UDALJAVANJE OD SUMNJIVIH STVARI

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 1170 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #13276
  Anonimno
  Neaktivan

  [attachment=249]rsz_beautiful-nature-65.jpg[/attachment]

  Kaže Ebu Muhammed Hasan ibn Alijj ibn Ebi Talib, radijAllahu anhuma, sin kćerke Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem, i njegov amidžić: “Zapamtio sam od Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem, da je rekao: ‘Ostavi ono što ti je sumnjivo i drži se onog u što nemaš sumnje.'”1

  Značenje manje poznatih riječi:

  Ono što ti je sumnjivo – nejasne stvari

  Onog u što nemaš sumnje – ono što je jasno i dozvoljeno

  Biografija ravije:

  Hasan ibn Alijj ibn Ebi Talib el-Hašimi el-Kureši, radijAllahu anhuma, je plemeniti ashab, rođen je u Medini. Bio je razborit, blag, dobroćudan i rječit, od najumnijih i najpronicljivijih ljudi. U licu je najviše ličio Allahovom Poslaniku, sallAllahu alejhi ve sellem. Preuzeo je hilefet a zatim odustao od njeg i ustupio ga Muaviji, radijAllahu anhu. Preselio je 49. god po Hidžri.

  Kratki komentar hadisa:

  Musliman treba da gradi svoje stvari na jasnom ubjeđenju i na onom što je vjerovatno, te da ima znanja o svojoj vjeri, kako ne bi čineći nejasne i sumnjive stvari upao u haram. Ukazuje nam ovaj hadis na obavezu ostavljanja onog u čiju dozvoljenost sumnjamo i uzimanja onog u što nemamo sumnju, sa čim je srce smireno i duša zadovoljna. Zato, čuvaj se, muslimanu, da radiš ono u šta sumnjaš. A ako ti je neka stvar nejasna, pitaj o njoj i ne upuštaj se u nju sve dok ne budeš znao da je dozvoljena, izvršavajući naredbu Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem.

  Pouke hadisa:

  1.Naredba da se ostavlja sve u čemu ima podozrivosti i sumnje u stvarima vjere i dunjaluka i da se drži onoga što je sasvim jasno.

  2. Zabrana ulaženja u sumnjive stvari.

  Iz knjige: Odabrani hadisi Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem

  Obrada i priprema: http://www.stazomislama.com/

  ——————————————————————————–
  1 Tirmizi (3/622), broj 1336, poglavlje: Ono što je prenešeno o propisu onog koji podmićuje i onog koji prima mito, i u hadisu je dodata riječ “u sudu”, i Ahmed u svom Musnedu (2/387), broj 9011 i 9019, sa tekstom: “Prokleo je Allah …”

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.