VJERA JE SAVRŠENSTVO I ODANOST

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 10 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 628 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #10958
  Anonimno
  Neaktivan

  VJERA JE SAVRŠENSTVO I ODANOST

  HATIB: Šejh Muhammed b. Usejmin, rhm.

  Hvala Allahu, Koji nam je usavršio naš din; upotpunio nam Svoju blagodat i zadovoljan je da nam islam bude vjera. Njega, uzvišen neka je On; slavim i Njemu se zahvaljujem. Svjedočim da nema drugog božanstva osim Allaha,

  Koji nema druga, i svjedočim da je naš prvak i vjerovjesnik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i Njegov poslanik. Ostavio nas je na stazi jasnoj…, jasnoj u tami noćnoj kao i na svjetlu dana sa koje skrenuti može samo onaj ko je propast zaslužio, pa neka je salavat i blagoslov Allahov na njega, njegovu porodicu i ashabe, velikane Pravog puta i svjetiljke u tminama mračnim, zatim na tabiine i sve one koji ih u dobru slijede i njihovim stazama kroče.

  Bojte se Allaha, braćo vjernici, i znajte da bez islama nema života muslimanima… Opstanak je njihov ovisan o bdijenju nad njim a propast vezana za njegovo zapuštanje… Traju dok on traje u srcima njihovim, a iščezavaju kad iščezne iz duša njihovih. On je statut i sistem života njinovog, on je izvor ponosa i slave njihove, on je suština vjera svih i pečat njihov. Kaže Uzvišeni Allah:

  شَرَعَ لَكُم مِّنَ الدِّينِ مَا وَصَّىٰ بِهِ نُوحًا وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِهِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَىٰ وَعِيسَىٰ ۖ أَنْ أَقِيمُوا الدِّينَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِيهِ ۚ كَبُرَ عَلَى الْمُشْرِكِينَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ ۚ اللَّهُ يَجْتَبِي إِلَيْهِ مَن يَشَاءُ وَيَهْدِي إِلَيْهِ مَن يُنِيبُ

  “On vam propisuje u vjeri isto ono što je propisano Nuhu i ono što objavijujemo tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu iMusau i Isau: ‘Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!’ Teško je onima koji Allahu druge ravnim smatraju da se tvome pozivu odazovu, Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati. “(Eš-Šura : 13)

  Vjerovjesnik islama Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, pečat je svih vjerovjesnika i najodabraniji je od svih poslanika. Njegovim je dolaskom upotpunjena blagodat, rastjerane (očiščene) su tmine i otklonjene sumnje:

  لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُوا مِن قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ

  “Allah je vjernike milošću Svojom obasuo kad im je jednog između njih kao poslanika poslao, da im rijeći Njegove kazuje, da ih očisti i da ih Knjizi i mudrosti nauči, jer su prije bili u očitoj zabludi.” (Ali- ‘Imran: 164)

  Nijednom ummetu (narodu) nije darovan neko poput njega niti je ijednom vjerovjesniku objavljeno ono što je objavljeno njemu, a sljedbenici su njegovi najbolji ummet (narod) koji se ikada pojavio među Ijudima. Allah je zadovoljan s njime i nikada se rasrditi na njega neće, usavršio ga je i nikada on manjkav biti neće. Njime je On upotpunio blagodat i ovoga i budućeg svijeta i ostvario sreću i ovoga i budućeg života:

  الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا

  “Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” (El-Ma'ida: 3)

  Ovaj ummet ima puno pravo da se ponosi svojom vjerom i da se hvali Šerijatom (vjerozakonom). Zar posredstvom nje nisu ujedinjeni redovi i zar posredstvom nje nisu objedinjena srca…?! Izbavila je čovječanstvo iz provalije propasti i uzdigla ga do visina dostojanstva i kreposti i vratila ga iz ponora ropstva i poniženja ka usponima ponosa i časti. Draga braćo!

