Stanje svemira

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 11 years by Anonimno. This post has been viewed 5143 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #6373
  Anonimno
  Gost

  [attachment=31]rsz_psihodelicne-fotografije-svemira_2311_11.jpg[/attachment]

  Onoga Dana kada smotamo nebesa kao što se smota list papira za pisanje. Kao što smo počeli prvo stvaranje, tako ćemo ga povratiti – to je obećanje Naše, Mi smo doista kadri to učiniti. (Kur'an -prijevod značenja- 21- Al-Anbiya’, 104)

  U ajetu se kaže da će Uzvišeni Allah svemir povratiti u stanje prvog stvaranja. U tom smislu, da bismo shvatili kraj svemira, podsjetimo se ajeta, koje smo analizirali u prva tri poglavlja i koji govore o početku svemira (Veoma je značajno i to što se ajet koji govori o početku svemira [ 21- Al-Anbiya’, 30] i ajet koji govori o njegovom kraju [21- Al-Anbiya’, 104] nalaze u istoj kur'anskoj suri).

  Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali?.. (Kur'an -prijevod značenja- 21- Al-Anbiya’, 30) Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo. (Kur'an -prijevod značenja- 51- Az-Zariyat, 47)

  Iz ova dva ajeta razumijemo da je, od početka do danas, svemir prošao kroz dvije faze:

  1. Svemir se raskomadao iz jedne cjeline

  2. Svemir se širi.

  Izuzetnu kur'ansku mudžizu koju čine saopćenja data u ovim ajetima analizirali smo u prva tri poglavlja. Vratimo li se ajetu koji smo citirali na početku ovog poglavlja, razumjet ćemo da će se vraćanje svemira u stanje prvog stvaranja desiti sljedećim redoslijedom:

  1. skupljanje svemira koji se širi

  2. njegovo okončanje vraćanjem u stanje prvobitne cjeline. Oni koji se razumiju u astrofiziku odmah će uočiti zapanjujuće činjenice iznesene u navedenom ajetu. Znamo da je svemir u fazi konstantnog širenja. Znamo, isto tako, da se ovo širenje odvija brzinom koju je dao Veliki prasak. Na kraju, pred nama se pojavljuju dvije alternative. Prema prvoj, svemir koji se konstantno širi raširit će se do neslućenih granica, sve zvijezde će potrošiti svoju energiju, opast će temperatura i tako će doći do kraja svemira (Smaka svijeta). Kraj svemira će, dakle, nastupiti kao rezultat nestanka energije zvijezda, zaustavljanjem kretanja i izlaskom svih nebeskih tijela iz međusobnih područja gravitacije.

  Prema drugoj mogućnosti, svemir će se, zbog međusobnih privlačenja nebeskih tijela, prestati širiti, počet će se skupljati i na kraju će se svemir pretvoriti u cjelinu u kojoj je bio u samom početku.

  Izvor: http://www.stazomislama.com/

  #7164
  Anonimno
  Neaktivan

  Kad bude kijametski dan tada ce kijamet dozivjeti svih sedam Nebesa i svih sedam zemalja sa svojim stanovnicima. Ono sto me je zainteresiralo da je kosmos obavijen vodom dubine kao dva Nebesa i da se iznad vode uzdigao Ars Allaha dz.s. kao i Allah dz.s. koji upravlja svemirom. To je veoma jako saznanje znajuci da je razdaljiva imzedju Nebesa 500 godina a dubina vode odnosno mora je ka dva Nebesa a to je 1000 godina. To nam daje racionalni zakljucak otkud vakum u svemiru i kako planete plove svemiorom kao sto ladja plovi more.

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.