Više hiljada muslimana u Šri Lanci zahtjeva vjerske slobode

 • This topic has 5 odgovora, 4 glasa, and was last updated prije 8 years, 2 months by AvatarAnonimno. This post has been viewed 427 times
Pregledavate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
 • Autor
  Postovi
 • #8028
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Više hiljada muslimana u Šri Lanci zahtjeva vjerske slobode

  Oni zahtijevaju od vlade da ublaži rastuće vjerske tenzije i obuzda djelovanja ekstremističkih vjerskih grupa u zemlji koja se oporavlja od višedecenijskog etničkog rata

  Autor Fena | Objavljeno 27.04.2012. u 06:50

  Više hiljada muslimana u Šri Lanci blokiralo je ulice u prijestolnici u petak u znak protesta protiv poteza vlade da izmjesti džamiju iz budističkog svetog grada Dambale u centralnom dijelu države.

  Nakon završetka podnevne molitve u centru glavnog grada Colomba muslimani predvođeni opozicijskim političarima koji predstavljaju etničke grupe Sinhalesa, muslimana i Tamila organizirali su proteste, zahtijevajući vjerske slobode, prenijela je Xinhua.

  Oni zahtijevaju od vlade da ublaži rastuće vjerske tenzije i obuzda djelovanja ekstremističkih vjerskih grupa u zemlji koja se oporavlja od višedecenijskog etničkog rata.

  “Moramo zaštititi jedinstvo Sinhala, muslimana i Tamila u zemlji, inače će ga uništiti ekstremizam stvaranjem nepotrebnih problema”, kazao je Mudžibir Rahman, pokrajinski vijećnik iz glavne opozicione stranke Ujedinjena narodna partija.

  “Uništavanjem džamije, najveća šteta neće biti učinjena samo muslimanima, nego i budistima, jer će ih međunarodna zajednica označiti kao ekstremiste”, kazao je lider ljevičarske političke partije Novi lijevi front Wickremabahu Karunaratne.

  Demonstranti su optužili ekstremističku sinhalsku budističku političku partiju, saveznike trenutne koalicione vlade, da su odgovorni za stvaranje vjerskih tenzija u multireligijskoj otočnoj državi.

  Muslimani su osudili odluku vlade da premjesti džamiju u Dambuli nakon protesta budističkih svećenika, koji su pokušali uništiti džamiju prošlog petka.

  Policija je pozvana da smiri situaciju. Vlada je kasnije objavila odluku da premjesti džamiju i drugih 70 građevina kako bi proglasili Dambulu svetim budističkim mjestom.

