Dali je viza “ugovor i sigurnost”

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 9 years, 11 months by Anonimno. This post has been viewed 5878 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #14853
  Anonimno
  Neaktivan

  DA LI JE VIZA “UGOVOR I SIGURNOST”

  Pitanje:

  Esselamu alejkum. Ja sam musliman stranac, moja zemlja je zapadna zemlja cija je vlast poput ostalih zapadnih zemalja, osim toga sto su u njoj male plate, a sto se tice ispoljavanja vjere u njoj je lakse nego u ostalim nevjernickim zemljama.

  Moje pitanje je: da li mi je dozvoljeno otici u druge zemlje radi posla, znajuci da je tamo dnevnica 100 eura, a dok je u mojoj zemlji dnevnica 10 eura, a ne nijetim da tamo ostanem zauvjek, vec samo dok ne vratim dugove koje imam, i sagradim kucu na primjer?

  I da li mi je dozvoljeno da od njih (nevjernika) uzimam njihove imetke ako budem u mogucnosti to uciniti, uzimajuci u obzir da je to (imetak nevjernika) fej’1 za muslimane, zbog toga sto neka ulema kaze: da kada ti udjes sa vizom u neku zemlju, onda tebi nije dozvoljeno da uzimas njihove imetke?? Okoristite nas po ovom pitanju, Allah vas nagradio.

  Odgovor:

  U ime Allaha Milostivog Samilosnog. Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, i neka je salavat i selam na naseg plemenitog Vjerovjesnika i na njegovu porodicu i sve ashabe.
  A zatim:

  Sto se tice onoga sto si spomenuo – brate moj plemeniti – od putovanja u zemlje kufra radi posla, pa to je dozvoljeno pod uslovom, da taj (posao) ne dovede do izostavljanja nekih vjerskih obaveza (vadziba) ili do cinjenja nekih djela koja su suprotna serijatu.
  A sto se tice imetaka tih zapadnjaka, pa vec sam u proslom odgovoru spomenuo propisanost i dozvoljenost o uzimanju imetaka od drzava koje se bore protiv islama i muslimana2, i spomenuo sam ono sto sam imao pri sebi od dokaza o tome.

  A kada je u pitanju tvrdnja da je viza na stepenu ugovora, pa ovo je puhko umotavanje i obmanjivanje mudzahida, kako oni (mudzahidi) nebi mogli izvrsiti bilo koju ‘ameliju (akciju) na tlu neprijatelja islama.
  I ovaj govor kojeg su spomenuli (ti ucenjaci), za njeg ne postoji nikakvog dokaza, zato sto je sustina i stvarnost ugovora: primirje koje biva izmedju dvije strane, a svaka strana zna da su jedna drugoj neprijatelji.

  Pa ko od mudzahida dodje u neku od zapadnih zemalja, i oni znaju da je doticni od mudzahida, a zatim zatrazi od njih dozvolu za ulazak i da im rijec (tj. ugovor) da im nece nikakvog zla nanjeti, tek se tada moze smatrati ovo ugovorom (‘ahd) kojeg treba ispuniti.
  A sto se tice papira ove vize, pa to nije nista drugo do puhka dozvola za ulazak u kojem su podjednaki (tj. imaju isti status) i neprijatelj i prijatelj.

  A situacija ove vize nije osim kao situacija strazara nekog grada koji su stali na vratima tog grada i rekli: ne dozvoljavamo ulazak osim onome koji je nas prijatelj s kojim imamo primirje, a sto se tice neprijatelja s kojim ratujemo njemu ne dozvoljavamo.
  Pa kada bi se neprijatelj prerusio i njima ispoljio da je njihov prijatelj kako bi mu dozvolili ulazak, ovo bi se smatralo i racunalo da je od obmane ili varke u ratu a ne od “ugovora” (‘ahd).
  I zbog ovoga je neka ulema dozvolila nosenje krsta kao obmana i varka za nevjernike. A istina je da u ratu nema granica kada su obmane i varke u pitanju, i zato je Poslanik alejhi selam rekao: “Rat je varka-obmana”.
  A Allah najbolje zna.

  Fetva se nalazi na sljedecem linku: http://tawhed.ws/FAQ/display_question?qid=3138

  Fusnota:
  1) Fej’ znaci: imetak kojeg su muslimani uzeli od svojih neprijatelja nevjernika bez borbe.
  2) Iz ovoga se moze shvatiti da je sejh postavio uslov (a to je borba) za dozvoljenost njihovih imetaka, iako su imetci nevjernika u osnovi dozvoljeni bez borbe, a bivaju zabranjeni samo kada imaju neki od validnih ugovora sa muslimanima.

