Solarna superoluja mogla bi ubiti milijune ljudi

 • This topic has 4 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 9 years, 11 months by Anonimno. This post has been viewed 494 times
Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #10798
  Anonimno
  Neaktivan

  Vremenske prilike u Sjedinjenim Državama ove su godine izrazito loše sa sušama, visokim temperaturama i olujama, no Sunčeva superoluja mogla bi biti puno gora.

  Divovska eksplozija geomagnetskih čestica sa Sunca mogla bi uništiti 300, pa i više od 2100 visokonaponskih transformatora koji su temelj američkog elektroenergetskog sustava, upozorila je Nacionalna akademija znanosti (NAS).

  To je navelo nekoliko vladinih agencija da izrade planove za takvu oluju koja bi se mogla dogoditi ove godine, budući da Sunce ulazi u aktivnu fazu poznatu kao “sunčev maksimum” koji će 2013. biti na vrhuncu.

  Američki stručnjaci procjenjuju da su šanse da se oluja dogodi u idućem desetljeću oko 7 posto, što se čini kao umjereni rizik, no njezine posljedice bile bi razorne poput udara golemog meteora u Zemlju.

  Nestanak struje izazvao bi kaos, poput onoga kada je 600 milijuna Indijaca prošloga mjeseca ostalo bez električne energije dva dana za redom.

  Stručnjaci se ne slažu oko procjene moguće štete, ali oni u američkoj vladi i industrijskom sektoru kažu da se radi o složenom problemu koji zahtjeva usklađeno rješenje.

  U najgorem slučaju, voda i gorivo koje ovise o električnim pumpama prestat će teći u roku nekoliko sati, suvremena komunikacija će utihnuti, a mehanizirani promet zaustaviti, navode stručnjaci.

  U izvještaju NAS-a navodi se da bi sunčevom superolujom bilo zahvaćeno više od 130 milijuna Amerikanaca, a u milijunima se procijenjuju i moguće žrtve takve katastrofalne nepogode.
  (Hina)

  #10799
  Anonimno
  Neaktivan

  RPG post=5503 wrote:
  U najgorem slučaju, voda i gorivo koje ovise o električnim pumpama prestat će teći u roku nekoliko sati, suvremena komunikacija će utihnuti, a mehanizirani promet zaustaviti, navode stručnjaci.

  Čitao sam dosta o ovome, i neki kvazi stručnjaci iz NASA-e su pričali čak i o tome da bi civilizaciji kakvu danas poznajemo trebalo i do 5 godina da se vrati u stanje kakva je bila prije oluje, u najgorem scenariju.

  A opet samo Allah zna, a kad bi oluja bila takvih promjera da učini da se ova trula civilizacija nikad ne oporavi od nje – ne bi bilo loše. Najlakše bi prošli oni koji ne ovise o sistemu i tehnologiji, a gerilski način borbe bi uništio ove kvazi vojnike koji ovise o svojim modernim tehnologijama.

  #10801
  Anonimno
  Neaktivan

  Zivi bili pa vidjeli…Amin!!!

  #10802
  Anonimno
  Neaktivan

  U tom slucaju bi se ponovo sve vratilo na konja i sablju.

  #10803
  Anonimno
  Neaktivan

  Samo sto mi nemamo ni konja ni sablji…

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Šta se u životu čovjeka postiže svjedočenjem da nema boga osim...

0
Profesor El-Mevdudi, Allah mu se smilovao, u svojoj knjizi "Temelji Islama" nabraja devet stvari koje se postižu kelimei-šehadetom. Navodimo ih ukratko: 1. Onaj ko vjeruje da...

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes