Urodjena ljudska priroda kao dokaz!

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Urodjena ljudska priroda kao dokaz!

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 7 years, 4 months by AvatarAnonimno. This post has been viewed 283 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #11034
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Prvi je dokaz sama urodjena ljudska priroda. Instinkt, tj. unutrasnji osjecaj ili sama ljudska prirodnost potrvrdjuje da je Allah, swt., Gospodar. Ovaj osjecaj moze osjetiti i nevjernik i grijesnik kao sto ga u svojoj dusi osjeca i poboznjak. To je osjecaj koji ispunjava ljudsku dusu, potvrdjujuci postojanje njenog Tvorca i covjek se nemoze odbraniti od toga osjecaja, niti mu se moze suprostaviti. Kad-tad ovaj urodjeni osjecaj ispliva na povrsinu. Kod mnogih tumaca Kur´ana ovaj osjecaj ili ova unutrasnja prirodnost (instinkt) simbolizira ugovor koji je Allah, swt., sklopio sa Ademovim sinovima prije nego sto su postali. Taj ugovor se sastoji iz toga da im je samo On Gospodar i on predstavlja dokaz koji ce svjedociti protiv njih. Zbog toga se nece moci pravdati neznanjem, niti negirati spomenutu cinjenicu, navodeci kao ispirku slijedjenje svojih oceva i djedova. O tome Allah, swt., kaze u prevodu znacenja:

  I kad je Gospodar tvoj iz kicmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatraz‍io od njih da posvjedoce protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vas” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedocimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome nista nismo znali.” Ili da ne reknete: “Nasi preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ces nas kazniti za ono sto su la‍zljivci cinili?” (El Araf 172-173)

  Lagodan zivot i obilje, nemar i ravnodusnost ponekad prekriju ovaj osjecaj, ali ne zadugo. Sve se to srusi pod udarom teskoca i tada se i najveci nevjernik povrati Allahu i moli Ga za oprost. Uzviseni o tome kaze u prevodu znacenja:

  On vam omogucava da kopnom i morem putujete. Pa kad ste u ladjama i kad one uz blag povjetarac zaplove s putnicima, te se oni obraduju tome, naidje silan vjetar i valovi navale na njih sa svih strana, i oni se uvjere da ce nastradati, iskreno se mole Allahu: “Ako nas iz ovoga izbavis, sigurno cemo biti zahvalni!” (Yunus 22)

  I kaze Uzviseni u prevodu znacenja:

  A kad ih talas, kao oblak, prekrije, mole se Allahu iskreno Mu vjeru ispovijedajuci; a cim ih On do kopna dovede, samo Mu neki zahvalni ostaju. A dokaze Nase samo izdajnik, nezahvalnik porice. (Luqman 32)

  Ni najgori nevjernici nemogu negirati ovu cinjenicu u svojim dusama, niti je poreci svojim srcima, iako je uglavnom negiraju, sto iz oholosti, sto iz nepravednosti svojom pricom i pragmatikom. Tako Uzviseni kaze o Firaunovom narodu (prevod znacenja)

  I oni ih, nepravedni i oholi, porekose, ali su u sebi vjerovali da su istinita, pa pogledaj kako su skoncali smutljivci. (Neml 14)

  U drugom ajetu kaze (prevod znacenja)

  A ako ih upitas ko je stvorio nebesa i Zemlju, oni ce, sigurno, reci: “Stvorio ih je Allah” – Da, Silni i Sveznajuci, (Ez Zuhruf 9)

  I takodje kaze: (prevod znacenja)

  Upitaj: “Ko vas hrani s neba i iz zemlje, cije su djelo sluh i vid, ko stvara z‍ivo iz ne‍ivog, a pretvara ‍zivo u ne‍zivo, i ko upravlja svim?” – “Allah!” – reci ce oni – a ti reci: “Pa zasto Ga se onda ne bojite?” (Yunus 31)

  Iz knjige “Sta nsmje musliman da ne zna”

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Tajna koja se mora čuvati i tajna koju je obaveza otkriti

0
Zabranjeno je biti vjeroloman U hadisu se kaže: “Ne sjede zajedno oni ljudi koji nemaju međusobnog povjerenja."1 Sabit prenosi da je Enes kazivao: "Jednom, došao je...

Pratite nas na Facebooku

5,583LikesLikes