Sjedinjene Države šalju bespilotne letjelice u Irak za borbu protiv Islamske države u Iraku i Šamu

Objavljeno / ažurirano:

Sjedinjene Države šalju projektile Hellfire i izvidžačke bespilotne letjelice u Irak da pomognu šiitskoj vladi  u borbi protiv Islamske države u Iraku i Šamu koja  zauzima sve više teritorije u zapadnom Iraku i susjednoj Siriji (IDIŠ), izvještava NY Times.

Ovaj potez dolazi nakon molbe za pomoć premijera šiitskog režima, Nuri Malikija koji se sreo sa Obamom u Vašingtonu prošlog mjeseca. Ali neki vojni eksperti sumnjaju da će ova “slaba pomoć” biti dovoljna da promjeni nagli pad “sigurnosti”.

Islamska država u Iraku i Šamu je postala snažna sila u sjevernom i zapadnom Iraku, dodaje se u izvještaju. U poslijednjem spektakularnom napadu, mudžhidi IDIŠ-a su eliminisali 18 iračkih oficira.

U nedjelju, glasnogovornik State Departmenta Džen Psaki, objavio je snažnu poruku upozoravajući da IDIŠ “nastoji da preuzeme kontrolu teritorija unitar granica Iraka.”

Obećavajući da će preduzeti  korake da ojača iračke snage, Psaki je istakao da je IDIŠ bio “zajednički neprijatelj  Sjedinjenih Država i Republike Irak, i prijetnja široj bliskoistočnoj regiji.”

Dalje se navodi da je irački ministar za vanjske poslove predložio ideju da se sve većoj militantnoj mreži suprostave naoružane Predator ili Reaper bespilotne letjelice kojima bi upravljali Amerikanci.

“Mi nismo primili ‘formalni’ zahtjev za naoružanim bespilotnim letjelicama kojima bi upravljali američki operateri i koje bi djelovale iznad Iraka, niti mi planiramo da preusmjerimo naoružane I.S.R. bespilotne letjelice na Irak,” rekao je Bernadete Meehan, glasnogovornik Nacionalnog sigurnosnog vijeća, referirajući se na obavještajne, osmatračke i špijunske misije. Za sada, nova smrtonosna pomoć od Sjedinjenih Država uključuje isporuku 75 Hellfire projektila, koje su dostavljene iračkom režimu prošle sedmice. Oružje je postavljeno ispod krila male turboprop letjelice Cesna, koje puca po kampovima militanata dok CIA tajno pruža pomoć u njihovom usmjeravanju.

U dodatku, očekuje se da će 10 ScanEagle izvidžačkih bespilotnih letjelica biti dostavljeno iračkom režimu do marta. Oni su manji rođaci, većih sposobnijih Predatora koji suveć djelovali u Iraku.

Američki obavještajni i antiteroristički dužnosnici kažu da su efektivno locirali položaje i porijeklo Al-Kaidine mreže¹ u Iraku i da dijele ove inforamcije sa iračkim šijjama.

Obamina administracija je pružila dodana tri izvidžačka helikoptera vojski šiitskog režima i planira poslati 48 izvidžačkih bespilotnih letjelica Raven prije kraja 2014. Također Sjedinjene Države planiraju isporučiti sljedeće jeseni prvi F-16 borbeni avion koje je kupio režim u Iraku.

“Prava potreba danas je za borbenim naoružanim bespilotnim letjelicama, velikog dosega i visoke izdržljivosti,” rekao je  Majkl Najts, ekspert za iračku sigurnost na vašingtnskom institutu za bliskoistočnu politiku, koji često putuje u Irak. “Postoji jedno mjesto na svijetu gdje veliki Al-Kaidin ogranak  može slobodno da djeluje bez straha od američkih bespilotnih letjelicce, a to je Irak i Sirija.”

Plan za slanje šest Apača iračkoj vladi je sada na čekanju u Senatu. Frustirani američkim oklijevanjem da prodaju Apače, iračke šijje su se okrenule prema Rusiji, koja je dostavila četiri MI-35 napadačka helikoptera prošlog mjeseca i planira dostaviti više od dvije desetine dodatnih .

Dalje se navodi u izvještaju da je više faktora pomoglo Islamskoj državi u Iraku i Šamu. Grupa je iskoristila prednost odlaska američkih snaga da ponovno izgradi svoje operacije u Iraku i da se probiju u Siriju. Sada kada je uspostavila snažno uporište u Siriji, onda koristi svoje baze tamo da napada u Iraku.

U Mosulu, većina članova snaga “sigurnosti” koji nisu sa tog područja su napustili grad, i IDIŠ kontroliše cijele oblasti teritorije.

“Ujutro mi imamo neku kontrolu, ali po noći mi se krijemo i naoružane skupine se počnu kretati,” rekao je jedan sigurnosni službenik iračkog režima koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Ajed Šaker, policijski službenik u Anbaru, rekao je da je IDIŠ osvježio svoje redove sa serijom napada na zatvore, i grupa je postala snažnija zbog ograničenih mogućnosti snaga šiitskog režima, sukoba u Siriji i tenzija između Malikija i sunijskog stanovništva.

Šaker je rekao da tri su tri njegova rođaka ubijena u napadima IDIŠ-a i da je on također ranjen u jednom napadu.

“Borio sam se protiv IDIŠ-a,” rekao je. “Tužan sam danas kada vidim da oni imaju najviši autoritet u Anbaru, kreću se i rade po dani bez straha.”

Priprema: Put vjernika

1. Kao što smo spominjali više puta, američki mediji Islamsku državu u Iraku i Šamu, organizaciju koju vodi Ebu Bekr el-Bagdadi, navode kao jednog od ogranaka Al-Kaide, iako je to samostalna džihadska organizacija.

NOVO NA SAJTU

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli historijski dogovor, Trump posredovao

0
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su historijski dogovor koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid: Moguće je da su tvoju odjeću napravili robovi muslimani...

0
Među genocidnim mjerama koje Kinezi sprovode nad muslimanima u okupiranom Istočnom Turkistanu je i izrabljivanje miliona muslimana i njihovo prisiljavanje na rad u fabrikama, bez ikakve nadoknade. Afirmacija modernog ropstva dostigla je svoj vrhunac u Kini.

Islamske teme