Situacija u Jemenu

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 2 months by Anonimno. This post has been viewed 514 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #8050
  Anonimno
  Neaktivan

  Jemen: Mudžahidi istjerali marionete iz Zindžibara i napali el-Kavd
  Datum posljednje izmjene 27 april 2012

  Ansar forum, osvrćući se na jemenske novine Hayat Aden, izvještava da je komanda Al-Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP ili Ensarije šerijata) u saopštenju za javnost negirala tvrdnje marionetskog ministrastva odbrane o zauzimanju Zindžibara.

  Komanda je ponudila marionetama da objavi fotografije koje pokazuju njihove bande u Zindžibaru, ili barem u predgrađima. AKAP obećava da će u nadolazećim danima pojačati intenzitet borbenih operacija protiv marioneta.

  Činjenica o još jednoj dezinformaciji zauzimanja oblasti Zindžibara je potvrđena od strane novinske agencije Xinhua, koja citira izjavu komande Al-Kaide u Jemenu:

  “Vojno krilo Al-Kaide na Arapskom poluostrvu Ensarije šerijata su u četvrtak ujutro uspjeli da odbiju trupe jemenske vlade od napredovanja prema Zindžibaru, glavnom gradu južne pokrajine Abjan”.
  Novinska agencija izvještava sa osvrtom na izjavu komande AKAP-a da su samo 3 mudžahida šehidila (inšaAllah) tokom bitke.

  Pored toga, oružane snage Al-Kaide ne samo da su odbile napad marionetskih snaga, nego su započele veliku ofanzivu protiv marioneta u gradu el-Kavd u pokrajini Abjan, koristeći lahku i tešku artiljeriju. Treba podsjetiti da je grad el-Kavd oslobođen u novembru 2011. godine. Sada mudžahidi vode napad u pravcu luke grada Adena.

  Istovremeno sa povećanjem uticaja Al-Kaide u pokrajini Lahidž koja graniči sa Abjanom, gdje kontroliše grad Habilajn i selo el-Hamra, mudžahidi su sproveli velike vojne vježbe. Izvještaji ukazuju da marionete ne sprečavaju jedinice AKAP-a.

  U međuvremenu, komanda mudžahida je rekla u saopštenju za javnost izdatom u utorak da namjerava pogubiti 73 marionetska vojnika koja su zarobljena tokom poraza elitnog artiljerijskog bataljona marioneta u gradu Daufas.

  “Nakon nepomirljivosti vlade i njenog nedostatka odgovora vezano za ove vojnike, i zbog toga što šerijat daje izbor u vezi sa ratnim zarobljenicima koji su pogubljenje, ropstvo, oslobađanje ili otkup, odlučeno je da se nad njima sprovede smrtna kazna, počevši od sljedećeg ponedeljka, 30. aprila”, kaže se u izjavi AKAP-a.

  Lokalni izvori su izvijestili da su mudžahidi objavili preko zvučnika u gradu Vakaru (bivši Džaar) u pokrajini Abjan da su odlučili da pogube 73 zarobljena vojnika jemenske vojske na kraju aprila.

  U međuvremenu, novinska agencija al Madad izvještava da su 2 mudžahida šehidila (inšaAllah) u raketnom napadu američkih bespilotnih letjelica (DRON-ova) u ponedeljak u pokrajini Šabva. Američke letjelice su napale auto sa 4 mudžahida u Abdal distriktu, pri čemu su ubijena 2 i ranjena 2 mudžahida. Napad se desio 24 sata nakon sličnog napada na drugo auto u pokrajini Marib, u kojem su ubijena 3 mudžahida.

  Izvor: Kavkaz centar

  Prijevod: Put vjernika

  #8051
  Anonimno
  Neaktivan

  Es Selamu Alejkum,

  Kao sto mozemo vidjeti u Jemenu se vodi Dzihad koji ima za cilj uvodjenje Serijata u toj zemlji. Mudzahidi postizu blistave pobjede i muslimani znaju kome se treba opredijeliti. Kao sto znamo Jemen je dugo vremena bio pod diktaturom tako da svrgavanjem Saleha nije sklonjena diktatura. Narod zeli Islamsku drzavu u kojoj ce moci da se ponasaju slobodno kao pravi muslimani. Mislim da je ovo znacajan pobjeda za Mudzahide i nadam se da ce uskoro Mudzahidi uci pobjedonosno u Sana'i. Kao sto znamo Jemen ima blistavu historiju i tu je postojala velika civilizacija tako da Jemen ima sanse da postane razvijenom drzavom u kojoj ce vladati pravda, red i mir. Jemen mora postati Islamskom drzavom jer to je jedna realnost jer ako se dopusti sekularistima upravljanje nad Jemenom onda Jemen moze postati opasan kao Irak jer svi znamo da u Jemenu ima prilican broj Siija. Mi se moramo izboriti da Jemen bude islamska drzava koja ce se razvijati u poztivnom toku. Uspjeh Mudzahida bi se odrazio i na uspjeh svih muslimana jer Jemen ima kontrolu nad ulazom u Crveno More. Isto tako uspjeh Mudzahida u Jemenu je povezan za uspjehom Mudzahida u Somaliji. Dragho mi je sto su Mudzahidi snazni i sto mogu zauzeti bilo koji grad tako da ako Jemen bude postao islamska drzava onda ce to biti kraj Siizmu u Jemenu. Ocekujem da ce mnoge Siije prijeci u Islam i da ce Jemen postati klasicnom Sunijskom zemljom. Jemen ima potencijala da postane uglednom drzavom jer Jemen ima najbolju poziciju na Arabijskom poluotoku. Ima dugacku obalu i otok Sokotra tako da kad to postane Islamska drzava onda ce se Jemen moci razvijati kao jedna bueduca bogata zemlja. Za Jemenske muslimane je vazno da zive u Islamskoj drzavi jer Jemenci su privrzeni islamu i sekularizam bi lose utjecao na njih.

  Allah nek pomogne Mudzahide Jemena i nek im p[odari snagu i pobjedu. Amin.

  Mapa Jemena

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes