Šubha o ostavljanju džihada sa dokazom…

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 5 months by Anonimno. This post has been viewed 674 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #7621
  Anonimno
  Gost

  Šubha o ostavljanju džihada sa dokazom neprisutnosti (nepostojanja) jasne zastave

  Pitanje:
  – Ima onih koji govore da je borba protiv neprijatelja koji je okupirao ili napao zemlje muslimana, zabranjena sa dokazom da zastava u tim zemljama nije jasna ili nije islamska, pa šta je ispravno? I kako se odgovara na ovu šubhu?

  Odgovor:
  – Znaj da se džihad, a posebno kada je u pitanju džihad odbrane – istjerivanje neprijatelja koji je zauzeo zemlje muslimana – vodi sa jednom osobom ili više od toga i sa imamom i bez imama i ovo je ono oko čega se ne zna razilaženje među ulemom. Kao što je rekao Uzvišeni:

  “Zato se bori na Allahovom putu pa makar sam bio, a podstiči i vjernike; Allah će zaustaviti silu onih koji ne vjeruju, Allah je jači i kazne Njegove su strožije” (An-Nisa 24)

  Rekao je ibn Atijje: “i zbog ovoga treba svaki vjernik da vodi džihad pa makar bio i sam”.

  I prenešeno je od Poslanika salallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “ Neprestano će u mom ummetu biti grupa koja će se boriti na istini i biće iznad onih koji će im se suprodstavljati, sve dok se ne bude zadnji od njih borio protiv Mesiha Dedžala”.

  Grupa u jezičkoj i šerijatskoj terminologiji znači pojedinac i više od toga, kao što je govor Uzvišenog:
  “ I ako oprostimo jednoj grupi od vas kaznićemo drugu zato što su grehe činili” (Teuba 66)

  Rekao je el-Kurtubi u svom tefsiru: “reklo se da su bili grupa od tri čovjeka, dva koja su se ismijavala i jedan koji se nasmijao, onom kome je oprošteno je taj koji se nasmijao a nije progovorio”.

  Kažem, i pored toga što je taj kome je oprošteno jedna osoba Allah ga je nazvao grupom.
  Pa bi se reklo: na koji se način uspostavlja zastava za jednu osobu ili više osoba, i kakvom biva njena osobina?

  Kažem, ako se nađe opšta islamaska zastava koja sakuplja vladara i onoga nad kojim se vlada, pa to je doista blagodat, a to je ono što tražimo, a ako nije uspostavljena opšta islamska zastava onda za svakog pojedinca ili grupu pojedinaca treba biti posebna islamska zastava za njih.
  A osobina te zastave biva: da objave vanjštinski i unutrašnje da oni brane zemlje i svetinje, i potlačene od robova, i to je zaista na putu Uzvišenog Allaha i radeći po Njegovim naređenjima, tražeći Njegovo zadovoljstvo i Njegov Džennet. Pa ko izjavi prethodno navedeno, sve jedno bio on pojedinac ili grupa, takvom je uspostavljena islamska zastava pod čijom je sijenkom dozvoljeno boriti se, i džihad takvog je šerijatski ispravan i pohvalan, i ako bude ubijen pa on je šehid uz Allahovu dozvolu.
  Zatim ovo je onaj čiju kuću budu napadali zavidni kršćani ili mimo njih od neprijatelja da bi ga ubili ili da bi pred njegovim očima zlostavljali njegovu porodicu i dijecu, da li je dozvoljeno reći takvom nemoj braniti sebe niti svoju porodicu, niti svoju čast, niti svoju dijecu, sa dokazom da opšta zastava nije prisutna, ili da ga svi šerijatski i logički dokazi obavezuju da vodi džihad i da se bori kako bi odbranio sebe, svoju porodicu, čast i svetinje?!
  Pa ako je odgovor da svi šerijatski i razumski dokazi obavezuju njega da vodi džihad i brani sebe i svoju porodicu, pa zaista ti isti dokazi obavezuju sve muslimane koji su u mogućnosti da ga pomognu i odazovu se njegovom pozivu i sudijeluju sa njim u džihadu i odbrani njega i njegovih svetinja, zato što šerijatski tekstovi i njegovi dokazi, a ima ih puno, potvrđuju da su muslimani poput jednog tjela, pa kada se jedan deo tjela požali žrtvuju se i odazivaju mu se i ostali dijelovi u odbrani, žalosti i nije dozvoljeno da bude drugačije.

  Ebu Besir Turtusi
  hxxp://tawhed.ws/

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.