Somalski al-Shabab se pridružio Al Kaidi

 • This topic has 3 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 12 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 726 times
Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Autor
  Postovi
 • #5974
  Anonimno
  Neaktivan

  Lider al-Qaede Ayman al-Zawahri potvrdio je u video-poruci objavljenoj na internetu da se somalska grupa al-Shabab pridružila ovoj mreži.

  “Saopćit ću dobre vijesti našoj islamskoj naciji, koje će iznervirati krstaše, a to je da se pokret Shabab iz Somalije pridružio al-Qaedi”, rekao je Zawahri u poruci objavljenoj u četvrtak, prenosi AFP.

  U video-poruci se mogao čuti i glas lidera al-Shababa Sheikha Abu Zubeyra, koji je obećao “vjernost Zawahriju”, dodaje AP.

  “Al-Shabab je somalska oružana grupa koja ima oko 14.400 pripadnika, koji sebe opisuju kao ‘pobornike džihada protiv neprijatelja islama’.

  Al-Shabab je somalska oružana grupa koja od 2011. godine kontrolira velike oblasti južnih dijelova ove države, gdje su nametnuli formu šerijatskog prava.

  Prema najnovijim procjenama, grupa ima oko 14.400 pripadnika, koji sebe opisuju kao “pobornike džihada protiv neprijatelja islama”.

  Odnosi al-Qaede i al-Shababa u prošlosti su bili uglavnom ideološki, iako stručnjaci za suzbijanje terorizma tvrde da je al-Shabab dobijao “savjete” i da su neki njeni pripadnici imali obuku al-Qaede, prenosi Reuters.

  Tako bi ova potvrda pristupanja mreži mogla biti marketinški potez liderstva al-Qaede, koja je ozbiljno uzdrmana napadima američkih bespilotnih letjelica po njihovim uporištima u planinama Pakistana i “neuspjeh” u izvođenju nekih velikih napada na Zapadu još od 2005. godine.

  Al Jazeera

  #6148
  Anonimno
  Neaktivan

  pa zar Al Kaida nije prije nekoliko mjeseci djelila pomoc narodu u Somaliji u organizaciji Al Shababa? Znaci li to da ce se sada njihov savez prosiriti i na vojnu pomoc od strane Al Kaide ili je to samo neka nova medijska propaganda. Daleko je Afganistan od Somalije da bi im Al Kaida tako lahko mogla priskociti u pomoc.

  #6154
  Anonimno
  Neaktivan

  Kada se amerikanci povuku iz Afganistana onda će se lavovi Al Kaide pridružiti mudžahidima Al Shababa i svojim dolaskom će omasoviti njihove redove jer svakom muslimanu će biti čast da se bori skupa sa njima. Tu su još Jemen i neka nova žarišta gdje će njihova pomoć biti dobrodošla.

  #6159
  Anonimno
  Neaktivan

  Član foruma sa nickom Maleni je isključen sa foruma jer je sa njegove IP adrese dolazio sumnjiv internet sadržaj!

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.