Puhanje u vruću hranu da bi se ohladila

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 1483 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8885
  Anonimno
  Neaktivan

  Zašto je zabranjeno puhanje u vruću hranu ili piće?

  “Allahov poslanik sallallahu alejhi ve sellem,je zabranio da se diše nad posudom ili da se puše u nju.” Prenosi Ebu Davud.

  Ovo je uobičajena navika mnogih, posebno djece, svakoga dana, a znamo da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem,zabranio ovo djelo, a on ništa nije govorio bez razloga.

  Naučna činjenica kaže da se u našim tijelima nalazi jedna “prijateljska” bakterija, koja za razliku od štetnih bakterija, pomaže našem organizmu da se odbrani od nekih bolesti, a smještena je u grlu.
  Međutim, kada čovjek počne puhati, ova bakterija izlazi zajedno sa vazduhom iz usne šupljine, te kada dođe u kontakt sa vrućom površinom, pretvara se u štetnu bakteriju koja dovodi do pojave kancerogenih ćelija koje izazivaju rak, da nas Allah sačuva!
  Zbog pomenutog nam je savjetovano da ne pušemo u vruću hranu i piće kako bi ih rashladili. Od Abdullaha ibn Abbasa se prenosi da je rekao: “Allahov poslanik sallallahu alejhi ve sellem,je zabranio da se diše nad posudom ili da se puše u nju.” Prenosi Ebu Davud.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Post na dan Arafata (uoči Kurban-bajrama)

0
Post dana Arefata (dan prije Kurban bajrama), za one koji nisu na hadžu, je jedno od najvrjednijih dijela koje čovjek može uraditi.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes