Situacija u Palestini

 • This topic has 4 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 10 years, 5 months by Anonimno. This post has been viewed 566 times
Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #8033
  Anonimno
  Neaktivan

  Mahmud Abbas pozvao sve Arape da posjete Palestinu

  Abbas optužio Izrael da želi izbrisati palestinski identitet Jerusalema

  Autor Anadolija | Objavljeno 26.04.2012. u 06:37

  Predsjednik Palestine Mahmud Abbas je u kabinetu u Ramalahu primio delegaciju omladine iz nekoliko arapskih zemalja a nakon sastanka se obratio novinarima i pozvao sve Arape, muslimane i hrišćane da posjete Jeruzalem.

  „Pozivam sve Arape, muslimane i hrišćane da posjete Palestinu i Jeruzalem. Izrael svakim danom sve više okupira ovaj grad. Dođite i svojim očima se uvjerite u patnje koje Palestina i Palestinci proživljavaju“, rekao je Abbas.

  Abbas je istakao da izraelska vlada pokušava izbrisati palestinski identitet u Jeruzalemu i dodao da je neophodno jedinstvo kako bi se spriječila ova nakana Izraela.

  Predsjednik Palestine se osvrnuo i na različite rasprave o zabrani posjete Jeruzalemu, koja se u posljednje vrijeme vodi širom arapskog svijeta. On je rekao da je zabrana posjeta Jeruzalema neosnovana i dodao da je i božji poslanik Muhamed preporučio posjetu Mesdžid ul Aksaa.

  Egipatski muftija Šejh Ali Džuma je, sredinom aprila, otpočeo rasprave o tome da li treba ili ne posjećivati Jeruzalem a jedan od najuglednijih vjerskih učenjaka Yusuf el Kardavi je izdao i fetvu kojom se posjeta okupiranom Jeruzalemu proglašava “haramom” (zabranjenom).

  Dnevni Avaz

  #8034
  Anonimno
  Neaktivan

  Mislim da je svima jasno sto cine Izraelci. Oni zele unistiti muslimane u Palestini i zele unistiti sve Islamske svetinje. Oni ne zele da priznaju Palestinsku drzavu i zele da rasele sve muslimane iz Palestine. Naravno to im nece uspjeti jer Izraelci ne mogu uvijek drzati stvari pod kontrolom. Oni ne mogu stalno drzati muslimane pod strahom i nanositi im bolove. Izraelci ce morati da shvate da zive u muslimanskoj sredini i da ne mogu zivjeti odvojeno od komsija. Jedina dobra stvar je sto su Fatah i Hamas ujedinili i sto su Palestinci sada jedinstveni oko Palestinskog pitanja. Sada Palestinci zele da nastupe zajednicki i da jasno poruce svijetu kakava se nepravda cini u Palestini. Zidovi su puni spletki i oni zele da na sve nacine ponize muslimane i zele da im otmu sto vise terirtorija. I krstasi su svojevremno bili zauzeli Palestinu pa su mortali otici iz Palestine. Palestine je tada ostala muslimanima. Isto tako nije se navrsilo ni 100 godina od okupacije Palestine (mislim na osnivanje Izraelske drzave) tako da zidovi ne mogu biti bezbjedni i misliti da su zavrsili posao. Muslimani ce uvijek raditi na oslobodjenju Palestine i na muslimanskoj slobodi. Danas je cijeli svijet shvatio da Palestina mora postojati i da je ona jedna realnost. Amerika po nekolio puta do sada dokazuje svoju privrzenost muslimanskim neprijateljima tako da nije cudo sto je Amerika s njima. Amerika je otvoreni neprijatelj muslimana i oni zele unistiti sve sto je Islamsko. Naravno sa druge strane imamo potajjnog neprijatelja a to je Siijski Iran koji se deklarise kao Palestinski zastitnik i borac za njihova prava. Naravno da mi svi znamo ko su Siije i da oni ne mogu biti iskreni ni u jednom momentu. Njima se ne vjeruje tako da mozemo iskljuciti Iran kao jedan faktor muslimanske snage. Muslimani se prevashodno moraju uzdati u Allaha i da rade na oslobodjenju Palestine. Mora se raditi sa politikom i sa razgovorima kako bi se izvrsio pritisak na izraelce i na Ameriku. Amerika sada nema aduta vise da govori o Izraelu jer sve su njihove lazi potrosene. To je nesto sto daje nadu muslimanima da ce se na kraju zidovi morati povuci sa Palestinske teritorije bas onako kako su se povukli krstasi iz srednjeg vijeka.

  Sada ne bih puno govorio o tome da li se treba posjetiti Medzidil Aksaa jer svi znamo da je to sveto mjesto za muslimane. Svi znamo da je lijepo posjetiti sveta mjesta ali moramo znati da se moramo voditi nasim muslimanskim prvacima. Ako najveci muslimanski prvak kaze da je zabranjeno otici u Mesdzidil Aksaa onda to mora biti zabranjeno za sve muslimane. To nije fetva koja negira Poislanikovu fetvu nego je to privremena fetva koja ima za cilj bojkot Izraelske drzave i njene okupacije. Zato je zabranjeno ici u Jerusalem jer tamo su izraelci i ne samo zbog fetve nego zbog svake vrste maltretiranja casni musliman ne bi smio ici danas u Jerusalem. Kad se stvore uslovi za odlazak onda ce muslimani ici redovnol u posjeti treceg svetog mjesta a to je Kuds, Mesdzidil Aksaa.

  #8036
  Anonimno
  Neaktivan

  dali se uopste moze posjetit mesdzidul aqsa, osim sa izraelskom vizom… neki dan smo čitali tekst za onog sufiju, na koji je način posjetio aqsu, zato, jedini način na koji ćemo je inšaAllah posjetit jeste sa oružjem i zastavom tewhida u ruci inšaAllah….
  :zastava

  #8037
  Anonimno
  Neaktivan

  Učenjaci koji danas ne dozvoljavaju posjetu Mesdžidul Aksi kao dokaz za svoje fetve navode činjenicu da je za posjetu ovog svetog mjesta potrebna viza cionističke tvorevine “Izrael”. Prihvatanjem te vize, prihvata se postojanje cionističke tvorevine na muslimanskoj zemlji.

  #8046
  Anonimno
  Neaktivan

  A sta tek reci za Muftije sa Balkana koji ne zele postivati fetvu Svjetske Asocijacije Islamskih Ucenjaka?

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.