Suneti vezani za brak

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 470 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #6850
  Anonimno
  Neaktivan

  Suneti vezani za brak

  U ime Allaha Svemilosnog Milostvog,

  Sva zahvala pripada Allahu, Gospodaru svijetova, neka je mir i blagoslov na Posalnika, salallahu alejhi ve sellem, na njegovu porodicu, ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

  Rekao je Uzviseni Allah:

  لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة لمن كان يرجو الله واليوم الآخر وذكر الله كثيرا
  “Vi u Poslaniku imate najljepsi uzor, onaj ko želi Allaha i onaj svijet i puno spominje Allaha.” (Ahzab, 21)

  Mnogi od braće i sestara sprovode samo neke od sunneta Allahovog Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, posebno sunnete koji su vidljivi, kao sto su brada, nogavice, misvak, hidžab i drugo, a zapostavljaju mnoge druge koji su isto tako važni ili mozda važniji od spomenutih.

  Sunnet Allahovog Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, je more koje nema kraja, blago koje se ne može procijeniti, mudrost koja se ne može dokučiti, znanje koje, ako se pretoči u praksu, vodi sreći i na ovom i na budućem svijetu. Molim Allaha da mi omogući da spomenem samo kapljicu iz tog mora mudrosti i da učini da se okoristim i ja i oni koji ovo čitaju!

  Rekao je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem:

  خيركم خيركم لأهله وأنا خيركم لأهلي
  “Najbolji među vama je onaj ko je najbolji prema svojoj porodici (ženi) a ja sam najbolji od vas prema mojoj porodici.”

  Svjedoci smo velikog broja problema u našim brakovima. U mjesto harmonije i ljubavi, mira i rahatluka, brak je postao noćna mora, nesreća kako za supružnike tako i za njihovu djecu. U čemu je problem? U nepraktikovanju spomenutog hadisa i drugih sunneta vezanih za brak!

  Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, je vodio računa o cijelom svom ummetu. Ispunjavao je potrebe svih koji su mu dolazili iz svih krajeva Arapskog poluotoka, podučavao je ashabe vjeri, vodio džihad i ispraćao vojske, primao Objavu, obožavao svoga Gospodara kao što ga niko prije ni poslije nije obožavao i obavljao mnoge druge poslove u ummetu. Pored svega toga bio je najbolji prema svojim ženama, zakuhavao je hljeb, prao odjecu, čistio prašinu, salallahu alejhi ve sellem. Gdje smo mi od ovih sunneta? Da li smo doista spremni da potpuno slijedimo sunnet našeg Vjerovjesnika? Bojim se da kada bi ovo neko radio u svojoj kući druga braća bi ga nazvala „papučarem“ ili nekim drugim sličnim imenom.

  Rekao je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem:

  كلكم راعٍ، وكلكم مسئول عن رعيته”

  “Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoja stada.”

  “كفى بالمرء إثمًا أن يُضيَّع من يعول”

  “Dovoljno je čovjeku grijeha da iznevjeri one za koje je odgovoran.”

  “إنما النساء شقائق الرجال، ما أكرمهن إلا كريم وما أهانهن إلا لئيم”

  “Zaista su žene druga polovina ljudi, neće prema njima biti plemenit osim plemeniti a neće ih iznevjeriti osim pokvarenjak.”

  Od sunneta Allahovogo Poslanika je da vodi računa o svojim ženama, da ih izdržava, hrani i oblači. Na žalost, danas je mnogo braće koji ne samo da su zanemarili ove sunnete već žive na račun svojih žena, žive od njihovih socijala, doplataka ili na račun tazbine. Neki žive na račun svojih roditelja, koji svakodnevno maltretiraju i prigovaraju svojim snahama i na taj način ih ponižavaju. Gdje je odgovornost koju smo preuzeli kada smo pravili bračni ugovor? Gdje je tu muškost koju smo dužni pokazati svojim ženama jer žene vole prave muškarce, a preziru ljigavce, kukavice, i nesposobne?

  Od sunneta Allahovog Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, je da iskazuje ljubav svojim ženama i da im uzvraća na ukazanu ljubav. Čitamo u siri[1] i hadisima Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, kako se utrkivao sa Aišom, radijallahu anha, kako je znao oblizati prste svojim ženama poslije jela, kako bi ih poljubio kada je ulazio u kuću ili iz nje izlazio. Da li to i mi radimo? Da li se to može i kod nas naći, naročito poslije nekoliko godina braka. Neki posmatraju svoje žene samo kao mašine za veš ili sudove, kao kuharice i odgajateljice djece a nikako kao svoje voljene, ljudska bića koja imaju svoja osjećanja, koja hoće da vole i budu voljena.

  Posebna napomena braći koja zapostavljaju svoje supruge na račun intreneta, telefona, automobila… Naći ćeš brata koji štedi na hrani i odjeći za svoju suprugu, nazivajući to zuhdom[2] a kupuje skupocjene telefone i kompijutere. Ili, što je možda još i gore, sate provodi na intrenetu ili čak igrajući igrice, dok njegovo pravo blago vehne zbog neuzvraćene ljubavi.

  S druge strane, žene moraju prepoznati dobročinstvo svojih muževa, moraju im dati pravo koje im pripada. Kaže Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem:

  “لو كنتُ آمرًا بشرًا أن يسجد لبشر لأمرت المرأة أن تسجد لزوجها لعظم حقه عليها”

  “Ako bih naredio nekom čovjeku da učini sedždu drugom čovjeku naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu zbog velikog prava koje ima kod nje.”

  Kaze Uzviseni: “وللرجال عليهن درجة”

  “Ljudi su nad ženama odlikovani stepene”. (El-Bekare, 228)

  Stoga žene moraju biti svjesne svoga polozžaja, moraju poštovati svoje muževe i biti im pokorne. Ne smiju dozvoliti drugima da se miješaju u njihov bračni život. Nerijetko dopuštaju svojim majkama da im upravljaju životima, uzimaju od njih savjete koji su suprotni onome čemu nas uči naša savršena vjera. To je jedan od musibeta[3] koji je uzrokovao raspade mnogih bračnih zajednica. U želji da pomognu svojim kćerkama, a ne poznavajući vjeru, samo im naprave probleme koji su nekada i katastrofalni za brak.

  Takođe, žene moraju iskazati svoju ljubav muževima. Moraju im se odazvati u postelji, uljepšavati im se, biti im zahvalne na njihovom dobročinstvu. Žena treba dočekati svoga muža vesela i sa osmjehom, a ne kako je to uobičajeno sa prijekorima, zahtjevima, žalbama a nekad i uvredama.

  I na kraju ću podsjetiti svu braću i sestre ako dovedu svoj brak u probleme da potraže savjet i rješenje kod učenih. Da ne rješavaju komplikovane situacije sa svojim džehlom[4]. Da se požale onima kojima je Allah dao znanje, ako treba da podignu parnicu pred nekim daijom[5] jer je to i tekako od sunneta. To je jedan od uzvišenih ibadeta sa kojima je Allah zadovljan.

  Braćo i sestre po imanu, oporučujem i sebi i vama da se bojimo Allaha, da učimo vjeru i sunnet našeg Poslanika, sallahu alejhi ve sellem.

  O Allahu Uzvišeni, podari bereketa svim muslimanima i muslimankama u njihovim imetcima i porodicama. Sastavi bračne drugove u ljubavi i hajru na dunjaluku i ahiretu. Učini da naši brakovi budu razlog Tvoga zadovoljstva. Uzvišeni Allahu, oženi neoženjene i udaj neudate robove i robinje tvoje.

  I naša poslednja dova je hvala Allahu Gospodaru svjetova!

  Priredio: Ebu Safijja

  (Stazomislama.com)

  Bilješke:

  ——————————————————————————–

  [1] sira – biografija Poslanika sallAllahu alejhi we sellem

  [2] zuhd – skromnost, odricanje od ovog svijeta

  [3] musibet – poteškoća, katastrofa

  [4] džehl – neznanje

  [5] daija – onaj koji poziva u islamu i ima za to određeno znanje

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.