Somalija

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 10 years, 7 months by Anonimno. This post has been viewed 808 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #6234
  Anonimno
  Neaktivan

  :zastava1: Kako prenosi The Guardian, Velika Britanija i još neke EU članice raspravljaju o pokretanju zračnih napada na prostoru Somalije. Kao razlog spominje se sve jača militantna organizacija al-Shabaab koju udružene zapadne sile i afrički partneri nisu uspjeli vojno poraziti unatoč velikim naporima.
  Somalijom trenutačno formalno vlada pro-zapadnjačka tranzicijska vlada, no al-Shabaab oko sebe i dalje okuplja znatan broj pristaša koji su spremni vojno ustati protiv takve vlasti.

  List The Guardian prenosi kako se “ozbiljno” razmatraju opcije zračnih napada. Britanija, i druge zapadne sile, također se bore i protiv somalskih gusara koji predstavljaju prijetnju za teretne brodove.
  Činjenica da bi Britanija, zajedno s drugim članicama EU uskoro mogla početi bombardirati Somaliju može značiti samo jedno – islamska militantna skupina al-Shabaab nalazi se na korak do svrgavanja pro-zapadne vlasti u zemlji.
  Navodno su predstavnici ovog plana već konstatirali kako su civilne žrtve lako moguće ukoliko se napad pokrene.
  Ipak, žestoki rat u Somaliji dobiva toliko malo medijske pozornosti da se o brojnim civilnim žrtvama gotovo ništa niti ne zna.

  Jer dok se britanske, nizozemske i francuske snage tek pripremaju na angažman, SAD već dugo vremena provodi svoje “interese” u Somaliji na način da redovno bombardira zemlju pomoću bespilotnih letjelica.
  Položaji al-Shabaab-a su formalna meta, ali također stradavaju i brojni civili.
  SAD su objavile kako postoje snažne indicije da je organizacija al-Shabaab povezana s terorističkom skupinom al-Qaida – ta informacija, izgleda, sasvim je dovoljna da se još jedna država prepusti rušenju od strane zapadnih vojnih sila.
  Europa koja grca u dugovima i nalazi se na samom rubu kolapsa, bar njeni građani, ne može odoliti, a da se ne pridruži američkim zračnim napadima na Somaliju – jednu od najsiromašnijih zemalja na svijetu, smještenu na Rogu Afrike, daleko od Europske Unije i još mnogo dalje od SAD-a.
  izvor(i): The Guardian | BBC

  #6235
  Anonimno
  Neaktivan

  Molimo Alaha da ucvrsti bracu…

  #6251
  Anonimno
  Neaktivan

  Al-Kaida je sama objavila vijest da su sklopili savez sa Al-Shababom, iako su se ranije u javnosti provlačile teorije o njihovoj vezi.
  Ne bih se iznenadio da ovo bude ključni razlog neke buduće intervencije u Somaliji.

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.