Talibani u zvaničnoj posjeti Iranu

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 9 years, 9 months by Anonimno. This post has been viewed 1847 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #16901
  Anonimno
  Neaktivan

  Talibani zadali jak udarac sirijskim pobunjenicima i vladi Saudijske Arabije svojim približavanjem Teheranu

  Vlasti u Teheranu primile su delegaciju Talibana iz Avganistana, radikalne sunitske grupe koja je dugo bila zakleti neprijatelj iranskih šiitskih verskih vođa.

  Kako je navedeno, u Teheran su stigli predstavnici talibanske političke kancelarije u Kataru. Ta kancelarija je nedavno otvorena kao mesto gdje izaslanici avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i američki pregovarači mogu da pregovaraju sa talibanima o mogućnostima iznalaženja izlazne strategije za Avganistan.

  Ali Bakiri, savetnik vrhovnog verskog vođe Irana ajetullaha Ali Hamenejia

  Iranska novinska agencija Fars je navela da su Talibani u trodnevnoj poseti i da su razgovarali sa zvaničnicima iranske obaveštajne službe tj. Ministarstva Obaveštajnih poslova i nacionalne sigurnosti Islamske Republike Iran(persijski: Vizaret Itla't džumhuri islami Iran وِزارَتِ اِطّلاعات جُمهوریِ اِسلامیِ ایران).
  Glavni ovlašteni pregovarači u ime Irana su Ali Bakiri(savetnik vrhovnog verskog vođe Irana ajetullaha Ali Hamenejia), Gulamhusein Muhsini i Kurbanali Nedžafabadi. Delegaciju Talibana je predvodio bivši talibanski guverner provincije Mejden Vardak mula Šemsudin Pehlivan koji je izjavio iranskim medijima da će glavne teme biti približavanje stavova službenog Teherana i Kandahara(duhovnog centra Talibana u Avganistanu) i pitanje avganistanskih izbjeglica u Iranu(oko 2 miliona izbjeglica).


  Zvanična delegacija avganistanskih Talibana insistirala da ne bude svečanih večera nego da im obroci budu skromni i jela iranske-avganistanske kuhinje


  http://www.irib.ir صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران Medijski centar Islamske Republike Iran

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.