Počeo montirani proces protiv Čauševića i ostalih (FOTO)

Popularno na sajtu

Pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, danas je počeo glavni pretres u predmetu Haris Čaušević i drugi.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 22. decembra 2010. optužnicu u predmetu Haris Čaušević i drugi, koja optužene Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića tereti za krivično djelo terorizam, a optužene Emina Osmanagića, Harisa Špagu i Nedžada Kešku za krivično djelo pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.  

Tužilaštvo je još jednom ponovilo da će dokazati da teroristički akt koji se dogodio u Bugojnu, 27. juna prošle godine, nije ishitrena akcija te da će tražiti da se optuženi proglase krivim i da im se izreknu kazne zatvora u najdužem trajanju.

Međutim, s obzirom da sve činjenice na terenu ukazuju na to da je teroristički napad u Bugojnu djelo stranih i domaćih obavještajnih službi, tužilaštvo će morati uložiti ogromne napore kako bi javnosti “dokazalo” krivnju Harisa Čauševića i ostalih, a to neće biti moguće osim izvođenjem lažnih dokaza.

Podsjetimo da se na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Haris Čaušević i drugi, optuženi Haris Čaušević u srijedu (9.2.2011) izjasnio da nije kriv za djelo za koje je optužen.

Eksplozija bombe ispred policijske stanice u Bugojnu je događaj koji je uzburkao i privukao veliku pažnju bosanskohercegovačkih i stranih medija. Eksplozija se prema kazivanju zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mije Krešića, desila 27. juna 2010. godine oko 4:45 sati ujutro ispred policijske stanice u Bugojnu. Usljed eksplozije, smrtno je stradao policajac Tarik Ljubuškić a teže ozljede zadobila je policajka Edina Hindić.

Sam događaj, a i dešavanja prije i nakon njega, pokazali su da je ovo jedan od najznačajnijih događaja u poslijeratnoj historiji BiH. Nakon više od pola godine od događaja i isto toliko vremena pažljive analize koju je sproveo portal Put vjernika, pokazuje se da je događaj u Bugojnu za cilj imao ostvarenje tri ključna cilja:

1. Da se udovolji pritisku sive eminencije iz redova međunarodne zajednice.

2. Da se opravda propala akcija “Svjetlost” koja je izvedena u selu Gornja Maoča.

3. Da se proguraju zakoni i ostvare određene privilegije sigurnosnih struktura u BiH kako bi se zadao konačan udarac muslimanima praktičarima koje mrzitelji islama nazivaju “vehabijama” ili selefijama.

Detaljnije o ovome sa nepobitnim dokazima do kojih je Put vjernika došao možete pročitati u sljedećim tekstovima:

FAKTI: Eksplozija u Bugojnu je zavjera obavještajnih struktura i „sive eminencije“ protiv muslimana u BiH

Šokantno: Audio snimak o premlaćivanju Harisa Čauševića u trenutku hapšenja

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: