Primjer iskrene i čestite vjernice…

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 9 years, 12 months by Anonimno. This post has been viewed 1591 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #12256
  Anonimno
  Neaktivan

  Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ženu udaju četiri stvari: njen imetak, porijeklo, ljepota i njena vjera, pa ti uzmi onu koja ima vjeru bit ćes sretan.” ( El-Buhari)

  I rekao je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem: “Dunjaluk je prolazan, a najbolji dio dunjaluka je čestita žena.”(Muslim)

  Ispričao je učitelj koji podučava Kur’an u jednom mesdžidu:

  „Došao mi je mali diječak da se upiše u školu Ku’ana, pa sam ga upitao: ‘Da li si šta naučio napamet iz Kur’ana?’

  Odgovorio je: ‘Da’.

  Rekao sam: ‘Prouči nešto iz Amme džuza’, pa je proučio.

  Zatim sam pitao: ‘Da li znaš suru Tebareke?’

  Odgovorio je: ‘Da’.

  Jako sam se iznenadio s obzirom da je bio jako mlad.

  Pitao sam ga zatim za suru En-Nahl? Još sam se više iznenadio kad sam čuo da i nju zna.

  Htio sam da mu zadam neku od dugih sura, pa sam ga upitao: Da li znaš suru El-Bekaru?

  Odgovorio mi je da zna, a zatim mi je bez greške proučio.

  Upitao sam: ‘Drago moje dijete, da li ti znaš čitav Kur’an napamet???’

  Odgovorio je: ‘Da!’

  SUBHANALLAH , MASAALLAH, TEBAREKELLAH!!!

  Još uvijek se čudeći tražio sam od njega da mi sutra dođe sa svojim starateljem. Pitao sam se: ‘Kakav li je to otac???’

  Kakvog li velikog iznenađenja kad se otac pojavio!!! Njegova vanjština uopšte nije upućivala da se pridržava sunneta.

  Reče: ‘Znam da si iznenađen što sam ja njegov otac!!! Ali ću ti olakšati zbunjenost… Jer iza ovog djeteta stoji žena vrijednija od hiljadu muškaraca… I obradovat ću te da imam još tri sina u kući koji su hafizi Kur’ana i da moja mala kćerkica, koja ima četiri godine, zna Amme džuz.’
  Iznenadih se tome pa upitah: ‘Kako ???’

  Odgovorio je: ‘Njihova majka svako dijete čim progovori počne da podučava Kur’anu i stalno ih na to podstiče, pa onaj koji prvi nešto nauči može da bira šta će jesti za večeru tu noć, a onaj koji prvi obnovi naučeno, bira gdje ćemo izaći za vikend, dok onaj koji prvi završi sa hifzom Kur’ana bira gdje ćemo putovati na raspustu… I tako ih ona ovim načinom podstiče da se međusobno takmiče ko će prije naučiti ili obnoviti naučeno.’“

  …Da, ovo je ta čestita vjernica, koja ako je ona ispravna ispravni će biti i svi u kući… Ona je ta za koju Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, je oporučio da se bira za ženu među ostalim ženama, a ostavio je imetak, porijeklo i ljepotu. Pa blago njoj koja je osigurala budućnost svojoj djeci, za koje će se Kur’an zauzimati na Sudnjem danu…

  Rekao je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem: ”Na Sudnjem danu učaču Kur’ana će biti rečeno: ‘Uči i penji se, uči onako kako si učio na dunjaluku, zaista je tvoje mjesto kod zadnjeg ajeta kojeg proučiš.’” (Ibn Hibban)

  Samo zamisli tu vrijednicu kako stoji na dan kada se svi skupe i gleda svoju dječicu kako se ispred nje penju i zastaju na najvišem stupnju, a zatim se njoj na glavu spusti “Kruna časti” s dragim kamenjem boljim od dunjaluka i svega što je na njemu.

  A šta će biti sa našom djecom kad im se kaže učite???

  Dokle će stići???

  Da li će se nama staviti kruna na glavu???

  Kada se budu djela vagala, koliko ćeš na vagi svoje djece muzike naći???

  Koliko slika golotinje???

  Koliko nemoralnih stvari???

  Koliko ukrašenih džilbaba???

  Sve će ovo biti i na vagi njihovih očeva i majki.

  Rekao je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem: ”Svi ste vi pastiri, i svaki pastir je odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir svome narodu i za njih je odgovoran, čovjek je pastir u svojoj porodici i odgovoran je za nju, žena je pastir u kući svoga muža i njegovoj djeci i ona je odgovorna za njih, rob je pastir nad imetkom svoga vlasnika i on je odgovoran za njega, zaista ste svi vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado.” (El-Buhari)

  Zaista nam Allah nije podario potomstvo kako bi Mu njime griješili! Već da bi se povećao broj onih koji puno zahvaljuju i koji Ga puno spominju, pa da li su naša djeca od njih??? Zato od sada počni sa ciljanim programom sa svojom djecom ili braćom kako bi ti svaki harf i ajet bio na vagi dobrih dijela. To je trgovina s kojom nikada propast naći nećeš!

  Iz knjige: “Li enneki galija”

  Autor: dr. Abdul-Muhsin b. Muhammed el-Ahmed

  Prijevod: Ummu Safijja

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.