Ramazan 2013

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 9 years, 8 months by Anonimno. This post has been viewed 2180 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #17083
  Anonimno
  Neaktivan

  S obzirom da mladjak nije vidjen niti kod nas, ni u Zemlji Dvaju Harema (tzv. Saudijska Arabija), a nije izviješteno da je vidjen igdje u svijetu, i s obzirom da je sutra 30 ša'ban (u Zemlji Dvaju Harema i većini zemalja u kojima se gleda mlađak za odredjivanje početka hidžretskog mjeseca), stoga, PRVI dan ramazana je u srijedu, 10. jula 2013. godine.

  Mogućnost vidjenja mladjaka večeras data je na slici ispod, na osnovu čega se može zaključiti da je večeras mladjak moguće vidjeti u Polineziji pod uslovom da je vidljivost neba odlična.

  BITNO JE VIĐENJE MLAĐAKA

  PITANJE:
  Koji je šerijatski način utvrđivanja nastupanja mjeseca? Da li je dozvoljeno oslanjati se na proračune svemirskih opservatorija kada su u pitanju nastupanje i istek mjeseca? Da li je dozvoljeno muslimanu koristiti teleskop kako bi vidio mladi mjesec?

  ODGOVOR:
  Šerijatski način utvrđivanja nastupanja mjeseca je viđenjem mladog mjeseca od strane onoga u čiju se vjeru i vid ne sumnja. Ukoliko se mladi mjesec vidi, muslimani su dužni raditi po tome; tj da zaposte ako se radi o mladom mjesecu Ramazana, odnosno da prekinu post ukoliko se radi o mladom mjesecu ševvala.
  Nije dozvoljeno povoditi se za proračunima svemirskih opservatorija ukoliko se ne radi o njihovom viđenju. Međtim ukoliko je mjesec viđen u tim opservatorijima, onda se to uzima u obzir zbog hadisa Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u kojem je rekao:
  “Kada ga vidite (mladi mjesec) postite, a kada ga (ponovo) vidite, iftarite se.”
  Pored toga, rad i oslanjanje na sam proračun nije dozvoljen.
  Korištenje teleskopa (dalekozor kojim bi se bolje vidio mladi mjesec) je dozvoljen, ali nije vadžib (stroga vjerska dužnost). Iz Sunneta je jasno da se pod viđenjem mlađaka misli na prirodno viđenje; nikakvo drugo. Ako bi ga neko, kome se vjeruje, koristio i tako vidio mlađak onda bi se trebalo raditi po tom viđenju. Muslimani su to praktikovali; u tridesetoj noći ša’bana i ramazana su se penjali na munare i teleskopom isčekivali mjesec. Ukratko, kada god i na koji god način se dokaže viđenje mlađaka, dužnost je raditi po tom viđenju zbog hadisa Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem:
  “Kada ga vidite (mladi mjesec) postite, a kada ga (ponovo) vidite, iftarite se.”

  ŠEJH IBN USEJMIN

  (Fetve učenjaka dvaju harema – 131 str.)

  #17089
  Anonimno
  Neaktivan

  Es selamu alejkum,

  da ne otvaram zasebnu temu, ovdje mi se čini prikladnim da vam svima uoči dolaska mubarek mjeseca Ramazana poželim da ga dočekate u zdravlju i rahatluku, da ga provedete u postu i ibadetu, i da vam Uzvišeni Allah olakša post i ukabuli ibadete. Amin!

  #17100
  Anonimno
  Neaktivan

  Želim se pridružiti bratu thabit-u u želji za Ramazan Šerif Mubarek Olsun i da Allah dž.š. olakša svima post i ukabuli, i da primi sve naše dove. Amin ja Rabi!

  Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Verovjesnik, savs rekao: „Postite kada ga ugledate (tj. mlađak) i završite sa postom kada ga ugledate, a ukoliko ga ne uspete videti računajte da ša'ban ima trideset dana.“ (Muttefekun ‘alejh, „El-Lu'lu'u vel-Merdžan“, br. 656.)

  Ibn Omer prenosi da je Resulullah, savs rekao:

  „Ne postite dok ne vidite mlađak, i nemojte prestati s postom dok ne vidite mlađak, ali ako ga (zbog oblaka i sl.) ne budete mogli videti onda procenite sami.“ (Muttefekun ‘alejh, „El-Lu'lu'u vel-Merilžan“, br. 653.)

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.