Prekrasan prizor u svemiru: Jupiter i Venera sjaje jedno pored drugog!

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 12 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 750 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #6796
  Anonimno
  Neaktivan

  VEČERAS visoko na zapadnom nebu, odmah nakon sumraka, vidjet će se jača svjetlost. Nemojte se uplašiti jer riječ je o konjukciji planeta, odnosno prolasku gornjeg planeta iza Sunca. Što ćemo zapravo moći vidjeti golim okom pojašnjava nam istarski astronom Korado Korlević.

  “Vide se Jupiter i Venera. Jupiter je onaj gornji, manjeg sjaja, a Venera je ona donja i sjajnija”, rekao je Korlević i dodao da danas ta pojava nema astronomski značaj, već je prvenstveno vizualni spektakl.

  Kako bi potaknula ljude da obrate pozornost na ljepotu nebeskog prostranstva, astronomska društva obično organiziraju promatranja. Tako će se večeras u pulskoj zvjezdarnici na Monte Zaru organizirati promatranja između 19 i 21 sat. S obzirom da pojava konjukcije planeta ne traje jedan dan, u višnjanskoj zvjezdarnici moći će se promatrati u petak.

  “To je na neki način raslo mjesec dana i sad će se sljedećih mjesec dana Jupiter i Venera polako razilaziti. Svi koji su zainteresirani pogledati ne moraju gledati teleskopom, mogu golim okom iz svog dvorišta!”, kazao je Korlević.

  “Ako mislite da nećete prepoznati Veneru i Jupiter, samo pogledajte što najviše svijetli na nebu i nećete pogriješiti.”, poručio je Korlević.

  (Index hr)

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.