Propis o ženi koja primi islam, a njen muž je još uvijek nevjernik

 • This topic has 5 odgovora, 4 glasa, and was last updated prije 9 years, 10 months by Anonimno. This post has been viewed 2358 times
Pregledavate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
 • Autor
  Postovi
 • #14445
  Anonimno
  Neaktivan

  Pitanje: Ponekad neka žena primi islam, a njen muž ostane nevjernik. Opće je poznato da muslimanki nije dozvoljeno da živi u braku sa nemuslimanom, međutim rastavljanje ovakve žene od muža nevjernika kojeg ona i dalje voli, i koji je materijalno izdržava, dovodi do rasturanja njene obitelji i gubitka djece, što je sigurno veliko iskušenje za ovu ženu, a ponekad navedeni problemi koji je vjerovatno očekuju budu razlog da se ona dvoumi oko ulaska u Allahovu vjeru. Važno je napomenuti da muževi žena koje prime islam vrlo često i sami kroz odredeni vremenski period prigrle islam, na čemu njihove supruge zdušno i rade u periodu dok borave s njima, nakon što su postale muslimanke.

  Da li po ovom pitanju ima mjesta nekom novom idžtihadu i drugačijem rešenju za spomenutu situaciju, uzimajući u obzir današnje okolnosti, priskrbljivanje dobroti kao i preferiranje manje štete, od dvije štete koje su evidentne, ili se pak radi o kategoričkom vjerskom propisu u kojem se idžtihad ne tolerira, tako da je ženi odmah nakon što primi islam strogo obaveza da se rastane od muža nevjernika, a ponekad i od vlastite djece?

  Odgovor: Ovo pitanje zapravo sadrži dva pitanja, a oba su itekako važna i bitna. Prvo, koje je i važnije, jeste pitanje o propisu dozvoljenosti novog idžtihada kako bi se iznašlo rješenje za ovaj problem.

  Odgovor na ovo pitanje glasi: svima nama treba biti jasno da se šerijatski propisi općenito dijele na dvije vrste:

  Prva: propisi u kojima nema mjesta idžtihadu i u kojima se on nikako ne tolerira. Takvi propisi su punovažeci u svakom mjestu i u svakom vremenu, međutim mudrost i suštinska korist tih propisa ponekad nam automatski bude jasna i očita, a ponekad nam odredženi vremenski period ostaje skrivena i tajnovita. Uzvišeni Allah rekao je:”Allah sve zna, a vi ne znate.” (En-Nur, 19) Ponekad se nekim ljudima čini da je pridržavanje određenog vjerskog propisa vrlo teška i naporna stvar, te da će mu to stvarati ogromne probleme i poteškoće, međutim na kraju se ispostavi nešto sasvim drugačije. U ovakvim slučajevima obaveza je prihvatiti i izvršiti šerijatski propis, i u njima nema mjesta idžtihadu niti bilo kakvom novom propisu.

  Drugo: šerijatski propisi koji su općeniti te nisu strogo ni precizirano definirani, već se zasnivaju na određenim općim postavkama, koristima ili mudrostima koje nisu fiksne već se mjenjaju shodno vremenu ili okolnostima. Tako će, naprimje, neki šerijatski propis (iz ove druge vrste) odgovarati nekom vremenu pa će u tom vremenu i biti primjenjivan, dok ponekad u nekom drugom vremenu neće biti pogodan niti prikladan, pa se neće ni primjenjivati.

  Što se tiče propisa žene za nevjernika, taj propis spada u prvu vrstu koju smo pojasnili, tj. u vrstu šerijatskih propisa u kojima nema mjesta idžtihadu niti se smije donositi neki novi propis koji je drugačiji od već potvrđenog.

  Uzvišeni Allah u suri El-Mumtehine kaže sljedeće: “O vjernici, kada vam vjernice kao muhadžirke dođu, ispitajte ih – a Allah dobro zna kakvo je vjerovanje njihovo, pa ako se uvjerite da su vjernice, onda ih ne vračajte nevjernicima: on njima nisu dopuštene, niti su oni njima dopušteni…” (Prijevod značenja, El-Mumtehine, 10)

  Iskrenog vjernika ne treba mnogo da brine to što ce zbog prihavatanja i upražnjavanja vjere islama možda izgubiti i svoje dijete, bračnog druga, oca, majku ili bilo koga drugog. U prvim generacija muslimanima bilo je slučajeva da bi vjernik ponekad znao ubiti vlastitog oca ili sina, jer su mu se oštro suprostavili i branili mu ispovijedanje Allahove vjere, ili su bili otvoreni Allahovi neprijatelji.

  Stoga, ako žena primi islam, a njen muž ostane ustrajan u nevjerstvu, većina islamskih učenjaka je na stanovištu da ona ostaje s njim sve dok joj ne istekne period iddeta1 – pričeka. Ukoliko on u ovom periodu primi islam, njihov brak je validan oni i dalje ostaju u braku – razvrgnuće braka nije nužno niti potrebno. Ukoliko, pak, istekne period iddeta, a njen muž još uvijek nije primio islam, u tom slučaju je obaveza razvrgnuti njihov brak, a razvrgnuće se računa od dana kada je žena primila islam. Ako se ovako desi, ova žena svome bivšem mužu (koji je ostao nevjernik) nije dozvoljena sve dok on i sam ne primi islam, pa ako to učini, onda je obaveza nanovo među njima skolopiti šerijatski brak.

