u pretresanje kina, trgovačkog centra, parkirališta i njegova stana.

  Kad je pucnjava započela mnogi od prisutnih mislili su da je riječ o filmskim zvučnim efektima. Tek kad su meci poletjeli kraj njih shvatili su što se događa.

  Svjedoci kažu kako je muškarac odjeven u pancirku i s gas maskom na licu, sličnom onoj kakvu nosi glavni negativac u filmu, upao u kino dvoranu broj 9, otvorio paljbu i aktivirao nekakvu napravu, vjerojatno bombu sa suzavcem, te tako zadimio dvoranu i otežao žrtvama bijeg.

  Iako je do pucnjave došlo u jednoj kino dvorani, dio metaka probio je zid i ranio i gledatelje u susjednoj dvorani.

  Američki predsjednik Barack Obama je po primitku vijesti o pokolju izrazio je suosjećanje sa svima stradalima, poslao izraze sućuti obiteljima i prijateljima poginulih te poručio kako su on i prva dama Michelle Obama “šokirani i tužni” zbog svega što se dogodilo.

  “Suočeni smo s vremenom tame i izazova, moramo to prebroditi kao jedna velika američka obitelj”, naveo je između ostalog u svojoj poruci Obama.

  index.hr

  Zasad nema dokaza da je imao suučesnika u zločinu. Identitet napadača, kao ni motivi ovog stravičnog zločina, zasad nisu poznati. FBI je tek kratko izvijestio kako slučaj nema veze s terorizmom.

  Samo još jedan u nizu dokaza kako “objektivni” kafirski mediji tretiraju riječ terorizam. Terorizam se znači ne definiše po težini djela niti po broju ubijene djece, već po tome da li se slučajno radilo o muslimanu, pa makar taj musliman bacao kamen na tenk ili se čakijom branio od naleta divljačkih do zuba naoružanih krstaša.
  La havle we la kuvvete illa billah.

  #10543
  Anonimno
  Neaktivan

  Manijak ima 24 godine i bio je naoružan do zuba

  Ubojica je identificiran kao 24-godišnji James Holmes. Manijak je priveden nedugo nakon što se napad dogodio. Policija ga je pronašla dok je išao prema svom automobilu, koji je bio parkiran iza kino dvorane. 24-godišnjak se nije opirao uhićenju.

  Kod privedenog Holmesa pronađen je čitav arsenal vatrenog oružja: shotgun, dva ručna pištolja i puška. Zasad nema dokaza da je imao suučesnika u zločinu. FBI je tek kratko izvijestio kako slučaj nema veze s terorizmom.

  Ubojica je nakon privođenja policiji kazao kako je postavio eksplozivne naprave pa je policija u potrazi za bombama krenula u pretresanje kina, trgovačkog centra, parkirališta i njegova stana, koji se nalazi oko osam kilometara od kina u kojem je počinjen pokolj.

  U Holmesovom stanu doista su pronađene eksplozivne naprave, i to vfrlo sofisticirane. U oko im je upao i poster Willa Ferrella iz filma “Anchorman” koji je bio na zidu, kao i činjenica da je Holmes ostavio jednu pjesmu da svira na “repeat”.

  Majka ubojice: Ulovili su pravog krivca!

  Američkoj televizijskoj postaji ABC javila se Holmesova majka, koja živi u Kaliforniji. “Uhvatili su pravog krivca”, kratko je kazala majka mladog ubojice, te dodala da mora hitno sjesti na avion za Colorado i javiti se tamošnjoj policiji.

  Susjed mladog ubojice za LA Times je kazao da ga se sjeća kao mirnog, povučenog i pristojnog mladića, koji je bio vrlo angažiran u Prezbiterijanskoj crkvi. Tom Mai bio je Holmesov susjed dok je mladić još živio u San Diegu. “Činio se sasvim normalnim. Ne znam što ga je moglo potaknuti na ovako nešto. Vrlo sam tužan”, kaže Mai.

  Među žrtvama i tromjesečna beba!

