Voda – najdragocenija tečnost

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 1221 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #13995
  Anonimno
  Neaktivan

  Opšte je poznato blagotvorno dejstvo vode na ljudski organizam i zdravlje. Čak 70% našeg tela sastoji se od ove dragocene tečnosti, pa je pravilan i odvoljan unos preduslov za pravilno funkcionisanje organizma i telesnih funkcija, što je još izraženije leti, na visokim temperaturama.

  Vodu, kažu stručnjaci, treba piti i pre nego što osetimo žeđ, jer čak i lakša dehidarcija usporava organizam za čak 3%. Žeđ je za zdrave osobe signal da organizmu fali tečnosti, a od toga koliko je unosimo zavise mnogi fiziološki mehanizmi koji vodu raspoređuju u telu.
  Voda pokreće sve metaboličke procese u organizmu, obezbeđuje rd bubrega, eliminiše toksine, poboljšava proces varenja, apsorbuje korisne materije iz hrane, održava telesnu temperaturu i termoregulaciju organizma.

  Ukoliko ne pijemo dovoljno vode, istraživanja pokazuju da nam se smanjuje količina sive materije u mozgu, što dovodi do otežanog razmišljanja i loše koncentracije. Dehidracija utiče i na veličinu mozga, pa tako samo 90 minuta normlanog znojenja smanjuje mozak kao jedna godina starenja. A samo jedna čaša vode vraća ga u “normalno” stanje.

  Istraživanja pokazuju da vodu ne može da zameni nijedna druga vrsta tečnosti. Osobe koje piju voćne napitke, naročito gazirana pića i zaslađene sokove mogu biti hronično dehidrirani, čak i ako unose po nekoliko litara te tečnosti dnevno. Ljudi koji ne unose dovoljnu količinu vode uglavnom su gojazni, jer mehanizam zadužen za žeđ vremenom slabi, pa se ta potreba manifestuje kao glad. Samo jedna čaša vode gasi večernju glad u skoro sto posto slučajeva.

  Nedostatak vode uzrokuje umor, vrtoglavice, glavobolje, a redovno uzimanje adkevatne količine vode smanjuje migrenu u čak 80% slučajeva.

  Ukoliko nam se nivo vode u organizmu smanji za samo 2%, može se dogoditi da smo rasejani, ne možemo da pamtimo, imamo teškoće sa osnovnim matematičkim operacijama i probleme prilikom čitanja sa paipra ili kompjuterskog ekrana.

  Pet čaša vode dnevno smanjuju šansu da obolite od raka debelog creva za čak 45%, raka dojke za čak 79%, kancera mokraćne bešike za 50%, ali je u letnjim mesecima šest do osam čaša vode dnevno minimum.

  Mališani do desete godine trebalo bi da piju litar vode dnevno, a ukoliko pijete flaširanu vodu vodite računa o sastavu minerala i nije loše da povremeno promenite proizvođača, kao i da ponekad popijete i poneku čašu vode iz česme.

  #14018
  Anonimno
  Neaktivan

  Voda je u svojoj biti bezbojna,bezmirisna i bezukusna a Allahovom s.w.t. voljom omogucuje i boju i miris i ukus.
  …. i da smo Mi od vode sve živo stvorili? I zar neće vjerovati?”
  (Enbija : 30.)

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.