Prvo odgoj ili džihad?

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 5 months by Anonimno. This post has been viewed 617 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #7562
  Anonimno
  Gost

  Pitanje:

  – Zaista se proširio govor o odgoju i džihadu kao dva puta, smjera suprotna i različita. Kao što se proširio govor o meseli: da li je prvo odgoj ili džihad? Želimo od vas pojašnjenje u ovoj meseli i objašnjenje ispravnog zbog kojeg se razišlo?

  Odgovor:

  – Nema suprotnosti izmjeđu odgoja i džihada, kao što se ne treba smatrati da je jedan od njih prepreka drugom: pa odgoj duše jeste važno djelo koje ne prestaje i ono traje od kolijevke pa do groba, to su periodi kroz koje čovjek prolazi.
  A najbolja mjesta za odgoj i podučavanje duše jesu polja džihada na Allahovom putu! A isto tako nema suprotnosti između džihada na Allahovom putu i izvršavanja drugih šerijatskih obaveza i prava. Jak musliman jeste onaj koji daje svakom njegovo pravo bez manjkavosti i bez popuštanja i pretjerivanja. A što se tiče onih koji žele da se zaustavi život i da se zaustavi spajanje i rađanje i da se zaustavi svako davanje i građenje radi džihada, pa zaista oni još nisu razumjeli prirodu ove vjere, a niti ciljeve i mete džihada i nisu čitali riječi Kur’ana i sunneta onako kako to žele Allah i Njegov Poslanik salallahu alejhi ve sellem!
  A isto tako oni koji podižu obrede odgoja ili odgoj i čišćenje prvo kao prepreka od izvršavanja obaveze (vadžiba) džihada na Allahovom putu i mimo toga od šerijatskih obaveza i kao radnja mijenjanja pa oni takođe nisu razumjeli prirodu ove vjere, a ta teška riječ koja izlazi iz njihovih ustiju je neispravna riječ, uljepšana pokrivačem istine kojom se u većini slučajeva želi neistina i bježanje od obaveza a na to najviše ukazuju njihove bolesne i poražene duše, pa niti su se oni odgojili a niti su odgojili a niti očistili i njihova stanja zbog njihovih razloga prijelaze od goreg na još gore.
  I nema snage niti moći osim sa Allahom.

  Ebu Besir Turtusi

  http://www.tawhed.ws/

  :zastava1: :zastava1: :zastava1:

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.