Savjet duši – Ibn Kajjim el-Dževzijje, rahimehullah

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 1264 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #6754
  Anonimno
  Gost

  Čuvaj se zla svoje duše (nefsa), jer te nijedna nedaća nije snašla, a da je nije izazvala tvoja duša. Nikada s dušom nemoj sklapati mir! Tako mi Allaha, onaj ko ne ponizi svoju dušu nije joj pokazao nikakve počasti, niti ju je uzdigao onaj ko je nije prizemljio, niti ju je odgojio onaj ko je nije salomio, niti ju je odmorio onaj ko je nije umorio, niti ju je osigurao onaj ko je nije zastrašio, niti ju je obradovao onaj ko je nije rastužio!

  Slavljen neka je Allah Uzvišeni! Tvoja vanjština okićena je odjećom bogobojaznosti, ali je tvoja nutrina poput zemljanog vrča u kojem se nalazi vino strasti. Kako god ugladiš i namjestiš vanjštinu, ispod odjeće zaudara smrad vina: od tebe se udalje istinoljubivi, a okruže te griješnici i pokvarenjaci!

  Dok se predaješ ibadetu u kutu džamije, prilazi ti lopov strasti i primjećuje da ga ne odgoniš. On će biti uz tebe pokušavajući da te odvrati od dobra sve dok te i ne izvede iz džamije!

  Budi iskren u onome što tražiš i za čim žudiš, jer pomoć uskoro stiže!

  -Neki se čovjek obratio Ma'rufu (1), rekavši: ”Poduči me iskazivanju ljubavi!” Ovaj mu reče: ”Ljubav se ne postiže podučavanjem!

  To je čežnja da se sretneš s Onim Koga stvarno voliš,

  Od smrti je ona gorča kad ljubav ne izrodi!”

  Nije ni čudno da vjernici Njega Uzvišenoga vole: ”…i koji Njega vole!”, ali je čudno i divota prava da On, Uzvišeni, voli njih: ”…koje On voli!”(2)

  Nije čudno da siromah prosjak voli dobročinitelja koji mu udjeljuje, ali je čudno da dobročinitelj voli tog siromaha!

  Izvor: ”Riznica znanja” – Ibn Kajjim , rahimehullah, strana : 395-396

  Pripremio: Muslim871

  Obrada: Stazom islama

  ——————————————————–

  Bilješka :

  (1) -Ma`ruf el-Kehri , umro 200 . godine po hidžri

  (2) – Autor govori o ajetu : “Allah će sigurno umjesto njih dovesti ljude koje On voli i koje Njega vole …! ” (Prijevod značenja, El-Ma`ida, 54 )

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.