Zavahiri poziva Saudijce da se pobune protiv režima

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 348 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8467
  Anonimno
  Neaktivan

  Vođa El-Kaide Ajman el-Zavahiri pozvao je Saudijce da idu za primjerom arapskog proljeća u Egiptu i Libiji i da se “pobune” protiv saudijskog režima, piše u četvrtak specijalizirana američka internetska stranica SITE. “Zašto se ne pobunite, vi sinovi moćnih i ponosnih plemena koja preziru smrt, kako biste prekinuli ponižavanje i tlačenje”, …

  … poručuje vođa u videosnimci objavljenoj na internetu, po prijevodu američke internetske stranice za praćenje islamističkih mrežnih stranica.

  Videoporuka koja traje šest minuta i 19 sekundi snimljena je u februaru ili martu, ocjenjuje SITE, a u četvrtak se pojavila na islamističkim mrežnim stranicama, prenijela je Hina.

  Video počinje snimkama kralja Abdulaha od Saudijske Arabije u društvu pape Benedikta XVI i američkih predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame.

  Zavahiri u svom govoru podsjeća da su se “arapski narodi prije gotovo godinu dana pobunili protiv svojih čelnika”.
  “Digli su se na zapadu, na jugu, na sjeveru, a vi, vi se niste ni pomaknuli. Braćo moja plemenita, zašto ste strpljivi s vladarima iz kuće El-Sauda, jednog od najpokvarenijih režima”, upitao je.

  Zavahiri na snimci zamjera saudijskom režimu što je jedno vrijeme bio otvorio zemlju američkim snagama, džihadiste strpao u zatvor i širio nemoral putem medija.

  U ranijim snimkama objavljenim zadnjih dana Zavahiri je pozvao islamističke pobunjenike šebab u Somaliji da napadaju kenijske snage i vojnike Afričke unije u Somaliji. Usto je pozvao Jemence da se pobune protiv novog predsjednika Abda Raba Mensura Hadija, koji je, po njegovu mišljenju, “agent” SAD-a.

  (Vijesti.ba/Fena)

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.