  Suštinu ove vjere predstavlja: oštrina razumijevanja i razboritosti, čestitost unutrašnjosti i spoljašnjosti (duše i tijela, javnih i tajnih radnji), iskrenost prema Uzvišenom Allahu i poštenje sa ljudima, i što se čovjek sa njom više upoznaje, više je cijeni, poštuje i veliča. Islam se pruža na velikim prostranstvima a sa njime se, gdje god on dopre, šire vrline i kreposti. Plemenitost i čestitost jesu njegovi tragovi, a hrabrost i ponos njegovi plodovi…, dostojanstvo u karakteru i uzvišenost u ahlaku ili moralu…, sve su to u duše sljedbenika njegovih utisnule poruke Kur’ana i istine poslanstva.

  To je čista vjera i duboko vjerovanje kojim su porušeni svjetionici ateizma (nevjerstva) i pred kojim su se izgubili tragovi (obilježja) i idolopoklonstva. To je ispravna pokornost (ibadet) pored koje nestaju praznovjerja i novotarije i pred kojom iščezavaju vračari i čarolije, čemu još treba pridodati pravično postupanje na bazi plemenite moralnosti, jer nema dobra a da ga (islam) nije obuhvatio i njemu uputio niti ima zla a da ga nije osudio (odbacio) i na njega upozorio. U njemu su sadržane vijesti o onome što je bilo i onome što će biti, sve do Dana sudnjega.

  Kaže Ebu-Zerr, radijallahu anhu: “Među nama je boravio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i nema ni ptice koja krilima u vazduhu maše a da nas o njoj nije izvijestio”. Njime (islamom) su zaštićena prava i regulisani propisi, uz punu nepristrasnost tokom njihove sprovedbe, održavanje duha pravednosti i jednakosti i poštivanje kako općih tako i posebnih prava. Bazira se na ostvarivanju interesa (onoga što je korisno) i otklanjanju štete (onoga što je štetno), uz uvažavanje (pozitivnih) običaja i adeta (navika).

  Obuhvatio je sve aspekte ljudskog života i sve njegove relacije, bilo da se radi o vjerovanju (akaidu) i ibadetima (vjerskim obredima) ili o porodičnim pitanjima i međuljudskim odnosima ili o kaznama i prijestupima. Označio je granice u odnosima između vladara i podanika (starješine i potčinjenih) i pojasnio obaveze prema vlastima i vođama muslimana. Zacrtao je pravila ratovanja i mira kao i pravila ponašanja prema nemuslimanima. Izložio je pitanja ljudske prirode (urođenih svojstava) i njihove zakonitosti i ukazao na razloge propadanja naroda i njihovog nestajanja. Otvorio je pred umovima puteve izvlačenja pouke kroz kazivanje (o prethodnim ummetima) i vijesti (o njihovim sudbinama). Poništio je sve vrste fanatizma (pristrasnosti) i dokinuo razlike po rasi i boji. “Svi ste vi od Adema, a Adem je od zemlje. Nema prednost! Arap nad nearapom a niti bijelac nad crncem, izuzev po takvaluku—bogobojaznosti// (Hadis prenose Ahmed i Tlrmizi od Ebu-Nadrea, a Hejsemi veli da su njegovi prenosioci pouzdani, odnosno da mu je sened sahih).

  On (islam) jeste izvor vjera i osnova religija, jer sav je sazdan od pravednih odredbi, razborite uprave i mudre politike.Uzvišeni kaže:

  مَّا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِن شَيْءٍ

  ‘Mi u Knjizi nismo ništa izostaviii!” (El-En'am: 38)

  وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَانًا لِّكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَىٰ لِلْمُسْلِمِينَ

  ‘Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za one koji jedino u Njega vjeruju.” (En-Nahl: 89)

  Islamski ummete!

  Muslimani su dostigli vrhunac onda kada je njihova veza sa ovom vjerom bila nepokolebljiva i čvrsta. Njihovo je stanje tada bilo sređeno, njihovi redovi jedinstveni a njihova država poštovana i cijenjena. Historija je, draga braćo, svemu tome najbolji svjedok.