  Neki islamski učenjaci su stava da žena koja primi islam ostaje “zatočena” u kući svoga muža sve dok joj ne istekne iddet, i da joj nije dozvoljeno da se uda u tom periodu. Ako njen muž primi islam u tom periodu, ona se i dalje računa njegovom suprugom, tj. oni ostaju u braku. Ukoliko njen muž primi islam nakon steka perioda njenog iddeta, ona ima pravo da bira i sama odluči hoće li mu se vratiti ili ne. Ovo je i odabrano mišljenje po ovom putanju jer je Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, vratio svoju kćerku Zejnebu, radijAllahu anha, njenom mužu Ebul-Asu’ b. Er-Rebi´i nakon šest godina.

  Znaci, ukoliko žena primi islam, a njen muž ostane nevjernik, njih treba razdvojiti. Zatim, ako muž primi islam prije isteka iddeta, ona ostaje njegova supruga i nema pravo sama donijeti odluku da će se udati sama za nekog drugog čovjeka. Međutim, ako njen iddet istekne, ona će sama odlučiti hoće li se udati za drugog čovjeka ili će se, nakon što joj je muž primio islam, opet njemu vratiti. Ovo je i odgovor na predhodno pitanje.

  Izvor: Islamsko buđenje /str: 2344-246/

  Šejh Muhammed b. Salih El-Usejmin, rahimehullah

  1 Iddet – je obavezni poslijebračni period u kojem se žena ne smije nanovo udavati prije nego što ne istekne. Uzvišeni Allah, je rekao: “Rspuštenice neka čekaju tri mjesečna pranja…” (Prijevod značenja, El-Bekare, 228) Koliki je tačan period iddeta kod razvedene žene, islamski pravnici su zauzeli različite stavove. Ebu Hanifei njegovi učenici smatraju da riječ “qur'u” (koja je u ajetu upotrebljena) označava mjesečno pranje, pdnosno hajz – menstruaciju, pa prema njima iddet ističe nakon što žena dobije treći hajz i okupa se poslije njega. Učenjaci malikijskog, šafijskog i hanbelijskog mezheba smatraju da “qur'u” označava period čistoće, i po njima iddet ističe završetkom trećeg perioda čistoće kod žene, tj. oboga trenutka kada ona dobije treći hajz, a Allah najbolje zna.

  stazomislama.com

  #14446
  Anonimno
  Neaktivan

  Zasto da izgubi djecu?

  #14463
  Anonimno
  Neaktivan

  Ovo je tekst shejha Usejmina rahimahullah, koji je vrlo jasan. Medjutim ukoliko ipak imas pitanja u vezi ove fetwe, postavi ih ucenima.

  #14593
  Anonimno
  Neaktivan

  Nisam siguran, kome ostaju djeca, ocu ili majci?

  #16669
  Anonimno
  Neaktivan

  crnezastave1 post=9527 wrote: Nisam siguran, kome ostaju djeca, ocu ili majci?

  Halali mi što se uključujem u temu a nemam odgovor. Nisam među učenima ali u Kur'anu kao što znaš ahi to nije regulisano. Ima jedan hadis koji pokušavam naći gdje je Verovesnika savt uzeo dečaka za ruku prilikom razvoda roditelja i postavio ga između roditelja da podigne ruku onog s kojim želi da bude. Dečak je izabrao oca. Pokušaću naći ovaj hadis ali možda sam ga i čuo, ne znam, bilo je davno. U nekim državama mislim da se deci prepušta da odlučuju. U Egiptu dečak može odlučivati da li želi da bude s ocem kad napuni 11 godina, a devojčica sa 13. Učenija braća verovatno imaju bolji odgovor.

  #16674
  Anonimno
  Neaktivan

  sandzakmuslim post=11960 wrote: Ima jedan hadis koji pokušavam naći gdje je Verovesnika savt uzeo dečaka za ruku prilikom razvoda roditelja i postavio ga između roditelja da podigne ruku onog s kojim želi da bude. Dečak je izabrao oca. Pokušaću naći ovaj hadis ali možda sam ga i čuo, ne znam, bilo je davno.

  ISPRIČAO NAM JE Ibrahim b. Musa er-Razi, kog je obavijestio Isa, prenijevši od Abdulhamida b. Džafera, on od svog oca, a ovaj od njegovog djeda Rafia b. Sinana: “On je primio islam, a njegova žena je odbila. Došla je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi we sellem, i rekla: ‘Meni pripada moja kćerka.’ – koja bijaše odbijena od dojenja ili slično tome. Rafia reče: ‘Moja kćerka pripada meni.’ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi we sellem, njemu reče: ‘Sjedi ti na (ovu) stranu’, a njoj reče: ‘Ti sjedi na tu stranu.’, a djevočicu stavi između njih, a onda im reče: ‘Zovite je.’ Djevojčica pođe prema majci, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi we sellem, reče: ‘Allahu, uputi je.’, i ona ode ocu, koji je uze k sebi.” (Sunen Ebu Davuda 2244 hadis, i ovaj hadis takođe bilježi i En Nesai u sunenu)

Pregledavate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.