  Svjedoci kažu kako je muškarac odjeven u pancirku i s gas maskom na licu, sličnom onoj kakvu nosi Bane, glavni negativac u filmu, upao u kino dvoranu broj 9, otvorio paljbu i aktivirao nekakvu napravu, vjerojatno bombu sa suzavcem, te tako zadimio dvoranu i otežao žrtvama bijeg.

  Budući da je mnogo onih koji su u bolnice prevezeni u kritičnom stanju, strahuje se da bi broj mrtvih mogao dodatno porasti. Potvrđeno je da među žrtvama ima i najmanje šestero djece. Među ranjenima je i beba u dobi od tri mjeseca! Sve žrtve su mlađi ljudi; najstarija žrtva pucnjave ima 31 godinu.

  Iako je do pucnjave došlo u jednoj kino dvorani, dio metaka probio je zid i ranio i gledatelje u susjednoj dvorani.

  Kad je pucnjava započela mnogi od prisutnih mislili su da je riječ o filmskim zvučnim efektima. Tek kad su meci poletjeli kraj njih shvatili su što se događa.

  index.hr

  #10579
  Anonimno
  Neaktivan

  Terorizam je smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su općenito politički, vjerski ili ideološki. Ovo je definicija terorizma, medjutim mene buni ako je terorizam nezakonito nasilje šta je onda ‘zakonito nasilje’?

  #10583
  Anonimno
  Neaktivan

  gledam neki dan neki dokumentarac i kaže neki američki bivši predsjednik savjeta za terorizam il slična neka funkcija: “Imaju mnoge definicije terorizma, ali mi ni jednu tu definiciju nemožemo uzeti, jer bi ta definicija i nas smatrala teroristima. Tražili smo, ali nismo mogli naći, definiciju koja neće nas smatrati teroristima, nego sve one koji su protiv nas”

  #10585
  Anonimno
  Neaktivan

  Adnan1 post=5213 wrote: Ovo je definicija terorizma, medjutim mene buni ako je terorizam nezakonito nasilje šta je onda ‘zakonito nasilje’?

  Nezakonito nasilje je kada palestinski dječak baci kamen na bager koji ruši njegovu kuću, jer je sagrađena “ilegalno”, a zakonito nasilje je kada židovski vojnik uhapsi tog dječaka (u goroj varijanti ubije) jer je nasilan prema sprovedbi “legalne” odluke o rušenju kuće.

  #10598
  Anonimno
  Neaktivan

  Adnan1 post=5213 wrote: Terorizam je smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su općenito politički, vjerski ili ideološki. Ovo je definicija terorizma, medjutim mene buni ako je terorizam nezakonito nasilje šta je onda ‘zakonito nasilje’?

  Različite države imaju različitu definiciju terorizma, prema iranskim zakonima terorizam je: ”Terorizma je čin izvršen sa namjerom ostvarivanja neljudskog i pokvarenog(persijski:مفسد mufsid) cilja, u kojem je uključena opasnost za živote i imovinu ljudi, i gdje su ugrožena prava priznata od strane vjere i čovječanstva” (Definicija terorizma koju su dali iranski pravnici i kadije 1987.)

  U SAD gdje se ovaj pokolj desio, prema njihovim američkim zakonima definicija terorizma glasi: „Terorizam je korišćenje ozbiljnog nasilja protiv lica ili imovine, ili prijetnja korištenjem istog nasilja da se zastraši ili prinudi država, javnost ili bilo koji dio javnosti, u cilju da se promovišu politički, socijalni ili ideološki ciljevi“.

  Postoji ovdje jedan problem i razlog zašto ovaj pokolj u kinu koji se desio u saveznoj američkoj državi Kolorado nije terorizam a to je zato što ovaj manijak nije ništa tražio i nije nikoga prinudio ni na šta, nema političku, ideološku ni vjersku pozadinu.

  Ovo je stvar za stručnjake, pravnike i kadije ali prema mom razumijevanju prava(imao sam na fakultetu predmet Hukuk Dženaji حقوق جنایی ili na našem krivično pravo) i pojma terorizma zakonito nasilje je nasilje ili upotreba sile koju sprovode ovlašteni organi reda u skladu sa međunarodnim krivičnim pravom odn. u skladu sa zakonom jedne države koja je članica UN-a.