  Medutim, kada je ta veza oslabila a put im počeo izgledati težak i dalek, stali su, sve malo-pomalo, uzmicati i nazadovati. Među njima su se pojavili veliki prijestupi, promijenila su se njihova razumijevanja i izvitoperene su vjerske istine. Čak, raširile su se među njihovim redovima novotarije i praznovjerja tako da su pojedine skupine napustile slijeđenje Šerijata (zakona) i počele praktikovati radnje koje nemaju osnova u Njegovoj Objavi (odnosno približavati Mu se djelima koja On nije propisao). Zapostavili su Njegovu vlast i Njegove propise, usmjerili se prema nekome drugom i oslonili na

  one koji su nepravdu činili pa se među njima raširio nemoral i poročnost, pojavio se razdor i dvoličnost i izbila je na vidjelo mržnja i nepodnošljivost. Nakon toga nastupila

  je razjedinjenost i zapostavili su i svoju budućnost i svoju sadašnjost. Zadovoljili su se od života da u njemu jedu i spavaju, odnosno da se ne natječu u vrlinama i dobročinstvu niti da teže ka plemenitim ciljevima. Uporno trčkaraju (kaskaju) za neprijateljima islama, suprotstavljajući se tako odredbama Šerijata i odstupajući od Pravoga puta.

  أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ ۚ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ

  “Zar oni da traže da im se kao u pagansko doba sudi? A ko je od Allaha bolji sudija narodu koji čvrsto vjeruje?”(El-Ma'ida:50).

  Braćo u islamu!

  Vjera se ne ogleda u golim riječima koje se slijevaju sa jezika niti u ograničenim (sitnim) ambicijama, a ni u odanosti formalnostima, uz očito zapostavljanje prava i obaveza.

  Mnogim su muslimanima danas nepoznati dunjalučki (prirodni) zakoni u mjeri u kojoj su im nepoznati i vjerski propisi.

  Zato, ukoliko bi ummet uistinu želio probuditi se iz svoje učmalosti (otrijezniti od svoje bezbrižnosti) i vratiti nekadašnjoj poziciji čelništva i upravljanja, neophodno je da se neopozivo vrati svome Gospodaru, jer staza je još uvijek jasna i očuvana, a Mustafa (Allahov odabranik), sallallahu alejhi ve sellem, na njoj je ostavio ono čega ako se bude čvrsto držao, neće nikada zalutati: Knjigu njegovog Gospodara i sunnet (praksu) njegovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

  S druge strane, neophodno je da se zna, braćo vjernici, da slabost koja je pogodila islamski ummet (muslimane) nije posljedica jednog mjeseca ili jedne godine. Tirani i nasilnici koji su preoteli voljenu nam Palestinu i cijenjeni Afganistan nisu to učinili za jedan dan i jednu noć. Trajalo je to nekoliko desetina godina, što snimanja i planiranja, što pripremanja i odgajanja njihovih pokoljenja i naraštaja a kvarenja i uništavanja naših. Ono što se ruši i uništava desetljećima ili stoljećima ne može se podići i izgraditi za nekoliko godina ili mjeseci.

  إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا مَا بِأَنفُسِهِمْ

  ‘Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. “(Er-Ra ‘d:11)

  Stoga je neophodno da dođe do iskrenog povratka, na dugoročnom planu (dugačkog daha) i uz istinsko zalaganje, zatim do neprestanog i neumornog rada i djelovanja kao i do revnosti i ozbiljnosti duha. Uistinu je mladim stabalcima, da bi se razvila i narasla a potom plodove davala, potrebno dosta pažnje i vremena, pa šta onda tek reći za odgajanje čitavih generacija i buđenje cijelih naroda?!

  Zaista težak teret leži na plećima iskrenih misionara, a odgovornost onih koji odano i vjerno podižu i grade (odgajaju) jeste velika.

