Šerijatski status pozivanja u Allahovu vjeru putem sredstava informisa

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 573 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #9166
  Anonimno
  Neaktivan

  Pitanje: Sredstva informisanja u našem vremenu igraju veliku ulogu i imaju veliki utjecaj. Da li smatrate da je obaveza upotrebljavati ih, pri tome mislim i na televiziju, za širenje mnogih informacija koje se mogu proširiti jedino na taj način. Šta mislite o onima koji govore da nije dozvoljeno u ovakvim okolnostima nastupiti u sredstvima informiranja, jer ona širi zlo, a učešće u širenju zla označava njegovo odobravanje?

  Odgovor: Smatram da je u pozivanje ka Allahu, dželle šanuhu, nužno koristiti sredstva informiranja jer se na takav način ljudima dostalja vjera, pa neće moći imati opravdanja kako o islamu ništa nisu znali. Smatram, također, da se sredstva informiranja u te svrhe mogu koristiti na više načina:

  Prvo, da osnova i okosnica pozivanja bude poziv u tevhid. Drugi temelj pozivanja je pozivanje u isprvavno vjerovanje, vezano za Allahova imena i svojstva. Treći temelj je pozivanje u iskrenost robovanja Allahu, dželle šanuhu, tako da čovjek nema za cilj ponižavanje pred vladarom ili onim koji su na većem društvenom položaju od njega. Sljedeći temelj je temelj fikha, kao što je ibadet, zatim temelj međusobnog odnosa ljudi, poput bračnih pitanja i dr. To znači da poziv treba da bude otvoren i općenit.

  Teme o kojima će se govoriti ne trebaju biti naporne niti dosadne , kako kod slušaoca, gledalaca ili čitalaca ne bi izazvale zasićenje, već se treba ograničiti na onoliko koliko ljudima neće dosaditi i čime se neće zamoriti, kako bi se što više okoristili izloženim informacijama iz vjerskog života. Međutim, ove emisije i programi nikako ne smiju sadržavati ono čime se ljudi odvode u zabludu, ili ono čime se uništava njihov moral i sl.

  Ukoliko izbjegavanje ovakvih sredstava i neučestvovanje u njima vodi ka ostavljanju grijeha, onda je obaveza prekinuti svaki kontakt s istim i napustiti ih sve dok se ne prođu dotičnog zla, a nakon toga opet sa njima pokrenuti saradnju. Međutim, ako izbjegavanje ovih sredstava s ciljem da se ostave zla koje šire, ne urodi plodom, te odgovorni na njima nastave raditi ono što su i radili i vrijeme na ovim sredstvima informiranja koristi za širenje još većeg zla, smatram da je obaveza iskoristiti tu priliku i kroz djelovanje u ponuđenom terminu širiti poziv ka Allahu, dželle šanuhu. Ovo zlo o kojem se govori u postavljenon pitanju, ne emitira se u isto vrijeme u kome se emitira dobro, već su oni razdvojeni . Stoga, onaj ko želi dobro, slušat će ga i gledati, a kada ser emitira zlo, ugasit će radio ili releviziju.

  ————————————–

  Izvor: Islamsko buđenje-pravila i smjernice

  Šejh Muhammed b. Salih el-Usejjmin, rahimehullah

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.