  #10602
  Anonimno
  Neaktivan

  Postoji preko 100 raznih definicija za terorizam od kojih su neke formulirale vlade i parlamenti(UK Terrorism Act 2000, USA PATRIOT Act…), neke međunarodne organizacije(UN, Liga Naroda…), a neke i znanstvenici(Laquer, Gibbs, Schmid, Jongman, Rodin…). Unatoč velikom broju definicija i često oprečnih mišljenja o uzrocima terorizma, svima je zajednička jedna komponenta. Terorizam za osnovu ima teror nad civilnim stanovništvom u svrhu nasilja, zločina i kaosa.

  ova komponenta je zastuplljena u navedenom slucaju , … ali …. svjedoci smo da su amerikanci sa svojom dvojakom licemjernom politikom uvijek izbjegavali nazvati teroristom bio koga drugog osim muslimana, … osim u nekim iznimnim slucajevim prikrivanja svog krstaskog pohoda.

  Za mene nema nikakve sumnje da bas oni ne zele prihvatiti definicije drzavnickog terorozma koji provodi bas vlada sad-a i izraela, a definicije terorizma vjesto oblikuju na nacin da odgovaraju njihovim postupcima, i sve to brane tezama borba za nesto sto oni zovu “sloboda”

  #10606
  Anonimno
  Neaktivan

  Sve definicje terorizma su definisali nevjernici, tako da kod nas njihove definicije nemaju neku tezinu, a onaj ko prihvati njihove definicije je od njih.
  Nama je naredjeno da se za vjeru borimo za njih je to terorizam, i kako moze neko da prihvata njihove definicije.

  Sta ce uraditi onaj ko prihvata definicije kafira kad dodje do ajeta:
  “Kada prodju sveti mjeseci, onda ubijajte mnogobozce gdje god ih nadjete, zarobljavajte ih, opsedajte i na svakom prolazu docekujte!” (Et-Tewba, 5).

  Terorizam je novonastala rijec koja prije nije postojala, a najbolji prijevod je zastrasivanje.

  #10617
  Anonimno
  Neaktivan

  Hodza1 post=5245 wrote: Sve definicje terorizma su definisali nevjernici, tako da kod nas njihove definicije nemaju neku tezinu, a onaj ko prihvati njihove definicije je od njih.
  Nama je naredjeno da se za vjeru borimo za njih je to terorizam, i kako moze neko da prihvata njihove definicije.

  Sta ce uraditi onaj ko prihvata definicije kafira kad dodje do ajeta:
  “Kada prodju sveti mjeseci, onda ubijajte mnogobozce gdje god ih nadjete, zarobljavajte ih, opsedajte i na svakom prolazu docekujte!” (Et-Tewba, 5).

  Terorizam je novonastala rijec koja prije nije postojala, a najbolji prijevod je zastrasivanje.

  Kako to nas Hodza lijepo objasni. Kratko jasno bez filozofiranja. Mashallah.

  #10622
  Anonimno
  Neaktivan

  Kratko,bez uvijanja,a ipak istinito,nije upakovano…za razliku od ovih hodza oko mene,kada nesto upakuju,nikad se nezna sta se nalazi u paketu.Molim Allaha da sve iskrene vjernike obraduje Njegovom Miloscu.Amin!!!

  #11112
  Anonimno
  Neaktivan

  Boriti se za vjeru i za slobodu je jedno, a ubijati nasumično bez nekog razloga je sasvim drugo. Ubijati ljude da bi postigao neki svoj lični cilj nema opravdanja, a boriti se da bi se odbranio, sebe, svoju porodicu, zemlju, je opravdano i Islamom dozvoljeno. Nažalost danas se riječ terorizam najviše veže za Islam. Ali terorizam nije novonastala riječ, koristila se i ranije, kao ekstremističko separatistički terorizam (u SAD-u ‘Bijeli nacionalisti’) i državni terorizam (staljinistički, nacistički) itd. Da li će neko ovaj ili neki sličan čin okarakterisati kao terorizam nije ni bitno, jer to neće vratiti nevine ljude koji stradaju u ovakvim i sličnim slučajevima.

Pregledavate 11 postova - 1 do 11 (od ukupno 11)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.