  وَتَوَدُّونَ أَنَّ غَيْرَ ذَاتِ الشَّوْكَةِ تَكُونُ لَكُمْ وَيُرِيدُ اللَّهُ أَن يُحِقَّ الْحَقَّ بِكَلِمَاتِهِ وَيَقْطَعَ دَابِرَ الْكَافِرِينَ

  Vi ste više voljeli da vam padne šaka ona (skupina) koja nije biia naoružana — AHah je htio da riječima Svojim istinu utvrdi i nevjernike u korijenu istrijebi; (El-Enfal:7)

  لِيُحِقَّ الْحَقَّ وَيُبْطِلَ الْبَاطِلَ وَلَوْ كَرِهَ الْمُجْرِمُونَ

  da istinu utvrdi i neistinu uništi’ makar to ne bilo mnogobošcima po volji. ” (El-Enfal:8)

  Međutim, ukoliko su odluke čvrste i ispravne; namjere iskrene a put jasan i karavan njime krene, nesumnjivo je da će Allahovom voljom, stići do cilja.

  Eu’zu billahi mineš-šejtanir-radžim (Utječem se Allahu od prokletog šejtana):

  وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَىٰ لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا ۚ يَعْبُدُونَنِي لَا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئًا ۚ وَمَن كَفَرَ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

  “Allah obećava da će one među vama koji budu vjerovali i dobra djela činili sigurno namjesnicima na Zemlji postaviti, kao što je postavio namjesnicima one prije njih, i da će im zacijelo vjeru njihovu učvrstiti, onu koju im On žeii, i da će im sigurno strah sigurnošću zamijeniti; oni će se samo Meni klanjati, i neće druge Meni ravnim smatrati. A oni koji i poslije toga budu nezahvalni — oni su pravi grješnici.” (En-Nur: 55)

  Kazah ovaj govor svoj, a Allaha Uzvišenog molim da oprosti svaki grijeh i posrtaj i meni i vama i svim ostalim vjernicima. Tražite i vi oprosta od Njega, jer On, uistinu, mnogo prašta i samilostan je.

  HUTBA II.

  Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Kraj i pobjeda pripadaju bogobojaznima a neprijateljstvo se ispoljava samo prema zulumćarima i nepravednima. Svjedočim da nema drugog božanstva osim Allaha, Koji nema druga, i svjedočim da je naš prvak i vjerovjesnik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i Njegov poslanik, koji je kao milost svjetovima poslan. Neka je salavat i blagoslov Allahova na njega, njegovu čistu i čestitu porodicu, sve njegove ashabe, tabiine i one koji ih, u dobročinstvu, slijedili budu do Dana sudnjega.

  Poštovani vjernici:

  Islam je spona koja objedinjuje ovaj ummet i on je neraskidiva veza između njega njegovog Gospodara, pa je stoga neophodno njega se čvrsto držati, jer stanje posljednjih generacija ovog ummeta može se popraviti samo na način kako se to desiio sa prvim.

  Zatim, iman nalaže da čovjek odredi sebi granice kod kojih će stati i znakove (obiiježja) kod kojih će se zaustaviti, jer što se tiče trčanja za hirovima i porivima bez ikakvih prepreka ili ograničenja, ono niti izgrađuje slavu niti vraća (izgubljeno pravo.

  Zaista ummet koga savladaju njegove strasti i prohtjevi pa zaboravi ono čime je zadužen i nastavi se ravnati u skladu sa svojim hirovima, a ne prema uputi koja mu je došla, takav ummet ne zavređuje pažnju i nije dorastao da preuzme odgovornost i ponese emanet.

  Stoga, bojte se Allaha, vašeg Gospodara, poštujte i cijenite vašu vjeru i pokoravajte se samo Njemu, istinski Mu ispovijedajući vjeru, pa će se stanje vaše poboljšati i prilike vaše popraviti.

  15 Ramazan 1433 h.g. / 03.avgust 2012 god.

  OBRADA: „EsSunne“

  #10962
  Anonimno
  Neaktivan

  Halide,Allah te nagradio na trudu koji si ulozio postirajuci nam ovu hutbu…Amin!!!

  #10999
  Anonimno
  Neaktivan

  Amin i tebe :barek: :barek:

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.