  Dnevni Avaz

  #8029
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  U Sri Lanci zivi prilican broj muslimana. Oni se bore za svoja prava jer u zemlji je vrlo jaka islamofobija koja je uprenea ka muslimanima. U Srui Lanci ima 69% budista, 15% hindusa, 8% muslimana kao i krscana. U Sri lanici ima veliki broj muslimana Tamilskog porijekla tako da oni zive po islamskim nacelima i bore se za svoja prava. Nedaleko se nalazi i otok Maldivi.
  Kao sto mozemo vidjeti Budsti su vrlo uporni u sirenju svoje vjere i zele od Sri Lanke napraviti Budisticku zemlju. Islamofobija nije nista manja u Sri Lanci nego sto je to u Europi. Ipak Hindusi su poznati kao malo mjeksi prema muslimanima i nisu skloni fanatizmu dok Budisti su vrlo tvrdi oko pitanja vjere. Nije slucajno to sto ima podjednak broj krscana kao i muslimana jer krscani su kroz kolonijalizam vodili krscansku misiju prevodjenja u vjeru tako da su se takmicili sa muslimanima oko prevodjenja budista i hindusa. Ipak, prijednost je na strani muslimana jer krscani su udaljeni od Sri Lanke tako da je muslimanima lakse prevoditi u vjeru konvertite koji ce naci svoj mir u islamu. Iskreno zao mi je sto Veliki Moguli nisu uspjeli oko prevodjenja hindusa u vjeru jer da je Indija postala Islamskom drzavom sigurno bi to bila jedna velika pobjeda islama. Ipak, poznato je da muslimani ne sire vjeru silom i da Veliki Moguli nisu htjeli silom utjerivati vjeru hindusima. Ipak moramo biti svjesni da je prisustvo Islam na Indijskom polutoku veliko i da su muslimani prisutni oko svakog pitanja i da mnogi i danas prelaze u islam. Mislim da je dobrovojni prelazak u islam bolji od nasilnog prevodjenja u vjeru. Sri Lanka nije bila pod Mogulima ako grijesim molim vas da me ispravite ali muslimani su snazno sirili svoj utjecaj na taj otok. naime znatnbo sirenju Islama na Sri Lanci su doprinjeli Arapski trgovci koji su sirili islam po Indiji pa cak su dolazili i do danasnje Malezije i Indonezije. To je bilo negdje u 15 vijeku. Ipak svjedoci smo da je Malezija i Indonezija primila Islam i da je to dobro uradjen posao od muslimanskih misionara. na Sri Lanci zive muslimani Sunnije i oni pripadaju Hanefijskom mezhebu tako da svi mi znamo da se Hanefijski mezheb prosirio u mnoge krajeve zemlje. Mashaellahu la Havle ve la Kuvete illa Billahi. Ehli Sunnet je zlato koje trebamo cuvati.
  Sada nam je draga braco vrlo olaksano siriti Islamsku vjeru jer imamo sve pogodnosti telekomunikacijske tehnologije i kompjuterske tehnologije tako da mi mozemo prenijeti istinu vrlo lako u svakom kraju svijeta. Inshllah doci ce vrijeme kad cemo jso vise prosiriti islamsku vjeru. Budisti i hindusi cce na kraju shvatiti da su u grescii i da oni moraju naci mira u jedinoj pravoj vjeri. To je islam jer to je vjera istine i logike tako da je sve ostalo laz ii zabluda.
  Jo samo da kazem da na Sri Lanci ima 1,711,000 muslimana i to je jedna lijepa brojka naseg Ummeta koji treba imati svu podrsku nas muslimana. ne smijemo zanemariti nijedan dio naseg Ummeta. Zato nam sluzi forum i zato nam sluzi ova tema.

  #8035
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Vekas post=2333 wrote: Mislim da je dobrovojni prelazak u islam bolji od nasilnog prevodjenja u vjeru.

  Gdje je to nekad neko nasilno prevodio ljude u islam?

  Ps. Zasto imam osjecaj da su tvoji komentari dobro iscenirani??? hmmmm…..

  #8041
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Brate Vekas svakako u indiji ima veliki broj muslimana , po nekim ne toliko preziznim podacima ima ih oko 150 miliona a tacno je i to da veliki broj hindusa prelazi na islam. U Indiji postoje mnoge dawetske organizacije a najistaknutija medzu njima je Islamic Research Foundation, koju su osnovali shejh Ahmed Didat rahimehullah i dr Zakir Naik, njihovim sebebom svaki dan prelazi na hiljade hindusa, krscana, ateista itd na Islam tj vracaju se Islamu.
  To sto nije postala Indija islamska drzava tj drzava sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom je Allahova volja, da je nas Gospodar hteo, to je mogo uraditi kad god je hteo jednom recju. A svi znamo svakako da ce Islam zavladati svijetom.

  #8045
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Inshallah brate. Hvala ti za ovu informaciju oko prelaska hindusa u Islam. Zakir Naik je divan covjek i zelim mu srecu u dawi.

  #8053
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  To sto nije postala Indija islamska drzava tj drzava sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom

  Kaže šejh Abdullah ebu Bittin rahimehuLLAH :’’Rekli su prijatelji:’’ država je dvije vrste: ‘’ Islamska država (Darul Islam ), i nevjernička država (darul kufr). Darul Islam je ona država u kojoj vladaju Islamski propisi, pa makar njeni stanovnici ne bili muslimani, a mimo toga je darul’kufr,
  medžmuatu resail vel mesail nedždije655.

  Više informacija o propisima vezane za države možeš da nađeš u knjizi “korisni sažetak vjerovanja imama tevhida” šesti odlomak od strane 487.

Pregledavate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Kultura kletve i proklinjanja ashaba i majki vjernika kod šiija

0
Pustimo da sami šijitski autoriteti govore o svom ubjeđenju, ali bez tukje - pretvaranja! Pogledajte pogana ubjeđenja šiizma - idolopokloničke sekte koja se krije iza islama. Šije lažu i potom proklinju najveće svetinje islama.

Pratite nas na Facebooku

5,588LikesLikes