Strpljenje u Allahovoj odredbi

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 981 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #13528
  Anonimno
  Neaktivan

  Mnogi Kur'ansko-hadiski tekstovi preporučuju strpljenje u iskušenjima i nedaćama, jer je vjerovanje u Allahovu, dž.š, odredbu jedan od sastavnih dijelova imana. Tako će se vjernik uspjeti suočiti sa životnim problemima i neće ostati razočaran niti potišten pred naletima tiranije, vrijeđanja i smutnje. Uzvišeni govori o Lukmanovom savjetu svome sinu:

  “O sinko moj, obavljaj namaz i traži da se čine dobra djela, odvraćaj od loših i strpljivo podnosi ono što te zadesi – dužnost je tako postupiti.” (Prevod značenja, Suretu Lukman, ajet 17)

  Ibn Kesir kaže: “Svako ko pođe za istinom ili naređuje dobro, a odvraća od zla neminovno će biti izložen vrijeđanju i smutnji. Lijek tome je samo u strpljenje radi Allaha, traženje pomoći od Njega i utjecanje Njemu.” Strpljenje u nedaćama označava pokornost Allahovoj odredbi i potpunu predaju Stvoritelju. Ibn Kesir kaže: “Kaže Seid ibn Džubejr: „Strpljenje je priznanje roba Allahu, dž.š, za ono što ga je pogodilo. Njegova ustrajnost je radi očekivane nagrade od Allaha, dž.š. Strpljenje se ogleda i u bolesti, nesrećama i iskušenjima. Ove nedaće brišu grijehe kao što se navodi na više mjesta. Uzvišeni kaže:

  “Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kad ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!” Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na pravom putu!” (prevod značenja, Suretul-Bekare, ajet 155-157)

  Ovaj ajet je dokaz o vrijednosti suzdržavanja u nedaćama i dokaz je velike nagrade kod Allaha, koji o tome još kaže:

  “Samo oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni.” (prevod značenja, suretul-Zumer, ajet 10)

  On, takođe, kaže:

  “Teško vama! – govorili su učeni-“onome koji vjeruje i čini dobra djela bolja je Allahova nagrada, a biće data samo strpljivima.” (prevod značenja, suretul-Kasas, ajet 80)

  Poslanik, sallAllahu ‘alejhi ve sellem, kaže:

  “Ko se strpi, Allah će ga učiniti strpljivim, a kome je data strpljivost, data mu je velika blagodat.” (Mutefekun alejhi)

  Cijena ulaska u Džennet je strpljenje. Uzvišeni kaže:

  “I Džennetom i svilom ih za ono što su trpjeli će nagraditi.” (prevod značenja, suretul-Insan, ajet 12)

  Najkorisniji pomagač u nedaćama i potištenosti su strpljenje i namaz. Uzvišeni kaže:

  “O vjernici tražite sebi pomoć u strpljivosti i obavljanju namaza. Allah je doista na strani strpljivih.” (prevod značenja, suretul-Bekare, ajet 153)

  i kaže:

  “On će srce onoga ko u Allaha vjeruje uputiti.” (prevod značenja, suretut-Tegabun, ajet 11)

  Ibn Kesir kaže: “Tj. koga nedaća pogodi i shvati da je to o Allahova odredba, pa se strpi i izdrži i pokori se Allahu, dž.š, Allah će njegovo srce uputiti i nadoknaditi mu izgubljeno od dunjaluka uputom srca i iskrenim uvjerenjem. Povratit će mu izgubljeno ili će mu dati još bolje od toga.”

  Allah najbolje zna.

  Autor: Abdurrahman b. Abdulkerim el-Ubejjid

  Izvor: ‘Načela islamskog življenja’, str: 418-420

  Obrada: Stazom islama

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.