  #16208
  Anonimno
  Neaktivan

  Poruka bratu koji je napisao gornji tekst :barek:
  Navedeni clanak je odlican i smatram ga korisnim i dobro napisanim. Sto je najvaznije ponukao me na razmisljanje. Htio bih da pitam bracu o nejasnocama u vezi s dvije stvari koje su mi se nametnule nakon citanja teksta:

  1)Kada putujemo u inostranstvo i trazimo vizu, moramo popuniti molbu za dobijanje vize. Na molbi pise da se necemo ukljuciti u aktivnosti koje su protiv te drzave i njenih gradjana ili kao sto gore pise „da im nece nikakvog zla nanjeti”. Kad putujem u neke zemlje cak traze da potvrdim da ne pripadam nikakvoj grupi ni organizaciji.Kad potpisem ovakvu izjavu, nekako mi se cini da sam istovremeno dao rijec.Zanima me da li tako i treba na ovo gledati ako molba za vizu ukljucuje pitanja koja sam napisao ili se smtra da sam dao rijec samo ako to izjavim usmeno?

  2)Ovo sljedece pitanje malo odskace od teme ali me je i na njega naveo napisani tekst: „A istina je da u ratu nema granica kada su obmane i varke u pitanju, i zato je Poslanik alejhi selam rekao: “Rat je varka-obmana”.” Znam da o ovom ima i ajeta i hadisa.Nisam na cisto je li se pod ovim podrazumjeva i najava rata ili je li tacno da muslimani moraju jasno staviti neprijatelju do znanja da se bore protiv njega pa ga onda napasti koristeci varanje?

  #16222
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu alejkum.

  S obzirom da trenutno nemam interneta kod kuce, onda sam prinudjen da odlazim u internet klub. Iz ovog razloga cu ukratko odgovoriti na tvoja pitanja bez postavljanja izvora za taj odgovor, a ako zelis detaljnije o ovoj temi, i sa izvorima – sto je i bolje i sigurnije – onda moras da sacekas neko vrijeme kako bih to pripremio kod kuce pa da nakon toga postavim na forumu insaAllah.

  Kada je rijec o davanju sigurnosti na pismeno, ulema se oko toga razilazi, ali ono sto je prioritetnije i sto zastupa i sejhul-islam ibn Tejmijje je da se vazi i uzima u obzir davanje sigurnosti na pismeno (pod ovim ciljam: putem pisma, isl.). Pa ako je to tako, onda mozemo reci – shodno mom vidjenju – da se tada takva viza smatra kao ugovor i sigurnost, ako je ona kao sto si je opisao, da oni jasno i precizno traze od tebe: da das rijec da se neces ukluciti u aktivnosti koje su protiv te drzave i njenih gradjana.

  Ne ahi, pod ovim se ne podrazumjeva najava rata, a sto se najave rata tice ulema se oko toga razisla, da li je ona obavezna ili pohvalna, no i da kazemo da je obavezna onda je to bilo i vazilo za prvo vrijeme islama dok se za islam nije znalo osim u pojedinim zemljama, osim u slucaju da danas postoji neka tamo zemlja da nije cula za islam (npr: amazon, isl), ali nakon sto se je za islam proculo i saznalo skoro u svim zemljama, onda ta obaveza vise nestaje, kao sto su to kazali alimi.
  Sto se tice toga da muslimani moraju jasno staviti do znanja neprijatelju da se oni bore protiv njega to nije ispravno, jer je poznato da je Poslanik alejhi selam nekad napadao neka plemena po noci, i da bi prije pohoda sacekao da cuje ezan kod odredjenog plemena, pa ako bi cuo odusato bi od napada ako ne onda bi napao, pored toga, muslimanu ili muslimanima koji nemaju nikakav ugovor sa odredjenim nevjernicima je dozvoljeno da ih napadaju i ubijaju i bore se protiv njih, i praksa selefa je bila da su polazili u pohode na razne narode pa kada bi stigli do odredjenog naroda prvo bi mu ponudili islam, zatim dzizju, pa ako i jedno i drugo odbiju onda bi se borili protiv njih, a ovo ukazuje na to da su oni odmah polazili u dzihad (borbu, pohod, nazovi kako hoces) bez da je prethodilo pismeno obavjestenje – o borbi – tom narodu protiv kojeg su krenuli u borbu.
  A to da muslimani moraju jasno staviti do znanja neprijatelju da se oni bore protiv njih to se odnosi na sljedecu situaciju, na primjer:
  Postoji ugovor o primirju (arapski: akdul-hudne) izmedju islamske drzave i nevjernicke, pa nevjernici prekrse taj ugovor, tada imam muslimana treba da jasno stavi do znanja neprijateljima koji su prekrsili ugovor da je ugovor izmedju njih ponisten i da ce se on bori protiv njih – ovo misljenje zastupa jedan dio uleme, jedan od njih je i imam Malik -, ovo je ta situacija kada treba imam muslimana da obavjesti i jasno stavi do znanja neprijateljima da se on bori protiv njih.
  A Uzviseni Allah najbolje zna.

  Ovo je ahi ukratko sto sam magao da ti napisem a sto je bilo pri meni, halali za duzi tekst, ali pitanja su zahtjevala duzi odgovor.
  Allah te nagradio, i ucinio te od Njegovih iskrenih robova koji rade za i pomazu Njegovu vjeru, amin.

  Vesselamu alejkum.

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.